KANSERE DİKKAT ÇEKİLDİ

Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi'nden Aile Hekimi Doktor Nazım Uzunca '4 Şubat Dünya Kanser Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada çevresel faktörlerin ve beslenme alışkanlıklarının kansere davetiye çıkardığını belirtti.

  • 5381

Fethiye Toplum Sağlığı Merkezi’nden Aile Hekimi Doktor Nazım Uzunca “4 Şubat Dünya Kanser Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada çevresel faktörlerin ve beslenme alışkanlıklarının kansere davetiye çıkardığını belirtti.

 

Kanserin tüm dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra ölümlerin en sık nedeni olduğuna dikkat çeken Uzunca kanserin çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu söyledi. Uzunca: “Hareketsiz yaşam, özellikle obezitenin getirdiği riskler, tütün alkol kullanımı, kötü beslenme, hazır gıdalar, doğal olmayan beslenme şekilleri ve güneş ışığı kanser vakalarının artmasına yol açıyor” dedi. Bir çok kanser taranmasa da taranabilen kanser türlerinin olduğunu söyleyen Uzunca kanseri tarayarak erken teşhis etmek, ölümlerin daha sonrada sakatlıkların, hastanede kalış süresini ve yoğun bakımda geçirilen süreyi kısaltmakta olduğunu belirtti. Özellikle kadınlarda meme kanseri ve rahim ağzı kanseri taramayla erken teşhis edilebilmekte diyen Uzunca: “Çok erken tedavi edilerek tamamıyla iyileşebilmekte. Kadın ve erkeklerde de kolon kanseri, bağırsak kanseri taramayla erken teşhis edilebilmekte. Bunun için toplum sağlığında, aile hekimliklerinde ve hastanelerde taramalar yapılmakta. Ulusal politikalar ve stratejiler belirlenmiş hedefler var” dedi.

 

 

Uzunca: “30 yaşından sonra kadınlarda birkaç dakikalık bir işlem rahim ağzından örnek alarak rahim ağzı kanserleri taranmakta. Yıllar içinde bunlar tekrarlanmakta ve önüne geçilmekte. Çünkü rahim ağzı kanseri hücrelerde tespit edildiğinde 8-10 yıl sonra ancak kansere dönüşebiliyor. Yani birkaç yılda bir taranarak öncü erozyonlar tespit edilip çok erken tedavisi yapılabilmekte” dedi.

 

Meme kanseri de momografiyle 40 yaşından sonra taranmakta diyen Doktor Uzunca: “Ultrason ve momografiyle erken teşhis edilen meme kanseri iyi cerrahi tetkiklerle tedavi edilip ölümlerin önüne geçilebilmekte. Kolon kanseri içinde 50 yaşından sonra kadınlarda veya erkeklerde gizli kan testi dediğimiz bir parça dışkı ile tetkik yapılmakta” dedi. Bölgemiz güneşi çok alan bir bölge olduğuna dikkat çeken Uzunca bununda cilt kanserleri açısından büyük risk olduğunun altını çizdi. Uzunca: “Vücudumuzda çıkan elüzyonlar bize değişik farklı gelen sivilce gibi yaralar hemen tespit edilip onun üzerindeki şekil bozuklukları, büyümeler dikkate alınmalı. İhmal edilmeden bir hekime başvurulmalı” dedi. Kanser olan hastalar da görülen belirtileri sıralayan Uzunca: “Biraz daha yorgun, halsiz, vücudunda değişiklik, kendini güçsüz hissetme gibi durumlar varsa mutlaka hekime başvurulmalı. Bunlar kanserin öncü bulguları olabilir. Erken tedaviyle kanseri yenmek mümkün” dedi.

 

Bakmadan Geçme