KABAK KOYU KONTROLSÜZ ÇADIRCILARDAN KURTULDU

Fethiye'nin Faralya Mahallesi'nde ormanın içinde saklı bir cennet olan Kabak Koyu, kontrolsüz çadırcılardan kurtuldu.

  • 6131
KABAK KOYU KONTROLSÜZ ÇADIRCILARDAN KURTULDU
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünyanın hemen her noktasından misafire ev sahipliği yapan Kabak Koyu, yaklaşık 7 yıldır düzensiz  çadırcıların akınına uğruyor. Ormanlık alanın içinde düzensiz bir şekilde gelen  çadırcılar, kampçılık ruhuna aykırı hareketleriyle tepki topladılar. Yöre halkı ve kamp işletmecilerin tepkisini çeken  çadırcıların yaktığı ateş orman yangınına davetiye çıkartırken oluşan çöp yığınları da pes dedirtti. Yıllardır kontrolsüz çadırcıların ormana verdiği zararı telafi etmeye çalışan Faralya Muhtarı Hasan Karaburun, bölge halkı ve kamp işletmecileri zaman zaman kendi imkânlarıyla kontrolsüz kampçılarla baş etmek zorunda kaldılar.

Her gün mantar gibi çoğalan düzensiz  çadırcılar karşısında birlik oluşturan bölge halkı ve vadi işletmecileri Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığı’nın da desteğini alarak geçtiğimiz günlerde Kabak Koyu’daki ormanda çadır kuran  çadırcıları ormandan çıkardı. Kontrolsüz  çadırcılardan kalan çöp yığınlarını temizlemek ise yine bölge halkı, vadi işletmecileri ve jandarma ekiplerine kaldı. Ormanlık arazide çöpleri kendi imkanlarıyla toplayan bölge halkı ve vadi işletmecileri, Ölüdeniz Karakol Komutanlığına kendilerine verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ettiler.

BİZLER KONTROLSÜZ KAMPIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ

Faralya Muhtarı Hasan Karabulun, “Kabak Koyu’nda yıllardan beri çadır kurup yaşayan gruplar vardı. Aylarca burada konaklayıp, kendi kendilerine yemeklerini pişiriyorlardı. Bir türlü başa çıkamıyorduk. Önceki yıllarda müracaatlarımızı yapıyorduk ama bir türlü çadırcıları ormandan çıkartamıyorduk. Bu yıl iki defa yangın tehlikesi atlattık. Yangından sonra buradaki yerel halkımız ve derneklerle bir araya geldik ve bu konuda ne yapabilir diye toplantı yaptık. Ormanı korumak amacıyla da bir bütünlük sağladık ve biz burayı kesinlikle boşaltmalıyız diye karar aldık. Orman İşletme Müdürlüğü ve Jandarmadan yardım istedik. Bize yardımcı oldular. Geçtiğimiz günlerde hep beraber ormana geldik ve yüz kişilik bir grup vardı. Hepsine çöplerini toplamayı ve ormanı temizlemelerini söyledik. Bir kısmı dirense de ormandan çıktılar. Ertesi gün tekrar denedik. Başka bir araziye gittiler, oradan da çıkartıldı. 3-4 gün boyunca üst üste çalışmalar yaptık. Ormanımızda her hangi bir kampçı arkadaş bulunmuyor. En son ormandaki çöplerimizi de çıkardık. Bizler kontrolsüz kampın önüne geçmek istiyoruz” diye konuştu.

Kabak Koyu’nda kamp kurmak isteyenler için uygun fiyatlı işletmelerin olduğunu hatırlatan muhtar Karaburun, “Kontrollü olması bizim için en önemli etken. İşletmelerde kamp yapanlar kontrollü bir şekilde ateşini yakabilirler. Yemeklerini pişirebilirler. Çöpleri ormanda kalmaz. İşletme dışında yapılan kontrolsüz kamplar buraya gelen tatilcileri ve bölge halkını rahatsız ediyor” dedi.

ORMANDA KONAKLAMA YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Kabak Koyu’nda kamp işleten Ahmet Acar, “Bizim yıllardır yaşadığımız en büyük problem ormanda yaşadığımız sıkıntılardı. Kontrolsüz ateş yakılması, kamp yapılması bizleri çok rahatsız ediyordu. Artık inisiyatif almak durumunda kaldık. Sağ olsun Ölüdeniz Jandarma Karakol Komutanlığının desteğiyle tamamen yasalar çerçevesinde ormanlarımızı temizledik. Bu konuda buradaki işletmeci arkadaşların sağduyulu bir şekilde ve jandarmamızın desteği ile çok güzel bir noktaya geldik. Bu noktadan sonrada yalnız bırakılmak istemiyoruz. Bu memlekete gelen buranın güzelliğini bilirler. Orman içinde kontrolsüz bir kamplaşma vardı. Artık orman içinde domates fidesi ekme durumuna geldiler. Kendilerini köşk kuruyorlar. Bundan sonraki süreçte Kabak Vadisi işletmecilere olarak tavrımız çok açık: Burada kaçak bir şekilde ormanlık alanda çadır, ateş ya da konaklama yapılmasına biz izin vermeyeceğiz. Elimizi yüreğimize koyarak bunu engelleyeceğiz” dedi.

ÇÖP YIĞINLARI OLUŞUYORDU

Kamp işletmecisi Selçuk Gülyüz, “Bu yaklaşık 6-7 yıldır süren bir durumdu. Kamp adabından tamamen uzak kişilerin geldiği, artık ticari bir bölge haline getirdikleri bir durumdu. Kabak İşletmecileri olarak büyük bir çaba göstererek bu sene özellikle gösterdiğimiz çabanın neticesini aldık. Jandarma bize çok büyük destek sağladı. Burada yasal olmayan kampçıların varlıklarını kaldırmaya çalışıyoruz ve bunda da kararlıyız. Hemen hemen her yıl toplanarak çok büyük çöp yığınlarıyla karşılaşıyoruz. Bu bizim burada ticari işletmelerimizin durumunu da zedeliyordu. Burada çöp yığınlarının oluşmasına da izin vermeyeceğiz” dedi.

Haber/ Hülya KULALI

 

Bakmadan Geçme