• Haberler
  • Asayiş
  • İstanbul Havalimanı'nda son dakika gelişmesi: İniş takımları açılmayan kargo uçağı gövde üzeri iniş yaptı

İstanbul Havalimanı'nda son dakika gelişmesi: İniş takımları açılmayan kargo uçağı gövde üzeri iniş yaptı

ABD merkezli dev kargo şirketine ait uçak ön iniş takımları açılmayınca gövde üzerine zorunlu iniş gerçekleştirdi. Facianın eşiğinden dönülürken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Uçağın ön iniş takımlarının hidrolik arızası nedeniyle açılmadığı bildirildi. İstanbul Havalimanı'nda hava trafiği olumsuz etkilenmezken açıklamalar peş peşe geliyor...

  • 298

Fransa’nın başkenti Paris’ten havalanan ABD merkezli FedEx kargo şirketine ait uçak, 07.55 sıralarında İstanbul Havalimanı'na yaklaşırken iniş takımlarında sorun yaşandı. FX6238 sefer sayılı Boeing 767 tipi uçağın ön iniş takımları açılmayınca pilot, “acil durum” bildiriminde bulundu. Pilot, havalimanı yetkilileriyle iletişim halinde uçağı 08.17'de gövde üzerine başarılı bir şekilde indirdi. Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Servisi ekipleri (ARFF) yangın ihtimaline karşı acil müdahalede bulundu, uçak gövde üzerine iner inmez soğutma çalışmaları başlatıldı. Ölüm ya da yaralanmanın yaşanmadığı kaza nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda hava trafiğinde ciddi sorun yaşanmadı. Uçaklar havalimanın diğer pistlerine yönlendirildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul Havalimanı'ndaki hadiseye açıklama yayınladı. Bakanlık açıklamasında ön iniş takımlarındaki arızanın nedenine ilişkin de bilgi yer aldı. Bakanlık açıklaması şöyle:
* Saat 07.55 lokalde (pilot ifadesine göre hidrolik arızası nedeniyle) ön iniş takımının açılmadığı bilgisini İstanbul Havalimanı ATC ünitesine bildirmiş ve 08.17 lokalde ön iniş takımı kapalı vaziyette 16R pistine iniş yapmış ve pist içerisinde kalmıştır.

* Havalimanına iniş yapan uçağa Havalimanı Kurtarma ve Yangınla mücadele Servisi ekipleri (ARFF) tarafından müdahale edilmiş olup, pist notamlanmıştır. Kazada ölen ya da yaralanan olmamıştır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ise X (Twitter) hesabından şu mesajı paylaştı:

* İki pilotun tahliyesinden sonra sağlık durumları kontrol edilmiş; herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemiştir.
* Olayın meydana geldiği İstanbul Havalimanı 16R pisti geçici olarak saat 15.00'e kadar uçuşa kapatılmıştır. Sürece ilişkin gerekli teknik incelemelerimiz de devam etmektedir.

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Havalimanı'nda kargo uçağının gövde üzerine iniş yapmasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Vali Gül, "İstanbul Havalimanı, dünyanın en kapsamlı en nitelikli havaalanlarından bir tanesi. Dolayısıyla da herhangi bir pistte olan aksaklık uçuşları etkilemiyor, uçuşlar devam ediyor" dedi.

Bakmadan Geçme