İşsizlik, Taksicilere Oyun Havası Oynattı

Koronavirüs salgını nedeniyle müşteri kaybı yaşayan taksi şoförleri, yevmiyelerini çıkaramamaktan yakınırken ödemek zorunda kaldıkları giderlerden dolayı da zor günler yaşıyor. Sokağa çıkma kısıtlaması ve alınan son tedbir kararlarından dolayı da sosyal aktivitelerin büyük oranda azalmasıyla birlikte taksicilerin iş hacmi durma noktasına geldi. Fethiye'de hizmet veren Otogar Taksi Durağı'ndaki ticari taksi şoförleri, pandemi günlerindeki işsizlikten dolayı bozulan morallerini, oyun havası oynayarak yerine getirmeye çalışıyor.

  • 1742
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İşsizlik, Taksicilere Oyun Havası Oynattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sokağa çıkma kısıtlamasında taksiciler de ekmeğinin peşindeydi ama işleri, kısıtlamadan ve pandemiden dolayı durma noktasına geldi. Koronavirüs nedeniyle iş yapamayan, evine ekmek götürmekte zorlanan ticari taksi şoförleri, pandemi günlerinde bozulan morallerini, oyun havası oynayarak düzeltmeye çalışıyor. Psikolojilerini düzeltmek için bir yöntem bulan taksi şoförleri, çoğu zaman oyun havası oynayarak kendilerine az da olsa moral depoluyorlar. 
ZARARINA ÇALIŞIYORUZ
Otogar Taksi'de çalışan ticari taksi şoförü Muhsin Güven, kendi duraklarında 18 aracın bulunduğunu belirterek henüz siftah yapmadıklarını söyledi. Güven, "buraya işe değil de vakit geçirmeye geliyoruz. Tarifeyi aldığımızda mazot 3 TL idi, şimdi mazot 7 TL. Şu an zararına çalışıyoruz. Kimse gelip sormuyor derdimizi. Şoförün sahibi yok. Haftada bir dezenfekte yapıyorlar o kadar. Pandemi dolayısıyla otobüsler de pek sefer yapmıyor. Durağımızda şu an 18 taksi var. Hala siftah yapamadık. Gençler, avaralıktan ya geziyor ya oyun oynuyor. İşlerin olmaması maddi olarak bizi sarstığı gibi psikolojimizi de etkiledi. O yüzden boşluktan biz de moral bulmak için oyun havası çalıp oynayarak kafamızı dağıtıp biraz rahatlıyoruz. Ticari araçların sigorta bedeli 3 bin TL. Bize hiç faydası olmayan bir şey. Egzosumuza kadar vergi ödüyoruz. Bankalardan ticari taksi kredilerine öteleme dediler. 3 ay öteliyorlar ama bir senelik faiz yüklüyorlar. Durağın olduğu yere kira ödüyorum. Genç arkadaşlar, bin TL Bağ-Kur ödüyor mecburiyetten. Ödemediği zaman faiz biniyor" diye konuştu.
BAZEN SİFTAH YAPAMIYORUZ
Ticari taksi şoförlerinden Sertaç Kıvrak ise "Pandemiden dolayı piyasa bitik durumda şu anda. Sabah bir umutla işe geliyoruz. İş alamadığımız zamanlar oluyor. Bazı arkadaşlarımız günü siftah yapmadan kapatıyor. Otobüs seferlerinde de iptal olanlar olduğu için işlerimiz çok düştü. Devletimizden beklentimiz, tekne mazotu gibi ticari taksilerin de ucuz mazot alabilmesi. Vergilerimizin indirilmesini istiyoruz. Sigorta primlerimizin indirilmesini istiyoruz. Arkadaşlar, boş zamanlarında stres atmak için boşluktan ve çaresizlikten oyun havası oynamaya başladılar " şeklinde dert yandı.
EVİMİZE ZOR EKMEK GÖTÜRÜYORUZ
Vergilerin, sigorta primlerinin ve taksiciye verilen mazotun indirilmesini isteyen ticari taksi şoförlerinden Muhammet Kuyucak da "Biz Otogar'da 46 arabayız. 5 günde 3 gün çalışıyorduk ama artık bunu işsizlikten dolayı 1 güne düşürdük. Günde bir iki tane otobüs geliyor. Merkezdeki taksilerde bu hiç yok. Onlar hiç çalışamıyorlar. 5 günde bir gün 50 - 100 TL alabiliyorsak alıyoruz. Arabanın sigortası, kaskosu var, kendi Bağ-Kur'umuz var. Bunların çözülmesini istiyoruz. Evimize zor ekmek götürüyoruz. Bizim beklentimiz, vergilerimize, alacağımız mazota indirim gelmesi. Başka bir iş olanağımız da yok. Pandemi bizi gerçekten çok etkiledi. İşsizlikten artık arabalarda oturup oyun oynuyoruz, müzik çalıp kendimiz oyun oynuyoruz. Psikolojimiz gerçekten çok bozuldu. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu.

GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT
 

Bakmadan Geçme