İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor

Fethiye'de geçtiğimiz yıl 475 iş yerinin kapandığı buna karşılık 580 iş yerinin açıldığı öğrenildi. Son 4 yılda Fethiye'de bin 592 iş yeri kapanırken, bin 946 iş yerinin açıldığı öğrenildi. Fethiye Esnaf Odası başkanı Mehmet Soydemir 'işini iyi yapanlar, iş yeri açmadan önce iş planını iyi yapanlar özellikle de iş eğitimini iyi alanlar yıllarca ayakta kalabiliyor' ifadelerini kullandı.

  • 1747
İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de geçtiğimiz 4 yılda bin 592 iş yeri kapanırken, bin 946 iş yerinin açıldığı öğrenildi. 2016 yılında Fethiye’de 384 iş yeri açılırken, 339 iş yeri kapandı. 2017 yılında 465 iş yeri açılırken, 403 iş yeri kapandı. 2018 yılında 517 iş yeri açılırken, 375 iş yeri kapandı. 2019 yılında ise 580 iş yeri açılırken, 475 iş yeri kapandı. Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Mehmet Soydemir rakamlar üzerinden yaptığı değerlendirmede “işini iyi yapanlar, iş yeri açmadan önce iş planını iyi yapanlar özellikle de iş eğitimini iyi alanlar yıllarca ayakta kalabiliyor” dedi. 
Gerçek Fethiye Gazetesi Muhabiri Erdoğan Cankuş'un sorusunu yanıtlayan Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanı Mehmet Soydemir “Fethiye’de geçtiğimiz yıl 475 iş yeri kapandı. 580 iş yeri açıldı. Son 4 yılın rakamlarına baktığımızda bin 946 iş yeri açılırken, bin 592 iş yeri çeşitli nedenlerle kapanmak zorunda kaldı. İşini iyi yapanların iş yerleri yıllarca ayakta kalıyor. İş planı yapmadan harekete geçen, yapacakları işin eğitimini almadan işe atılan, gerekli finansı sağlamadan geleceği hesaplamadan işe başlayan kişiler hem kendilerine hem ailelerine hem de o sektöre zarar veriyorlar. İş yeri açmak isteyenlerin öncelikle aldıkları eğitime göre hangi sektöre girmek istediğine karar verip finansını sağlayabilmeli. Fethiye’de ve tüm bölgemizde genellikle rekabet şartları oldukça ağır. Finans olarak kredi alarak iş yeri açanlar, anne babasının emekli ikramiyesini alarak bazıları da eşleri ile birlikte bilezikleri bozdurarak bilmedikleri ve hesaplamadıkları işlere girişiyorlar. Böyle olunca başarısız olup iş yerini uzun süre açık tutamıyor ve kapatmak zorunda kalıyorlar. Öncelikle iş planını hazırlamıyorlar. İş yerini nereye açacaklar, açacakları iş yerinden o sokak ve cadde de ne kadar var, açacakları iş yerinde istihdam ne kadar olacak bu planlar olmayınca bilgi ve eğitim sahibi de değillerse kiralarını, vergilerini SGK primlerini çalışanlarının ücretlerini ödeyemiyorlar. Oysa herkes bildiği işi yaparsa işsizlik oranı da düşecektir. Mutlaka yeni iş yeri açılırken iş planı hazırlanmalı. Bu konu yerel yönetimlerle bizim kontrolümüzde gerçekleşmeli. 2009 yılında o dönem sanayi ve ticaret bakanlığına bir dosya sunmuştuk. İçinde meslek ve ticaret odalarının yerel yönetim yetkililerinin olduğu bir komisyon kurulmalı. Bu komisyon iş yeri başvurusunu yerinde görüp değerlendirmeli ve buna göre iş yeri açılmalı. Bu sistemi yerleştirmeye devletimiz öncü olursa açılan iş yerleri kısa sürede kapanmaz ve işsizlikte azalmaz” dedi. 

İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor
İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor
İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor
İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor
İşini İyi Yapan Ayakta Kalıyor

Bakmadan Geçme