• Haberler
  • Güncel
  • 'İşimiz Temiz Projesi' geliştirme çalıştayı gerçekleştirildi

'İşimiz Temiz Projesi' geliştirme çalıştayı gerçekleştirildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve OPET'in desteğiyle Ocak ayında hayata geçirilen 'İşimiz Temiz Projesi' içerik geliştirme çalıştayı düzenlendi.  Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TOBB Antalya, İzmir ve Muğla Kadın Girişimciler Kurulu yönetici, uzmanları ile pek çok ilgili oda ve birlik temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, projenin eğitim programı geliştirme ve uygulamalarına yönelik görüş ve öneriler değerlendirildi. Elde edilen çıktılarla şekillenecek program ile mikro işletme temsilcilerine eğitimler verilmeye başlanacak. 

  • 974

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu liderliğinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve 21 yıldır yürüttüğü Temiz Tuvalet Kampanyası ile bu alanda önemli bir deneyime sahip olan OPET işbirliğiyle yürüyen “İşimiz Temiz” Projesi ile hizmet sektöründeki mikro işletmeler için hijyen odaklı eğitim programları oluşturarak tüm Türkiye’de temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmak amaçlanıyor. “İşimiz Temiz Projesi” ile mikro işletme olarak adlandırılan; yıllık çalışan istihdamı 10 kişiden az olan, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri ise 3 milyon TL’yi aşmayan işletmelerin hijyen kapasitelerini artırmak ve işlerinden duydukları memnuniyetle birlikte gelirlerinin yükselmesi hedefleniyor. Eğitimler sonunda verilecek sertifika ile hijyen normlarının belgelenmesi hedefleniyor. Eğitimlerin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması ve projenin sadece pandemi dönemiyle sınırlı kalmayıp sürdürülebilir olması amaçlanıyor.

Bu kapsamda Ocak ayında başlatılan proje kapsamında 25-26 Mayıs’ta Antalya Regnum Carya Golf & Spa Resort’ta gerçekleştirilen çalıştaya Muğla Kadın Girişimciler Kurulu adına Başkan Şeniz Mehtap Çahan, Kurul Üyesi aynı zamanda MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Selma Ünal ve Kurul Üyesi aynı zamanda MUTSO Meclis Üyesi Pınar Canan Topuz’un yanı sıra MUTSO Proje Uzmanı Burcu Öztürk ile Basın Halkla İlişkiler görevlisi Gizem Göktaş katıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve TOBB Antalya, İzmir ve Muğla Kadın Girişimciler Kurulu yönetici ve uzmanları ile pek çok ilgili oda ve birlik temsilcilerinin katıldığı çalıştayda projenin eğitim programı geliştirme ve uygulamalarına yönelik görüş ve öneriler değerlendirildi. İki gün boyunca Covid -19 tedbirlerine uygun olarak süren, hizmet sektöründe faaliyet gösteren mikro işletmelerin ve mikro işletmelerden hizmet alanların temel sorunlarına odaklanarak düzenlenen çalıştayda projenin gelişimine katkı sağlayacak çözüm önerileri, eğitim içerikleri ve muhtemel kazanımlar ortaya çıktı. Bu sayede ortaya çıkan yol haritası ile hijyen ve temizlik algılarının değişime uğradığı bu dönemde özellikle hizmet alan katılımcıların bulundukları ortamlarda kendilerini rahat, huzurlu ve güvende hissetme ihtiyacına yönelik temel aksiyonlar alınarak işletme sahiplerine rutin tedbirler dışında iyileştirmeye yönelik katkı sağlanacak. Çalıştay sonrasında mikro işletmelere yönelik eğitim programı içerikleri oluşturularak Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü işbirliği ile Halk Eğitim Merkezleri’nde işletme temsilcilerine eğitimler verilmeye başlanacak. Eğitimi alan işletmelere ‘İşimiz Temiz Belgesi’ verilerek hijyen statüsü belirlenmiş ve belgelenmiş olacak bu sayede bu işletmelerin daha çok tercih edilmesi sağlanacak. 

 Projemizi Türkiye’ye Yayarak Büyük Bir  Dönüşüm Başlatacağız   

Çalıştayda konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük, eğitimin yaşının sınırının olmadığını düşüncesiyle hareket ettiklerini belirterek şöyle konuştu: “Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı’nın dışa açılan, insanlara dokunan bir müdürlüğü. Hedefimiz her zaman eğitim verdiğimiz kişi sayısını nasıl yükseltiriz, daha çok kursiyere nasıl ulaşabiliriz oldu. 995 Halk Eğitim Merkezi ve 24 Olgunlaşma Enstitüsü ile Türkiye’nin en ücra ilçelerine kadar ulaşıyoruz. Ocak ayında Dünya Hijyen Günü’nde başladığımız ‘İşimiz Temiz Projesi’nde de o günden bugüne tüm paydaşlarımızla birlikte çok yol kat ettik. Bizim kültürümüzde her zaman temizlik ön planda oldu. Bizler pandemiden önce de ellerimizi sık sık yıkardık, misafirlerimize kolonya ikram ederdik. Bu ülkenin gençlerine, çocuklarına daha temiz, daha iyi bir dünya sunmak için bu projeyle birlikte temizlik kültürümüzü daha da yayacağız. Bu çalıştaydan çok güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Projemizi tüm Türkiye’ye yayarak büyük bir dönüşüm başlatacağımıza inanıyorum.” 

Proje Ülkemizin Kalkınmasına Katkı Sağlayacak

Projeye katkı sağlayan ve emeği geçen herkese teşekkür eden OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk ise şöyle konuştu: “OPET olarak paydaş katılımı esasıyla yaşayan, toplumsal sorunlara çözüm arayan, uzun vadeli projeler üretiyor ve birçok projeye de tam destek veriyoruz. Temiz ve sağlıklı bir toplum yaratmak amacıyla 2000 yılından bu yana sürdürdüğümüz Temiz Tuvalet Kampanyası ile bugüne dek 10 milyonu aşkın kişiye hijyen ve temizlik eğitimleri verdik. Pandemi, hijyenin her ortam için ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Bugün çalıştayını gerçekleştirdiğimiz İşimiz Temiz Projesi’yle de birlikte bu ülke için birlikte çok güzel işler yapacağız. Ülkemizde her işletme kuracak kişinin kuracağı işletmeyle ilgili bir takım yetkinlik bilgilerini bir yerden elde etmesi gerekiyor.  İşte bunu İşimiz Temiz Projesi’nde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüyle, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve çok değerli hocalarımızla yapmak istiyoruz. Bu projenin ülkemizin kalkınmasına ciddi katkısı olacağına inanıyorum. Gücümüz var, enerjimiz var ve en büyük şey olan sahip olduğumuz heyecan var. İşimiz Temiz olacak.”

İşimiz Temiz Hakkında

Proje kapsamında İzmir’de yeme-içme sektöründen 6.000, konaklama sektöründen 6.000 ve ulaşım sektöründen 6.000 olmak üzere toplam 18.000, Antalya’da yeme-içme sektöründen 3.000, konaklama sektöründen 3.000 ve ulaşım sektöründen 3.000 olmak üzere toplam 9.000 ve Muğla’da ise yeme-İçme sektöründen 1.500, konaklama sektöründen  1.500 ve ulaşım sektöründen 1.500 olmak üzere toplam 4.500 mikro işletmeye ve toplamda ise 31.500 mikro işletmeye toplum sağlığı açısından hayati önem taşıyan hijyenik koşulların oluşturulması ve işletilmesi amacıyla hijyen eğitimleri düzenlenecek. Üç farklı alan için online çalıştayların düzenleneceği proje ile uygulamaların öncesi ve sonrasında gerçekleştirilen araştırmalarla hedef kitlenin bilgi, tutum ve değişiklikleri raporlanacak. Eğitimlerini tamamlayan kişiler ‘Hijyen Eğitim Sertifikası’nı almaya hak kazanırken işletmesi de “İşimiz Temiz Hijyen Eğitimi” belgesini alarak işletmesinin görünen uygun yerinde sergileyebilecek. Ayrıca proje sürecinde yarattığı etkinin ölçümlenmesi amaçlı sosyal etki araştırması da yapılacak. Proje kapsamında geliştirilecek 3 farklı sektöre özel hijyen eğitimleri ve diğer proje uygulamaları pilot iller olan İzmir, Antalya ve Muğla’da yürütülecek olup; geliştirilen online eğitim içerikleri sayesinde eğitimlerin, MEB online eğitim platformları yoluyla tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılması hedefleniyor. 


 

'İşimiz Temiz Projesi' geliştirme çalıştayı gerçekleştirildi
'İşimiz Temiz Projesi' geliştirme çalıştayı gerçekleştirildi

Bakmadan Geçme