Işık Yurdu İnsanlarının Diyarı 'Fethiye'
'Işık yurdu insanlarından' sonra yüzyıldır Fethiye olarak anılan şehrin ismi, ilk şehit pilotu Fethi Bey'in anısından gelmektedir.
Geçmişten günümüze kadar Fethiye farklı isimlerle anıldı. Şehir ve kaza, Telebehi, Telmessos, Anastasiupolis, Makri veya Mekri, Beşkaza ve Fethiye gibi isimlerle anıldı. Bu isimlere bakarsak Osmanlı’da daha öncesi Likyalılarda Fethiye’nin merkezi şehre uzak kalması ama bir yandanda doğasıyla her daim dikkat çekmiştir ama Rodos’la olan bağlantısının sınırı, işlek bir yerde olmaması, coğrafi konumu ve topografyası nedeniylede de çok fazla gelişim sağlanamamıştır ve çok fazla göç almamıştır. Sancaklarda büyük ticari faaliyetler olmaması sebebiylede limanlar çok fazla gelişmemiştir. Kırsallığın hakim kaldığı Meğri’de, ticarettede kırsallık hakim kalmıştır.
“Sıcaklık ve Korsan saldırısı korkusundan da ön plana çıkamamıştır”
Üzümlü, Seki Yaylası, Döğer gibi yerler zaman zaman ön plana çıkmışlardır.Gerek sıcaklık gerekse korsan saldırısı korkusundan dolayı ön plana çıkamamıştır ayrıcada önemli miktarda yörüklerin bulunduğu bölgede konar göçerlik de vardır.
“Şehit Fethi Bey’in Anısına”
Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Muğla İline bağlanan ilçenin ismi 1934 yılında;1913 yılında Şam'dan havalanarak bir süre sonra Teberiye yakınlarında uçağı düşürülerek şehit olan ilk pilotlarımızdan Fethi Bey'in ismi anısına Fethiye olarak değiştirilmiştir.