İşçi Kökenli Vekil Süleyman Girgin'den Çağrı
Ekonomik ve sosyal tedbirlerin mahiyetine dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması için bir yazılı soru önergesi veren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 'Ekonomik ve sosyal tedbirlerin bir toplumsal uzlaşı temelinde ekonomik ve sosyal yaşamın bütün aktörleri ile birlikte hayata geçirilmesi, mücadeleyi güçlendirici bir etki yapacaktır' dedi.
Türkiye küresel koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli bir sınav veriyor. Bu mücadelenin tıbbi ayağı kadar ekonomik ve sosyal ayağı da önem taşıyor. Ekonomik ve sosyal tedbirlerin mahiyetine dair Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması için bir yazılı soru önergesi veren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “Ekonomik ve sosyal tedbirlerin bir toplumsal uzlaşı temelinde ekonomik ve sosyal yaşamın bütün aktörleri ile birlikte hayata geçirilmesi, mücadeleyi güçlendirici bir etki yapacaktır” dedi.
Olağanüstü olayların olağanüstü tedbirler almayı gerektirdiğini vurgulayan Girgin, “çalışma hayatının bütün aktörlerinin, alınan olağanüstü tedbirlerin mahiyeti konusunda şüphelerinin giderilmesi ve bu tedbirlerle başta emekçiler olmak üzere bütün toplum kesimlerinin çıkarlarının korunması elzemdir” açıklamasında bulundu.
Böyle dönemlerde kullanılmak üzere biriktirilen İhtiyaç Akçe’sinin, garantili projeler vs. gibi nedenlerle oluşan bütçe açığını kapatmak için kullanılmasını eleştiren Girgin, “İhtiyaç Akçesi’ni kullanmanın zamanı bugündü” dedi.
Girgin, Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
1)2001 yılında kurulan Ekonomik ve Sosyal Konseyin amacı şudur: “ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında, toplumsal uzlaşma ve işbirliğini sağlamak.” Ekonomik ve Sosyal Konsey’i küresel koronavirüs salgını gündemiyle toplamayı düşünüyor musunuz?
2)6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’nin kurulması düzenlenmiş olup, kurul ülke genelinde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili politika ve stratejilerin belirlenmesi için tavsiyelerde bulunmakla görevlidir. Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Konseyi’ni, karantina ve şüpheli durumlar için çalışanların istirahatlı sayılması, işyerlerinin karantinaya alınması ve işçi sağlığı ile ilgili diğer tedbirler gündemiyle acilen toplamayı düşünüyor musunuz?
İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANSIN,
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTSIZ UYGULANSIN
3) Korona salgını ve alınan önlemlerin ekonomide bir yavaşlamaya yol açacağı ve özellikle ekonomik kriz içindeki Türkiye’de daha da olumsuz sonuçlar doğuracağı açıktır. Meydana gelecek gelir kaybı ve işsizlik ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratabilir ve insanları salgına daha açık hale getirebilir. Koronavirüsle mücadele kapsamında bir sosyal önlem olarak salgın süresince (suçlu çıkarmalar dışında) işten çıkarmaları yasaklamayı düşünüyor musunuz?
4)İşsizlik Sigortası Fonu kaynakları koronavirüsle mücadele kapsamında işçiler için kullanılmalıdır. Bilindiği gibi kısa çalışma ödeneği, ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir işsizlik sigortası uygulamasıdır. Küresel koronavirüs salgını ciddi bir zorlayıcı sebeptir ve kısa çalışma ödeneği uygulaması mümkündür. Koronavirüsle mücadele kapsamında, kısa çalışma ödeneği verilmesine yönelik yasadaki şartlara bakmaksızın ve işsizlik maaşından mahsup edilmeyecek şekilde, sigortalılara kısa çalışma ödeneği verilmesi yönünde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
EBEVEYNLERDEN BİRİ ÜCRETLİ İZİNLİ SAYILSIN
5)Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın uyguladığı tedbirler kapsamında, okullar ve kreşler tatil edilmiştir. 12 yaş altı çocuğu olan kamu çalışanı ebeveynlere idari izin hakkı tanınmasına rağmen, özel sektörde çalışan ebeveynler mağduriyet yaşamaktadır. Özel sektörde çalışan ebeveynleri de dahil edecek şekilde, 12 yaş altı çocuğu olan çalışan anne veya babalara, okulların ve kreşlerin tatili süresince ücretli mazeret (korona) izni verilmesine yönelik düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
İDARİ VE AKADEMİK PERSONEL ÜCRETLİ İZİNLİ SAYILSIN
6)Okulların ve üniversitelerin tatil edilmesine rağmen; idari ve akademik personelin üniversitelere gelme zorunluğu devam etmektedir. İdari ve akademik personelin ücretli izinli sayılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
TİCARİ HAYAT SEKTEYE UĞRUYOR TÜM ÖDEMELER FAİZSİZ ERTELENSİN
7)Küresel koronavirüs salgını süresince, tedbirler kapsamında kapatılan ve ticari hayatı sekteye uğrayan işyerlerinin kiralarının, vergi ödemelerinin, sigorta prim ödemeleri ve stopaj ödemeleri ve diğer vergi ödemelerinin; çiftçi kredilerinin, kobilerin ticari kredilerinin, Kredi Yurtlar Kurumu ödemelerinin, Genel Sağlık Sigortası ödemelerinin faizsiz ertelenmesi hususunda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
8)Ticari ve sosyal yaşamın belirli tedbirler kapsamında yaşayacağı (rezervasyon iptali, turist sayısının azalması vs. nedenlerle) ekonomik daralmadan kaynaklı olarak turizm, eğlence, konaklama ve ulaştırma sektörlerinin ağır mağduriyetler yaşayacağı açıktır. Bu sektörlerin varolan kredi borçlarının yapılandırılmasına ve kredi olanaklarının arttırılmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
KİMSE ELEKTRİK SU DOĞALGAZINI ÖDEYEMEDİ DİYE MAĞDUR OLMASIN
9)Küresel koronavirüs salgını süresince, elektirk, su ve doğalgaz ödemelerinin faizsiz ertelenmesi ve borcu nedeniyle elektrik, su ve doğalgazı kapatılan abonelerin elektrik, su ve doğalgazını açmayı düşünüyor musunuz?