İŞ GARANTİLİ LİSELER GELİYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki ve teknik eğitimde dönüşüm için düğmeye bastıklarını belirtip, meslek liseliye burs ve askerlik kolaylığı getirileceğini, teknoparkı olan üniversiteye lise açılacağını açıkladı. Selçuk,istihdam garantili meslek liselerine yönelik sektörle protokoller imzaladıklarını söyledi.

  • 1854

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, göreve başladığı 9 Temmuz’dan sonra “2023 Eğitim Vizyonu”nun icra aşaması ile ilgili konuştu.

Milliyet’ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre Selçuk, eğitim sistemindeki değişim ve dönüşümü anlattı.

2023 Eğitim Vizyonu ile mesleki ve teknik eğitimde dönüşüm için düğmeye basıldı. Bakanlık, bu kapsamda sektörle yaptığı işbirliği sayesinde meslek lisesi öğrencilerine burs, istihdam garantisi ve askerlik süreci öncesinde diğer lise öğrencilerine göre daha uzun süre tecil hakkı sağlanması için görüşmeler yapıyor.

Ziya Selçuk yaptığı açıklama da şunları söyledi ;

NE DEĞİŞİYOR: Mesleki ve teknik eğitimde paradigma değişiyor. Sektörün ve çocuklarımızın ihtiyaçlarını öne alan bir yaklaşımı esas alıyoruz. Mesleki eğitimde 9. ve 10. sınıflarda teorik dersler çok fazla. Çocuk “Ben zaten teoriden sıkıldım, bunaldım. Bu derslerin yine olduğunu bilseydim normal liseye giderdim” diyor. Ayrıca bu okullarda terk oranları da çok yüksek. Yüzde 30’lara varan okul terk oranı var. Çocuk neden okulu terk ediyor? İstediğini bulamıyor. O zaman bu çocuğun doğrudan doğruya iş başı eğitime yöneleceği, sanki iş hayatı başlıyormuş gibi işin içine gireceği, bundan da para kazanacağı, SGK ile ilişkilendirileceği, askere alma ve askerlik sürecinde normal liselere göre rahatlatıcı ve cezbedici imkânlar sunulması için görüşmeler yapıyoruz.

İSTİHDAM GARANTİSİ: İstihdam garantili meslek liselerine yönelik sektörle protokoller imzaladık. Ayakkabıcılık ve saraciye teknolojisi, bilişim teknolojisi, eğlence hizmetleri, elektrik elektronik teknolojisi, endüstriyel otomasyon, geleneksel Türk sanatları, gıda teknolojisi, giyim üretim teknolojisi, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği, inşaat teknolojisi, konaklama ve seyahat hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mikro mekanik (açıldığında), mobilya ve iç mekân tasarımı, motorlu araçlar teknolojisi, plastik teknolojisi, tarım, tekstil teknolojisi, tesisat teknolojisi ve iklimlendirme, yenilenebilir enerji teknolojileri, yiyecek içecek hizmetleri gibi alanlar olmak üzere toplam 22 alanda, sektörle işbirliği protokolleri imzaladık.

Kâğıt üzerinde öğrenmeye son

Türkiye’de 76 turizm lisesi bulunduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Selçuk, şunları söyledi: “Bu çocuklar oturuyorlar kâğıt üzerinden turizm öğreniyorlar. Otelciler; ‘Bu çocuklar bize 3-4 hafta geldiklerinde yük olarak görüyoruz’ diyorlardı. Eskiden liselerimizde 10 saat zorunlu dersimiz vardı, “Geriye kalan 3-4 saati de turizm sektörü koysun” deniliyordu. Sektör de “Bununla adam yetişmez” diyordu. Sektöre şimdi neye ihtiyacın var diye soruyoruz. Sektörde ‘20 saat İngilizce olmazsa olmaz’ diyor. Tamam başka neye ihtiyacın var? ‘3 saat gastronomi’ diyor. Başka bir şey istiyor musun? ‘Hayır’ deyince biz de onlara ‘Tamam geriye kalan dersleri de ben koyuyorum’ diyorum. Sistem tümüyle değişti. Şimdi ne yapıyoruz? Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında pilot olarak seçilen 11 okulda yabancı dil (İngilizce, Rusça, Almanca, Arapça, Çince, Fransızca vb) ağırlıklı öğretim programı uygulanacak. Öğrenciler işletmelerde beceri eğitimi ve staj uygulamalarını otellerin gerçek hizmet ve üretim ortamlarında yapacak. Pilot okullarda başarılı öğrencilere burs verilecek ve başarılı öğrencilere istihdam imkânı sağlanacak.

Bakmadan Geçme