İkinci el araç alım satımında yetki belgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliği yaptığı toplantıda İkinci el motorlu kara taşıtı alım satım faaliyetinde bulunan firmalar, zorunlu olan 'Yetki Belgesi' ve gerekli işyeri ruhsatı konularında bilgilendirildi. Toplantıda, 9 Haziran 2020 tarihinden önce alınan işyeri çalışma ruhsatlarının yeni yönetmeliğe göre tekrar çıkartılmasının gerekliliği vurgulandı.

  • 863
İkinci el araç alım satımında yetki belgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İkinci El Araç Alım Satım sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’nden Eşref Çelik ve Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden Mehmet Gürol, FTSO Genel Sekreteri Ezgi Kullukçu ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, ikinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 3 yıl önce; 13 Şubat 2018 tarihinde yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, “Yönetmeliğe göre firma yetkilileri ve çalışanlarının Mesleki Yeterlilik Belgesi alması zorunlu. Odamızın, yönetmelik çerçevesinde bugüne kadar TOBB MEYBEM sınav merkezi ile birlikte düzenlediği sınavlara 326 kişi girdi ve sektör temsilcileri belgelendirildi.  Yönetmelikte yer alan en önemli hususlardan biri de işyerlerinin mevzuatta istenen şartlara uygun hale getirilmesi ve firmaların bu konuda ‘Yetki Belgesi’ almalarıdır. Yetki belgesi için gerekli tüm şartları yerine getiren işletmelere belgeleri Ticaret İl Müdürlüğü tarafından veriliyor. Şartlar arasında yer alan iş yeri açma ve çalışma ruhsatını ise Belediyeler veriyor.” diye konuştu. 
Firma yetkililerinde aranan şartlar 
Toplantıda daha sonra yönetmelikte yer alan detaylarla ilgili Ticaret İl Müdürlüğü ve Fethiye Belediyesi’nin yetkilileri katılımcılara bilgi aktardı. Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’nden Eşref Çelik 15 Ağustos 2020 tarihinde değişikliğe uğrayan İkinci EL Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin detaylarını anlattı. Meslek odasına kaydı bulunan, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının bulunan ve meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyeti bulunan firmalara Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Yetki Belgesi verildiği belirten Eşref Çelik, şöyle devam etti: 
“Yönetmeliğe göre firma yetkililerinde aranan şartların 18 yaşını doldurmuş olmak, en az lise mezunu olmak, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, konkordato talebinde bulunmamış olması ve yönetmelikte belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olması gerekiyor. Lise mezuniyet şartının 15 Ağustos 2020 tarihinden önce ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyet amaçlı kurulan firma yetkililerinde aranmamaktadır.” 
9 Haziran 2020’den önce alınan ruhsatlar için yeniden başvuru yapılacak
Fethiye Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nden Mehmet Gürol 9 Haziran 2020 tarihinde değişikliğe uğrayan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ile ilgili bilgi verdi. Gürol, 9 Haziran 2020 tarihinden önce alınan işyeri çalışma ruhsatlarının yeni yönetmeliğe göre tekrar çıkartılmasının gerektiğini ifade etti. Toplantıda uygulamada karşılaşılan sorunlar ve sektör temsilcileri ile FTSO üyelerinin talepleri görüşüldü.

İkinci el araç alım satımında yetki belgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı
İkinci el araç alım satımında yetki belgesi bilgilendirme toplantısı yapıldı

Bakmadan Geçme