• Haberler
  • İcra SMS'leri İçin Çok Önemli Düzenleme

İcra SMS'leri İçin Çok Önemli Düzenleme

Reklam Kurulu, son yıllarda bazı avukatlık büroları tarafından vatandaşlara icra tehdidiyle gönderilen SMS'ler için hem para cezası kesti hem de reklam durdurma cezası verdi.

  • 2072

Son dönemde bazı avukatlık bürolarının kesinleşmiş veya kesinleşmemiş  alacakların tahsili için telefon ve SMS yoluyla vatandaşı rahatsız edip hacizle  tehdit ettiği SMS'llere Reklam Kurulu'ndan ceza geldi. Bir tüketicinin şikayeti  üzerine bu tarz SMS gönderen bir avukatlık bürosuna 31 bin 176 lira idari para  cezası kesilirken, reklam durdurma cezası da verildi.

Kurulun 274 Sayılı Reklam Kurulu Toplantısı'nda daha önce şikayet  edilen bir avukatlık bürosunun söz konusu SMS'leri değerlendirilerek karara  bağlandı.

 

Kararda, tüketicilere, "Sn ..... son uyarı. Hakkınızda başlatılmış  olan icra takip dosyanızın hane haczi işlemleri yapılabilmesi için adli  işlemleriniz gün içinde tamamlanacaktır. Bilgi almak ve ödeme yapabilmek için  acil arayınız."  ve "Son uyarı. Hakkınızda başlatılmış olan icra takip dosyanızın  hane haczi işlemlerinin yapılabilmesi için adli işlemleriniz gün içinde  tamamlanacaktır. Bilgi almak ve ödeme yapabilmek için acil arayınız." şeklinde  SMS'ler gönderildiği ifadelerine yer verildi.

 

Ayrıca, SMS'te yer alan numara arandığında tüketiciye, "borcunuz var,  haciz göndereceğiz" şeklinde tehdit içerikli konuşmalar yapıldığı, "icraları  sildiriyoruz" şeklinde tüketicileri yanıltıcı ve gerçekçiliği olmayan ifadelerle  iş toplamaya çalışıldığı şeklinde ifadeler yer aldı.

 

Para ve reklam durdurma cezası verildi

 

Kararda, şu ifadelere yer verildi: "Dolayısıyla, firma avukatlarının bu tür bir davranış içinde  bulunmasıyla Avukatlık Kanunu'nun 'Reklam Yasağı' başlıklı 55. maddesinde yer  alan; 'Avukatların iş elde etmek için, reklam sayılabilecek her türlü teşebbüs ve  harekette bulunmaları yasaktır.” hükmüne aykırı davranıldığı, dolayısıyla,  inceleme konusu tanıtımların, 'Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar  Yönetmeliğinin, 7/1,7/2, 7/3, 7/4, 7/5-a, 7/5-b, 7/5-ç, 7/5-h, 9, 11, 26, 28, 29,  32 ve Ek- A 1,8 ve 9. maddeleri', '6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında  Kanun'un 61 ve 62. maddeleri hükümlerine aykırı olduğuna, buna göre, reklam veren  .... hukuk bürosu hakkında, 6502 sayılı Kanun'un 63. ve 77/12. maddeleri uyarınca  30 bin 176 Türk Lirası idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları  verilmesine karar verilmiştir." 

 

 

Bakmadan Geçme