HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK

Son verilere göre, dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yüzde 13,8'i kaybediliyor.

  • 877

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü “Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı” biriminde çalışan mühendisleriyle tarım ürünlerinin üretim ve hasat esnasında kayıplarını ve israfını en aza indirebilmek için sürekli sahada hastalık-zararlı kontrolleri yapıyor. Çalışmalar hakkında bilgi veren Müdürlük; “İsrafla mücadele tarlada başlamalıdır. Bitkisel üretimde, hasat, taşıma, depolama aşamalarında kayıplar yaşanmaktadır. Üretimden tüketime kadar yüzde 25’i bulan kayıpların yaklaşık yüzde 60’ının hasat ve depolama safhasında meydana geldiğini belirten Müdürlük çalışanları şunları söyledi:
“Zamanında ve uygun araçlarla yapılamayan hasat işleri ve gerekli koşulları taşımayan depolama sistemlerine bağlı olarak ürünlerin önemli bir kısmında kayıplar meydana gelmektedir. Yani bu kayıpların büyük çoğunluğu üretim, hasat, taşıma, depolama kayıplarıdır. Bizler sahada sürekli sebze ve meyve üretim alanlarında hastalık zararlı kontrollerimizi yaparak çiftçilerimizi bilgilendirmekteyiz. Hastalık ve zararlıların ekili dikili alanlardaki ekonomik zarar eşiklerini takip etmekte çiftçilerimizi mücadele konusunda bilgilendirmekteyiz. Düzenli olarak hasat öncesi numune alım ve kontrollerimizi yapmaktayız.  
Sebze ve meyvede  israfın hasattan sonraki aşamaları ise taşıma, nakliye, ve tüketicilerin satın aldıktan sonraki israflarını oluşturmaktadır. Ticaret Bakanlığının yürüttüğü bir araştırmaya göre, Türkiye'de tüketicilerin yüzde 5,4'ü kalan yemekleri attıklarını, satın aldıkları gıdanın yaklaşık yüzde 23'ünün ise tüketilmeden çöpe gittiğini belirtiyor. Aynı çalışmaya göre, tüketicilerin sadece yüzde 31'i önceden hazırlanmış bir listeyle alışverişe gidiyor. Plansız ve fazla miktarda yapılan alışveriş alınan gıdaların bozulmasına neden oluyor. Bir başka çalışmaya göre, hane halkının en çok attığı yiyecek grubunu yüzde 42 ile meyve ve sebzeler oluşturuyor, ikinci sırada yüzde 41 ile süt ve süt ürünleri geliyor. Dünyamızda sıfır açlık için üreticilerin olduğu kadar tüketicilerede çok büyük sorumluluk düşüyor.''
İsrafın önüne geçmek için en etkili yollardan birinin eğitim olduğunu vurgulayan  Müdürlük çalışanları , “Tarım İlçe Müdürlüğü olarak, israfın Dünyanın en önemli sorunlardan biri olduğunun bilinciyle hareket ediyor, israfı en aza indirmek için tüketicilerimizde farkındalık oluşturacak projelerimizi de uygulamaya koymaya başlıyoruz. “ ifadelerini kullandı.

HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK
HEDEFİMİZ SIFIR İSRAF, SIFIR AÇLIK

Bakmadan Geçme