HASTANE PROJESİNDE 191 ADET DEPREM İZOLATÖRÜ
Yapımı devam Seydikemer Devlet Hastanesi'nin depreme dayanıklı olmasına adına 191 adet deprem izolatörü yerleştiriliyor. Bakanlık yetkilileri gözetiminde yapılan bu çalışmanın yaklaşık bir süreceği ifade edildi.
2013 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı 100 yatak ve üzeri hastanelerde deprem izolasyonunu zorunlu tutuyor. Seydikemer Devlet Hastanesi 150 yataklı olması sebebiyle temel üzerinde sismik izolasyon bulunduğu kaydedildi. Bu izolatörler 191 adet olmak üzere binanın taşıyıcı kolonlarının altında olup, gelen deprem yüklerini karşılamak ve sönümlemek amacıyla kurulduğu bildirildi.
İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen Deprem Yalıtımlı Proje Tasarım Gözetmeni Bahadır Şadan, Sağlık Bakanlığı İnşaat Kontrolörü Tuncay Sevgi, Statik Proje Müellifi Cem Yılmaz, Müteahhit Firma Proje Müdürü Levent Ayyıldız ve yüklenici firma yöneticileri deprem izolatörlerinin montaj çalışmasını yerinde inceledi. Yüklenici firma Özsoy İnşaat tarafından yürütülen Seydikemer Devlet Hastanesi projesinde, tüm birimlerin özverili bir çalışma sergilediği aktarıldı.
Konuyla ilgili açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Fethiye Temsilcisi Levent Çimen, “İnşaat Mühendisleri Odası Muğla Şubesi Fethiye Temsilciliği olarak hem Fethiye Belediyesi’ne hem de Seydikemer Belediyesi’ne hizmet vermekteyiz. Seydikemer’de böyle bir projenin olması bizim ve meslektaşlarımız açısından büyük şans. Ülkemiz ve bölgemiz birinci derece deprem kuşağında olduğu için bu deprem izolatörleri büyük önem taşıyor. Bu izolatörler deprem dalgalarını minimuma indirmek için kullanılmaktadır. Şu anda uygulamalarına başlanıldı. Bu aşamada bakanlık temsilcileri ve firma yetkilileri bize bilgiler aktardılar. Bize böyle bir imkan sağladıkları için kendilerine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından görevlendirilen Deprem Yalıtımlı Proje Tasarım Gözetmeni Bahadır Şadan açıklamasında, “Bu çalışmada amacımız deprem izolatörlerinin doğru montaj yapıldığını yerinde tespit etmek. İzolatörlerin altındaki malzemenin doğru döküldüğünü gözlemlemek… Bu projede sürtünmeli tip izolatörler kullanılıyor. Toplamda 191 adet izolatörümüz var. Deprem izolatörleri temel üzerinde pedestal dediğimiz koloncukların üzerine yerleştiriliyor. Yaklaşık bir aylık sürecin ardından izolatörlerine üzerine bodrum kat dökülecek. Çalışma sonrasında Seydikemer depreme dayanıklı bir hastaneye kavuşmuş olacak” dedi.