GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'

FETOB Yönetim Kurulu toplantısının ardından Fethiye merkezindeki otellerin sezon hazırlıkları hakkında değerlendirmede bulunan FETOB Yönetim Kurulu eski üyelerinden turizmci Ramazan Gümüşhan, pandemi süreci nedeniyle misafir hareketlerinin kısıtlandığını pek çok rezervasyonun iptal olduğunu belirterek, 'Burada en dinamik, en hızlı hareket eden otel grupları bizim merkezde bulunan oteller, özellikle resortlara göre daha küçük, daha hızlı hareket edebiliyorlar. Önümüzdeki süreçte pek çok belirsizlik var. Acilen bazı konularda yasal düzenlemeye gidilmelidir' dedi.

  • 2118
GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FETOB Yönetim Kurulu eski üyelerinden turizmci Ramazan Gümüşhan, “Pandemi süreci başladığı zaman otelciler için kapatma yönünde yasal bir zorunluluk yoktu. Ama fiziki durumdan dolayı, birkaç istisna dışında bütün tesislerimiz kapandı. Misafir hareketliliği kısıtlandı, rezervasyonlarımız iptal oldu. Artık 1 Haziran itibariyle, normalleşme sürecinde açılma eğilimine girdik. Bölgemiz turizm bölgesi; ciddi bir istihdama ev sahipliği yapan bir sektörden bahsediyoruz. Burada en dinamik, en hızlı hareket eden otel grupları bizim merkezde bulunan oteller. Özellikle resortlara göre daha küçük, daha hızlı hareket edebiliyorlar. Görüştüğümüz arkadaşlardan aldığımız intiba şu: biz açılma eğilimine girdik ama bir belirsizlik de var, herkes bunun farkında. Bazı otellerimiz açıldı, önümüzdeki haftalarda açılma programında olanlar var. Bazı arkadaşlarımız daha temkinli, bunlar haziran sonunu temmuz başını bekleyecekler. Burada tamamen yurtdışı uçuşlarına bağlı olmadığımız için şu an hedef pazarımız iç hareketlilik olarak gözüküyor. Çünkü yurt dışında herhangi bir rezervasyonumuz kalmadı, uçuşlar da önümüzdeki aya sarktığı için çok da bir beklentimiz yok. Kontrollü bir şekilde açılma eğilimindeyiz. Haliyle bu genelgeler de belli bir süreç doğrultusunda hazırlandı ve bizlere bildirildi. Her gün yeni genelgeler geliyor. Bazılarının uygulanabilirliğinde gerçekten sıkıntılar var. Hatta bazı yerlerinde yasal boşluklar var. Örneğin, bir olay vuku bulduğu zaman yasal sonucunun ne olacağı belli değil. Allah korusun bir ölüm veya bir bulaş durumunda bir misafir dava açtığı zaman neyle karşılaşacağımızın henüz adı konmamış durumda” dedi.
“BİZ ÖNLEMLERİMİZİ ALACAĞIZ”
Gümüşhan, “Bir salgın vuku bulmadıysa otellere karantina uygulanmayacak ama karantinalar lokal bazlı olacak. Burada bir sıkıntı yok ama onun ötesinde önlemler alacağız. İnsan temasını minimize edeceğiz ama sıfıra indirmek gibi bir şansımız yok. Gelen misafirler sadece bizimle temas etmiyor, sonuçta dışarı da çıkıyor. Dışardan bize de getirebilirler. Biz önlemimizi alacağız, bunun akabinde tatil esnasında ya da dönüşte bir vaka olduğu zaman nasıl bir ceza ile nasıl bir tazminatla karşılaşılacağı konusu belirsiz. Tabii ki bu sadece Turizm Bakanlığı Yönetmenliğinden kaynaklanmıyor. İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve diğer bakanlıkların ortak bir eylem planı açıklaması gerektiğini düşünüyoruz. Şimdi bir genelge diğer bir genelgeyi basıyor. Biz Turizm Bakanlığı belgeli bir tesis olarak bakanlıktan aldığımız yönetmelikler doğrultusunda tesisimizi hazırlıyoruz. Ama bakıyoruz ki başka bir yerde Covid-19 testlerinin düzenli aralıklarla yapılması gerektiği söyleniyor. Yani şu an bunu hastaneler yapıyor. Bir anda karşımıza çıkacak bazı zorluklar var. Bu da insanları tatilden caydıracak, aslında bu konuda da esneklikler olması gerektiğini düşünüyoruz. Yasal düzenlemeye de acilen ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı. 
“YETKİLİ ŞİRKETLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYORUZ”
FETOB Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Doğan da covid-19 normalleşme tedbirleri kapsamında tesisleri istenen düzeye getirebilmek için yetkili şirketlerle iş birliği yaptıklarını söyledi. Doğan; “Sektörde tüm paydaşlar; acenteler, operatörler, oteller bu konuları yakından takip ediyor. İçinde bulunduğumuz şartlara göre tesisimizi açmayı planlıyoruz. 1 Temmuz tarihinde soft opening olarak tabir edilen küçük çaplı bir açılışla piyasayı yoklamak hedefindeyiz. Şu anda hepimizin uyması gereken tedbirler belli. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Birçok otelde kalite departmanları, iş güvenlik uzmanları, işyeri hekimleri ve sertifika vermeye yetkili şirketlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu. 

GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'
GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'
GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'
GÜMÜŞHAN, 'YASAL DÜZENLEMEYE DE ACİLEN İHTİYACIMIZ VAR'

Bakmadan Geçme