Gözler TBF'de! Ligler mevcut haliyle tescil mi edilecek?

TFF'nin profesyonel ve tüm amatör ligleri 12-13-14 Haziran'da başlatma kararı sonrası gözler Türkiye Basketbol Federasyonu'na çevrildi. Açık hava oyunu olan futbola nazaran, antrenmanların ve maçların kapalı salonlarda gerçekleştirildiği, vücut temasının üst düzeyde olduğu basketbolda TBF'nin kararları bekleniyor.

  • 1677
Gözler TBF'de! Ligler mevcut haliyle tescil mi edilecek?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TBL’de bu sezon sınırlı bütçeye rağmen tüm basketbol camiasının dikkatini çeken bir performans ile ligin zirvesine kurulan Lokman Hekim Fethiye Belediyespor Basketbol Takımı’ndan süreçle ilgili bir açıklama yapıldı.  Açıklamada, insan sağlığının her şeyden önemli olduğu vurgulanırken, liglerin mevcut haliyle tescil edilmesinin beklendiği belirtildi. 
Coronavirüs pandemisi nedeniyle ara verilen Türkiye futbol liglerinde 2019-2020 sezonunun akıbeti belli oldu. TFF Başkanı Nihat Özdemir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile biraraya gelerek liglerin kaderini belirleyecek bir toplantı gerçekleştirmişti. TFF Yönetim Kurulu nihayet tarihi kararını açıkladı ve Süper Lig, TFF 1., 2., 3. Lig ile Bölgesel Amatör Lig'in 12-13-14 Haziran'da başlayacağını açıkladı.
TFF’nin bu açıklamasının ardından gözler kapalı alan sporu olan basketbol ile ilgili kararlar için Türkiye Basketbol Federasyonu’na çevrildi. Türkiye basketbol liglerinin akıbeti henüz netlik kazanmamışken, TBL’nin flaş takımı LH Fethiye Belediyespor’dan süreçle ilgili açıklama geldi. 
Açıklamada, 2019-2020 sezonunun mevcut puan sıralamasıyla tescil edilerek, ilk 2 sırayı paylaşmakta olan takımların Basketbol Süper Ligi’ne doğrudan yükseltilmelerinin ve son iki sıradaki takımların alt lige düşürülmemelerinin, böylece TBL’nin gelecek sezon 18 takımla oynatılmasının Türk basketbolunun geleceği için yararlı ve uygun olacağının değerlendirildiği belirtildi. 
“Şampiyonluğun en güçlü adayı olsak da…”
Fethiye Belediyespor’un açıklaması şu şekilde sürdü: “Bu açıklamayı, TBL durdurulduğu esnada puan cetvelinde averajla 2. sırada bulunmamızı ve şampiyonluğun en güçlü adaylarının arasında olduğumuz gerçeğini bir kenara bırakarak, sporcular ve seyirciler başta olmak üzere basketbol oyununun tüm paydaşlarının sağlıklarını ve Türk basketbolunun geleceğini düşünerek yapıyoruz.
“Futbol açık hava sporu, basketbol temas oyunu”
Futbol gibi açık hava sporlarından farklı olarak antrenmanların ve maçların kapalı bir ortamda ve vücut temasıyla gerçekleştirildiği bir spor branşı olan basketboldaki sağlık riski, mevcut salgın şartları altında, futboldan çok daha fazladır.  Salgın tehdidinin devam ettiği bu süreçte basketbol salonları; antrenman yapmak, maç oynamak ve maç izlemek için uygun ortamlar değildir. Sporcuların vücutları insanlara göre daha kuvvetli olduğu için bu hastalığı hafif geçirenler, enfekte olduğunu anlamayanlar ve hastalığı diğer insanlara bulaştıranlar olabilecektir. Bu durumda, herşeye rağmen liglerin seyircili devam ettirilmesi halinde,  salonlardaki herhangi bir pozitif vaka tehdidinin bulaş riskini çok artıracağı açıktır. Buna karşılık, tüm spor branşlarında en önemli paydaşların başında gelen seyircilerden arındırılmış bir ortamda liglerin devam ettirilmesi halindeyse, oyunun seyir zevkinden bahsedilemeyecek ve kamuoyunun basketbola ilgisi azalacak, hatta kaybolacaktır. Maçların seyircisiz oynatılması durumunda bir başka risk ise, salona gelemeyen taraftarların çeşitli ortamlarda (ev, kafe vs) bir araya gelip kalabalık bir şekilde maç seyretmeleriyle yaşanabilecektir.
“Yabancı oyuncular ülkelerine dönmüş durumda!”
“Takımların uzun süredir bir arada antrenman yapamamalarının bir başka boyutu ise, yabancı oyuncular konusunda karşımıza çıkmaktadır. Zira, takımlardaki yabancıların çoğu (ki, önemli bir kısmı salgından en çok insanın öldüğü ABD’nin vatandaşlarıdır) ülkelerine dönmüş durumdadırlar. Bu oyuncular gerek fiziksel, gerekse mental anlamda Türkiye’den kopmuş haldedirler. Bu oyuncuların Türkiye’ye dönüp dönmeyecekleri belirsizdir. Herşeye rağmen dönenlerin ise 14 günlük karantina süreleri, döndükleri şehirlerde nerede kalacakları, nerede yemek yiyecekleri gibi basit görünen ama sporcuların günlük hayatlarını doğrudan etkileyecek faktörler kulüplerin çözmekte zorlanacakları diğer teknik meseleler arasındadır.”
“Takımlar arası haksız rekabete yol açabilir”
“Yabancı oyuncular konusunda bir başka husus, kulüpler ile oyuncular & menajerler arasında yaşanabilecek hukuki sorunlardır. Zira, pekçok takım yeni sezon için transfer çalışmalarına başlamış olup, oyuncuların maçların oynanacağı dönemde farklı takımlar ile anlaşma yapmaları bir başka belirsizlik durumu oluşturacaktır. Ülkelerine giden yabancı oyunculardan bazılarının Türkiye’ye dönmesi, bazılarının ise dönmemesi takımların kadro yapılarında dengesizliğe, takımlar arasında haksız rekabete yol açabilecektir.”
“Yolculuk ve konaklama sorunu”
“Yaşanan olağanüstü sürecin tüm takımlar üzerindeki bir başka olumsuz etkisi, sponsorların desteklerini kısmen ya da tamamen kesmeleridir. Bunun en güzel örneği, Bein Sports’un Süper Lig’deki futbol takımlarına verdiği desteği dondurmasıdır. Liglere olağandışı şekilde uzunca bir süre ara verilmiş olmasının ardından şimdi liglerin tekrar başlatılması halinde kulüpler ile sponsorlar arasında hukuki ve mali konularda anlaşmazlıklar yaşanabilecektir. Sporcuların otelde birer kişilik odalarda konaklamaları, sosyal mesafe nedeniyle birden fazla otobüs kullanmak zorunda kalınması gibi etkenler kulüplere ekstra mali külfet getirecektir.”
“Play-off maçlarının oynanması riskli”
“Sonuç itibarıyla, LH Fethiye Belediyesi Spor Kulübü olarak, mevcut şartlarda, TBL’nin kalan normal sezon maçları ile ardından play-off maçlarının oynanmasını riskli bulduğumuzdan, sezonun mevcut puan sıralamasıyla tescil edilmesini, ilk 2 sıradaki  takımların Basketbol Süper Ligi’ne alınmalarını, ekonomik kriz ihtimali de göz önünde tutularak istihdam yaratma amacıyla TBL’de 2020 – 2021 sezonunun 18 takımla oynatılmasını uygun bulduğumuzu kamuoyunun bilgilerine sunarız”
 

Bakmadan Geçme