- Haberler
- Kültür Sanat
- Göl altındaki medeniyeti 9 yılda tırnaklarıyla kazıyarak çıkardılar
Göl altındaki medeniyeti 9 yılda tırnaklarıyla kazıyarak çıkardılar
2014 yılında keşfedilen ve Türkiye'nin en önemli buluşları arasına giren tarihi bazilikada 2015 yılından bu yana kazı çalışmalarını sürdüren Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Mustafa Şahin, sürdürdükleri 9 yıllık çalışmaları anlattı. Şahin, bazilikanın kullanıldığı tarihte bölgenin en büyük kiliselerinden biri olduğunu ve gölün yükselmesi ile terk edildiğini söyledi.
Çalışmalarımızda bu yapının kimler tarafından ne için hangi amaç ile yapıldığını araştırmak adına tüm imkanları seferber ettik. Su üstü ve su altı kazılarımızda keşfettiklerimizi titizlikle inceleyip, zaman zaman farklı ülkelerin arkeologları ile iş birliği yaptık ve bu süreçte bazilikanın bin 500 yıl önce Aziz Neophytos'un adına inşa edildiğini tespit ettik.
Bazilika devasa bir yapı olmasına rağmen yaşanan büyük bir deprem nedeniyle yıkılmış, zaten daha öncesinde ise 1250'li yıllarda göl seviyesinin yükselmesi ile suyun içinde kaldığı için terk edilmiş, sonrasında da yapının bir kısmı Hristiyan halkı tarafından temizlenmek ve arınmak için kullanılmış. Hatta o bölüm günümüzde de halen gözüküyor. Yaşanan deprem sonrası bazilikanın yıkılan taşları çevreye dağılmış, söylentilere göre İznik'te diğer yapılarda kullanılmış olmalı. Yaptığımız su altı kazı çalışmalarında bazilikanın büyük bir özveri ile inşa edildiğini ve boyu 2 metreyi bulan çok fazla sütunların olduğunu fark ettik.