Göcek'teki Gümrük Alanı İmar Planına Tepkiler Var
Fethiye'nin Göcek mahallesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alana ait 'İskele Alanı ve Emniyet Müdürlüğü Gümrük Alanı' amaçlı nazım imar planı ve uygulama alanı imar planları askıya çıkarılınca vatandaşlar Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne itiraz yağdırmaya başladı.
Fethiye ve Göcek’ten Sivil toplum kuruluşları ve bazı odalar bir araya gelerek askıya çıkarılan imar planlarına itirazda bulunmaya başladı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılan itirazlarda 6 bin metre karelik bir alanın güvenlik amaçlı kapatılıp deniz dolgusu yapılarak kıyı kenar çizgisine inşaatların yapılmasının yasalara aykırı olduğunu bildirerek askıya çıkartılan imar planlarına tepkilerini gösterdiler. Vatandaşların ve Sivil toplum kuruluşlarının itirazlarında bahse konu imar planları, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili yönetmelikleri ile 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine aykırı olarak onaylanmıştır. Plan Açıklama Raporlarına yer verilmemiştir. Dolayısıyla, bahsedilen tüm ölçeklerdeki imar planlarının ayrıntılı “Açıklama Raporları” ile birlikte onaylanarak askıya çıkarılması kanuni bir zorunluluk iken, bu husus yerine getirilmemiştir denilirken söz konusu planlama alanı, Resmi Kurum Alanı (Emniyet Müdürlüğü Gümrük Alanı) ve İskele Amaçlı Dolgu Alanı olarak planlı durumda olmadığından; askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, üst ölçekli planlara uyum sağlamamaktadır. Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 6. Maddesi uyarınca “Her plan, bir üst kademedeki plana uygun olarak hazırlanır” denilmektedir. Oysa Bakanlığınızca onaylanarak askıya çıkan itirazımıza konu imar planları, yönetmeliğin ilgili hükmüne aykırıdır denildi.
Vatandaşlar ve Sivil toplum kuruluşları Göcek’ in doğal yapısına ve Göcek turizmine olumsuz etkiler sağlayacak bu plana itirazlarını sıralarken “Muğla, Fethiye Belediyesi tarafından söz konusu alanlara ait kısmi veya tamamen yapılaşma hesapları ve raporları hazırlanmamış ve bu hususta Belediye Meclis Kararı alınmamıştır. Dolayısıyla 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereği 30.03.1994 tarihinden itibaren 1 (bir) yıl içerisinde yapılması zorunlu olan imar planı revizyonları yapılmamıştır. Göcek Yerleşmesinin sahil şeridinde ve kıyı alanlarındaki mevcut imar planları 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik gereği revizyonlar yapılarak yasal hale getirilmeden ve mevzuatlardaki açıklanan hususlar yerine getirilmeden, itiraz edilen ve iptali istenilen söz konusu planlama alanının da içerisinde bulunduğu sahil şeridinde ve kıyı alanlarında yeni bir imar planı onaylanması hukuka, işleyişe, şehircilik ilke ve prensiplerine uygun değildir.
Söz konusu planlama alanı, Resmi Kurum Alanı (Emniyet Müdürlüğü Gümrük Alanı) ve İskele Amaçlı Dolgu Alanı olarak planlı durumda olmadığından; askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı, üst ölçekli planlara uyum sağlamamaktadır. Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 6. Maddesi uyarınca “Her plan, bir üst kademedeki plana uygun olarak hazırlanır” denilmektedir. Oysa Bakanlığınızca onaylanarak askıya çıkan itirazımıza konu imar planları, yönetmeliğin ilgili hükmüne aykırıdır denildi. Vatandaşların ve Sivil toplum kuruluşlarının Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 13 şubat tarihine kadar itirazlarını yapmaya devam edecekleri öğrenilirken vatandaşlar itirazlarında Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kıyı ve denizel alanlarda, planlama alanına ilişkin olarak ilgili kurum ve kuruluş tarafından ön izin, kullanım izni, kiralama ve/veya tahsis vb talep edilmelidir. İlgili bakanlıklardan kullanım izni, ön izin ve planlama izni vermelidir. Bu işlemler gerçekleştirilmeden, Emniyet Müdürlüğü Gümrük Alanı olarak askıya çıkan bu alanın plan onamasının yapılması usule ve yürürlükteki mevzuata aykırıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alana ilişkin verilmiş bir izni ve protokolü bulunmamaktadır.“İskele Alanı ve Emniyet Müdürlüğü Gümrük Alanı” olarak planlanan yaklaşık 6000 m2 yüzölçümlü alanın deniz dolgusu yapılacak kısmında; antik Kalimche Harabelerine yönelik tespit ve tescil işlemleri devam etmektedir. Arkeolojik Sit Alanları konusunda 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa aykırılık oluşturan bu planın kesinleşmesi ve uygulamaya konulması durumunda telafisi mümkün olmayan hasarlara neden olacaktır. İtirazımıza konu alanda yapılacak olan müdahaleler hem kara hem de deniz ekosistemlerinde geri dönüşü olmayan zararlar yaratacaktır. Bu ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün belirlemiş olduğu görev, misyon ve vizyonuna aykırıdır.Göcek Körfezinde yaklaşık 3000 Yat Bağlama Kapasiteli Yat Limanı, Yat Bağlama İskeleleri ve Çekek Alanları bulunmaktadır. Göcek Körfezinin taşıma kapasitesinin üzerinde olan bu sayı, özellikle turizmin yoğun olduğu yaz aylarında daha da artmaktadır. İtirazımıza konu imar planı ile getirilmesi planlanan yeni kullanımlar (Emniyet ve Gümrük Binaları) bu sayının daha da artmasına neden olacak, hem kara hem de deniz trafiğini kilitleyecektir. Şeklinde itirazlarını yapabilecekleri kaydedildi.