Girgin, üniversiteli genç ölümlerini meclis gündemine taşıdı
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle genç ölümlerini TBMM gündemine taşıdı.
“TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021’İ hala daha yayınlamadığı için net bir oran veremesek de, basit bir basın taraması bile gençlerimizin ölümlerindeki artışı görmeye yetiyor. Bu haberler içinde üniversiteli gençlerin ölümü özellikle dikkat çekiyor” dedi.
MUĞLA'DA GERÇEKLEŞEN 2 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ GENCİMİZİN ÖLÜMÜ YÜREKLERİ DAĞLAMIŞTIR
27 Mayıs-3 Haziran 2022 tarihleri arasında yani sadece bir hafta içerisinde Muğla'da gerçekleşen 2 üniversite öğrencisi gencimizin ölümü yürekleri dağlamıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Ayşe Güner'in kalp krizi sonucu ve Veterinerlik Fakültesi öğrencisi Emre Yıldırımhan'ın fenalaşarak hayatını kaybetmesi Muğla kamuoyunu derin üzüntüye boğmuştur. 22 Mart 2022 tarihinde de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Meslek Yüksekokulu; Muhasebe Bölümü öğrencisi 19 yaşındaki Ceydan Öztürk kalbine yenik düşmüştü.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÖLÜM NEDENLERİ ARAŞTIRILMALIDIR
“Üniversite öğrencileri birçok sorunla baş etmeye çalışırken eğitimlerini tamamlamaya çalışıyor. Öncelikle üniversiteye giriş stresi, ardından gittikleri şehirde yaşama tutunma çabaları gençlerimizi yoruyor. Bir yandan yeni bir ortama uyum sağlama, diğer yandan bu ekonomik kriz döneminde yaşamını idame ettirme çabaları, yetersiz beslenme gençlerimizin sağlığını da muhakkak ki etkiliyor. “Üniversite öğrencisi kalbine yenik düştü”, “üniversite öğrencisi fenalaşarak öldü” şeklinde haberlere yansıyan ölümlerin üzerine gidilmeli. Bu ölümlerde eğitim hayatının ya da ekonomik ortamın etkileri varsa ortaya çıkarılmalı, bunlara yönelik gençlerimizi koruyucu tedbirler hayata geçirilmelidir.”
GENÇLERİMİZİ KORUYUCU TEDBİRLER HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
Girgin’in, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:
1) TÜİK Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri 2020-2021 ne zaman yayınlanacaktır?
2) 2020 -2021 yıllarında ve 2022'nin ilk 5 ayında ölen genç sayısı (15-24 yaş) kaçtır? Bu gençlerden kaçı üniversite öğrencisidir?
3) Üniversite öğrencilerinin ölümlerinin nedenlerine göre dağılımı (stres, yetersiz beslenme, barınma sorunları vs.) nasıldır?
4) Üniversite öğrencilerinin ölümlerinin illere göre dağılımı nasıldır?
5) İntihar eden üniversite öğrencisi sayısı kaçtır?
6) 24 yaş altı, üniversite mezunu olup iş ararken ölen genç sayısı kaçtır?