• Haberler
  • Siyaset
  • Girgin, 'Muhtarları demokrasinin temel taşı hâline getirmeliyiz'

Girgin, 'Muhtarları demokrasinin temel taşı hâline getirmeliyiz'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen, 39 maddeden oluşan ve 17 kanunda değişiklik yapan, 'Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek. 

  • 1156

Muğla Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Süleyman Girgin, muhtar ödeneklerini net asgari ücret düzeyine yükselten 8. Madde hakkında Komisyon’da bir konuşma yaptı. 
Girgin şunları söyledi: 
MUHTARLARIMIZIN ÜLKEMİZİN DEMOKRASİ BİRİKİMİNDE KÖKLÜ BİR YERİ VARDIR 
“Bu topraklarda yapılan ilk seçim, 1833 yılında Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yapılan bir muhtarlık seçimidir. Yani, milletvekillerinden, başbakanlardan önce yapılan seçim bir muhtarlık seçimidir. O nedenle, muhtarlarımızın, ülkemizin demokrasi birikiminde köklü bir yeri vardır.

Bu düzenlemeyle muhtar ödenekleri net asgari ücret düzeyine yükseltiliyor. Hâlihazırda damga vergisi kesintisinden sonra muhtar ödenekleri 3.446 altı TL'dir. Dolayısıyla, muhtarlara 807 TL zam yapılacaktır.”
MUHTARLARA ÖDENEK DEĞİL MAAŞ VERİLMELİDİR

“Bu düzenleme, kuşkusuz olumludur ve destekliyoruz. Ancak yeterli midir? Asgari ücretin pul olduğu koşullarda yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Her şeyden önce, muhtarlara ödenek değil, maaş verilmelidir. Normal bir maaş, bir statü, bir barem belirlenmeli ve ona göre muhtarlara bir maaş ödenmelidir.
Ödenek uygulamasında, muhtarlar izin aldığında ödenekleri kesilir, kadın muhtarlar doğum yaptıklarında kesilir; maaşta böyle bir sorun olmaz. Muhtarlar kesinlikle ödenek değil, maaş almalıdır.” 
MUHTARLARIN YETKİSİNİ, GÖREVİNİ, SORUMLULUKLARINI VE HAKLARINI İÇEREN BİR YASA ÇIKARTACAĞIZ.
“Ayrıca, muhtarların sorunları sadece maddi değildir, muhtarlarımızın sorunlarını bütünsel olarak ele almamız lazım. Biz, muhtarları demokrasinin temel taşı hâline getirmek gerektiğini düşünüyoruz, bunun da mücadelesini veriyoruz. 
İlk seçimde iktidara geldiğimizde muhtarlar için şu adımlar atacağız: Muhtarların yetkisini, görevini, sorumluluklarını ve haklarını içeren bir yasa çıkartacağız. Muhtarlar için birleşik oy pusulası uygulamasını getireceğiz. Muhtarların bağımsız bir yeri olması lazım. Türkiye genelinde bütün muhtarlar için muhtarlık evi yapacağız. Bütün muhtarlara birer personel vereceğiz, hem istihdam sorununa katkıda bulunacak hem muhtarları rahatlatacağız. Köy tüzel kişiliklerinin yeniden iade edilmesi için çalışacağız ve bunu sağlayacağız. Muhtarların bir bütçesi olacak, emlak vergisinin yüzde 1'i muhtarlara tahsis edilecek. Sosyal yardımların muhtarlar aracılığıyla dağıtılmasını sağlayacağız. Muhtarların, kendi mahalleleriyle ilgili bir olay olduğunda, belediye meclisi toplantısına katılıp söz ve oy hakkı sahibi olmasını sağlayacağız. Muhtarlık bir kamu kurumu olarak ele alınmalıdır ve muhtarlar birliğinin kurulmasını mutlaka sağlayacağız.” 
YERELİN TALEPLERİNİ SİYASETİN MERKEZİNE TAŞIYACAK KÖPRÜ MUHTARLARDIR
“Bakın, elimde Muğla İli Muhtarlar Federasyonunun bir talebi var. Bunu ben yetkililere de iletmek istiyorum. Burada muhtarların talepleri ve "Büyüklerimizden bunları arz ediyoruz." diye bir mektubu var elimde. Bu mektuptaki talepler hayata geçirmek istediğimizle doğrudan uyumlu. Muhtarımız ek olarak bilgisayar verilmesini istemiş burada. Bunu da bütün muhtarlar için açacağımız muhtarlar evinin olmazsa olmaz bir demirbaşı olarak hayata geçireceğiz. 

Girgin, 'Muhtarları demokrasinin temel taşı hâline getirmeliyiz'

Bitirirken şunu söylemek istiyorum: Demokrasinin bir tanımı da "Yerelin taleplerini siyasetin merkezine taşımak"tır. Muhtarlarımız bunun en sağlam köprüsüdür.”
 

Bakmadan Geçme