Girgin, 'İpekböceği yetiştiricileri zor durumda'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 'Muğla'da 500'e yakın aile, ülke genelinde ise 10 bine yakın ailenin gelir kapısı olan ipekböceği yetiştiriciliğinde koza alım garantili üretim ödemeleri 4 ay geçmesine rağmen alınamamıştır. Salgının verdiği ekonomik kayıplarla birlikte aileleri büyük bir sıkıntıya düşürmüştür' dedi.

  • 942

Girgin ipekböcekçiliği ile uğraşan ailelerin mağduriyetinin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi. 
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, “ Dünyayı ve ülkemizi kasıp kavuran koronavirüs salgını, hem sağlığımızı hem de sosyal ve ekonomik yaşamı tehdit etmeye devam ediyor. Virüsün yarattığı insani felaket yanında büyük bir ekonomik krizin içindeyiz. Hal böyle iken ülkemizin iktisadi ve toplumsal anlamda kalkınmasını sağlayacak olan tarımsal üretimde üreticimizi, çiftçimizi borç batağına sokmuş, gıdada egemenliği kaybetmiş bulunmaktayız. 
Anadolu’muzun tüm toprakları gibi Muğla'da bereketli topraklara ve ürün çeşitliliğine sahiptir. Bu güzel coğrafyanın bereketli toprakları ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamaktadır. Kent nüfusunun yüzde 60’ı kırsalda yaşamakta, tarımın ekonomiye katkısı turizmle eş değer seyretmektedir” dedi. 
ÇİFTÇİNİN YENİ GEÇİM KAYNAĞI 
Girgin, “ Tarımsal üretimin, seracılığın, narenciye üreticiliğinin, zeytin ve zeytinyağı üreticiliğinin, balıkçılığın ve arıcılığın yanı sıra, son yıllarda ipekböcekçiliği yetiştiriciliği de Muğla’da çiftçinin yeni gelir kapısı olmuştur. Muğla’da 500’e yakın ailenin, ülke genelinde ise 10 bine yakın ailenin gelir kapısı olan ipekböceği yetiştiriciliğinde koza alım garantili üretim yapılmaktadır. Salgının arttığı ve hayatımızı tehdit ettiği bu zor günlerde yerel yönetimlerin destekleri ile ancak üretime geçebilen ipekböcekçiliği yetiştiricileri bu yıl ne yazık ki koza alım garantili ödemelerini alamamıştır.  Alım garantili kozaların ödemelerini 4 ay geçmesini rağmen alamayan üreticilerin, salgının verdiği ekonomik kayıplarla birlikte aileleri büyük bir sıkıntıya düşürmüştür” dedi.  
ALIM GARANTİLİ KOZA ÖDEMELERİ NE ZAMAN?
Girgin soru önergesinde şunları sordu.
1-    İpekböcekçiliği yetiştiriciliği üreticileri alım garantili koza ödemeleri neden 4 ay gecikmiştir? 
2-    İpekböcekçiliği yetiştiriciliği üreticileri alım garantili koza ödemelerini ne zaman alacaktır? 
3-    İpekböcekçiliği yetiştiriciliği üreticilerine yerel yönetimlerin verdiği desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak da vermeyi düşünüyor musunuz? 
4-    Eğer hâlihazırda destek veriliyorsa, İpekböcekçiliği yetiştiriciliği üreticisine verilen destek ne kadardır?  
5-    Tarım ve Orman Bakanlığı olarak İpekböcekçiliği yetiştiriciliği hakkında Muğla ve ülkemiz için hazırlanan bir eylem planı var mıdır? 
6-    İpekböcekçiliği yetiştiriciliğinin ülkemiz ekonomisine katkısı daha önce ne durumdaydı? Bakanlığınız döneminde uyguladığınız politikalar ile ne duruma geldi?
 

Bakmadan Geçme