• Haberler
  • Siyaset
  • Girgin 'İktidar umumi hıfsısıhha kanunundan ibret alsın!'

Girgin 'İktidar umumi hıfsısıhha kanunundan ibret alsın!'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM'de yaptığı basın açıklamasında esnaf ve zanaatkarlar için verdiği kanun teklifini kamuoyuna sundu ve iktidarın açıkladığı destek paketini eleştirdi.

  • 907

“Esnafa destek paketi esnaftan alınanın yanında devede kulaktır” diyen Girgin, “Esnafın derdine derman  olacak, bir destek paketi maalesef hala açıklanamamıştır. Zaten iktidarın böyle bir paket hazırlayabilme anlayışı da yeterliliği de yoktur” diye devam etti. Girgin, verdiği kanun teklifi ile Covid-19 tedavisi gören esnaf ve sanatkâra asgari ücretin 2 katı düzeyinde,  Covid-19 Pandemisi nedeniyle işine ara vermek zorunda kalan esnafa ise asgari ücret düzeyinde gelir desteği verilmesini teklif ettiklerini söyledi.  

FAİZ BARONLARINA 179 MİLYAR ESNAFA 5 MİLYAR TL
Girgin şöyle devam etti: “Esnafa verilen destek paketi 3 ay süre için, toplam 5 milyar TL ile sınırlıdır. Esnafa 3 ay için 5 milyar TL düşerken,  2021'de faiz baronlarına 179 milyar ödenecek. 2021’de Kamu Özel İşbirliği projeleri için 31 milyar lira ödenecek. Sadece kur farkından, hazine garantilerine ödenen miktar, zor gününde esnafa verilenden kat be kat fazla…
Halk dişinden tırnağından arttırıp, çoluğunun çocuğunun rızkından kesip, vergisini ödemeye çalışırken; İktidar topladığı paraları bir avuç yandaşa kepçeyle sunuyor, vatandaşa kaşığın ucuyla veriyor. Kaldı ki yapılan düzenleme bütün esnafları kapsamıyor. Bu destekle esnafın kursağına bir şey gireceğini mi düşünüyorsunuz? Borçların faizine bile yetmeyecek bir tutar bu. Hani herkes bizi parmakla gösteriyordu? Hani bizi kıskanıyorlardı? 

VİRÜSTEN ÖLMEYEN ESNAF VE ZANAATKÂR AÇLIKTAN ÖLECEK 
Girgin şunları vurguladı: “2 milyona yakın esnafımızın maddi olarak ayakta kalacak gücü kalmadı. Esnaf ve zanaatkârlar gelir kaybına uğramasına rağmen,  daha önce ertelenen SGK prim ve KDV ödemelerini de yapmak zorunda bırakıldı. 24 Mart'ta faaliyetlerine ara verilmesine karar verilen işyerleri için mücbir sebep hali ilan edilmiş, 1 Nisan-30 Haziran arasındaki vergi yükümlülükleri yılın son üç ayına ertelenmişti. İkinci kapanma ise tam da ertelenen KDV ve SGK prim ödemelerinin yapılacağı döneme denk geldi. Daha önceki mücbir sebep dolayısıyla Ekim, Kasım'a ertelenmiş borçlar vardı. 
Esnafımızın, şu anda hem cari dönem ödemeleri hem de mücbir sebep dolayısıyla ertelenen ödemeleri yapmaları gerekiyor. Bir de üzerine vergi borcu biniyor. Yetmiyor, eski borçları yapılandırmadıkları takdirde Ocak ve Şubat'ta o taksitleri de ödemeleri gerekiyor. Bu koşullarda esnafın bu yükün altından kalkması mümkün değil.” 

CUMHURİYETİN KAMUCU VE HALKÇI BİRİKİMLERİ YOL GÖSTERİYOR
Anayasa madde 173’de   "devlet, esnaf ve sanatkârı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" demektedir. Buna ek olarak, 1930 tarihli Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun 76. Ve 83. Maddeleri ile salgın nedeniyle meslek sanatlarını yapmaktan menolunan ve  karantinaya alınanların, aileleriyle birlikte iaşelerinin Hükümet tarafından karşılanması düzenlenmektedir.
Yıl 1930. Cumhuriyeti kuralı sadece 7 yıl olmuş…Mustafa Kemal’in liderliğinde Cumhuriyet idaresi, bugünün çok ilerisinde bir kanun ile “salgın nedeniyle karantinaya alınanların ihtiyaçlarını devlet karşılar”  diyor. 
Her konuşmasında Cumhuriyetin ilk dönemlerini hedef alan, haksız ve ağır eleştirilerde bulunan Erdoğan’a esnafa yapılan “yardımla” ilgili 1930 yılında esnafı koruyan kanun ibret belgesidir. Her fırsatta Cumhuriyetin kazanımlarına saldıranlar, bu ülkenin birikimleri ile dövüşmeyi bırakıp yürürlükteki bu uygulamayı bir an önce hayata geçirmeliler dedi.
O günün şartlarında, bütün ihtiyaçları devletin karşılaması anlayışı hayata geçiriliyor, bugün geldiğimiz noktada kimsenin dişinin kovuğuna yetmeyecek göstermelik destekler veriliyor. 
Aradaki fark, Cumhuriyetin kamucu ve halkçı birikimlerini aşındıranların bu ülkeye reva gördüğüdür!

ESNAFA GELİR DESTEĞİ ŞART
Bu çerçevede, bu maddenin ruhuna uygun olarak, bu hafta bir kanun teklifi verdik. 
Teklif ile, ilk olarak pandemi döneminde Covid-19 tedavisi gören esnaf ve sanatkâra asgari ücretin 2 katı düzeyinde gelir desteği verilmesi düzenlenmektedir. 
Ayrıca, Covid-19 Pandemisi nedeniyle işine ara vermek zorunda kalan esnafa ise asgari ücret düzeyinde doğrudan gelir desteği yapılması amaçlanmaktadır.
 

Bakmadan Geçme