GİRGİN 'FUTBOL TAKIMINI DEĞİL, ÇİFTÇİYİ KURTARSINLAR'

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin TFF 1. Lig takımlarından Ümraniyespor'a en pahalı sponsorluklardan olan isim hakkı sponsoru olmasına CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin tepki gösterdi. Milletvekili Girgin yaptığı açıklamada 'Futbol takımını değil, çiftçiyi kurtarsınlar. Çiftçi üretimden çıkıyor. 2002 yılında 2 milyon 780 bin üretici, 2020'de 2 milyon 83 bine düştü. Çiftçiliğe devam edenler ise borç batağında. 2002' de çiftçinin borcu 3.5 milyar. Bugün çiftçinin borcu 160 miyar TL'nin üzerinde.' diye konuştu.

  • 712
GİRGİN 'FUTBOL TAKIMINI DEĞİL, ÇİFTÇİYİ KURTARSINLAR'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muhabirimiz Ferdi Yavuz'un haberine göre; Tarım Kredi Kooperatifleri’nin bir futbol takımına sponsor olmasına tepki gösteren CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Vekil Girgin; “Çiftçinin icraya verildiği yerde futbol takımıyla en pahalı sponsorluk anlaşması yapılmış. Çiftçiyi değil futbol takımını kurtarmışlar. Muğla ilimizde nüfusun yüzde 55’i kırsalda yaşıyor ve aile çiftçiliği ile uğraşıyor.” dedi.

Girgin açıklamasının devamında şunları kaydetti;
“Döviz kurlarının yükselmesi ve pandemiyle birlikte ekonomideki sıkıntılar artarken, en büyük darbeyi çiftçi kesimi yiyor. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri başta olmak üzere birçok özel bankaya borcu bulunan çiftçilerin kredileri ödeyemedikleri için tarlalarına, traktörlerine, otomobillerine icra yoluyla el konuluyor. Girdi maliyetleri yükselirken, ürünün değerinin aynı oranda artmaması çiftçiye zarar ettirirken, kredi borçlarını da ödeyemiyorlar. Çiftçinin icraya verildiği yerde futbol takımıyla en pahalı sponsorluk anlaşması yapılmış. Çiftçiyi değil futbol takımını kurtarmışlar. Muğla ilimizde nüfusun yüzde 55’i kırsalda yaşıyor ve aile çiftçiliği ile uğraşıyor.” dedi.

Muğla ve Muğlalı hemşerilerimiz açısından da eski ve önemli bir ekonomik faaliyet olan pamuk üretiminin ciddi sorunları bulunuyor, maliyetler karşılanmıyor, pamuk ekim alanı azalıyor, üretici sayısı ise 3.500 kişiden 70-80 kişiye düştü tarımsal desteklemeleri artırın dedik.
 Pamukta dekar başına verilen prim desteğinin 500 kilogram ile sınırlandırmasının pamuk üretimine ve üreticilerine büyük darbe vuruyor dedik. Tatmin edici cevap alamadık. Fethiye ve Seydikemer ilçelerimizde fırtınadan etkilenen seralar çiftçinin belini büktü, afet bölgesi ilan edin dedik, edilmedi ve Tarsim’den zararının ancak birazını karşılayabildi.
Muğla’da narenciye üreticisi, girdi maliyetleri ve koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, Mayıs ayı ortasında ürünlerinin yüzde 80'i aşırı sıcaklar ve rüzgâr sebebiyle ziyan oldu. 
Narenciye yandı, zeytin yandı, üretici feryatta! dedik. Afet bölgesi ilan edin, Tarsim kapsamına alın dedik. Çiftçi beklediği desteği göremedi. Ancak önümüzdeki yıl Tarsim kapsamına alınabileceği şeklinde sorumuza cevap verdiler. Yem fiyatları artıyor,50 kilogramlık besi yemi ile 1 litre süt aynı fiyatta. Çiftçi ineklerini kesimhaneye gönderiyor.  Böyle bir dönemde üstüne üstlük Buğday, arpa ve mısır için sıfır gümrükle ithalat kararı alındı. Bu ülke tarımı için kara bir gündür. Döviz garantili yollarla, köprülerle yandaşların yüzünü değil çiftçinin yüzünü güldürün, çiftçinin traktörü icraya giderken spor takımını değil çiftçiyi kurtarın!”
 

Bakmadan Geçme