Girgin: 'Engelliler atama bekliyor'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na verdiği soru önergeleriyle ve geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmayla engellilerin atama sorunlarını gündeme getirdi.

  • 1112

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergeleriyle ve geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayla engellilerin atama sorunlarını gündeme getirdi. Girgin açıklamasında “Engellilerin ve ailelerinin çok önemli bir bölümü yoksulluk, İşsizlik ve çaresizlik koşullarında yaşamlarını sürdürmektedirler. Engelliler için engelsiz ve bağımsız yaşamın en önemli şartlarından birisi çalışma ve istihdam hakkıdır. Çalışma hakkını kullanamayan engellilerin sosyal güvenlik ve emeklilik başta olmak üzere birçok hakkı sistematik bir şekilde yok sayılmaktadır” dedi.
Girgin devamında çalışma hakkının mevzuattaki yerine dair şunları söyledi. “Anayasamızın 10. ve 90. maddesi, Engelliler Yasası'nın 14. maddesi, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme'nin 27. maddesi ve engelli haklarına ilişkin diğer tüm mevzuata göre engellilerin tüm çalışma hakları tanınmalı ve uygulanmalıdır.”
ÜLKEMİZDE ENGELLİLERİN ÇALIŞMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR
Girgin açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ancak Ülkemizde bu hakların yaşama geçirilmesinden çok uzaklarda olduğumuz ortadadır. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 10 milyona yakın olan engelliler içinde istihdamda olanların oranı yüzde 2'nin altındadır. İş arayan on binlerce engelli uzun süreli işsizlikle yüz yüzedir. Engellilerin aileleriyle birlikte yaşamları zindana dönmüş durumdadır. Uzmanlar, engelli intiharlarında bu durumun etkisini vurguluyorlar. Bu tablo açıkça engellilerin çalışma hakkının ihlal edildiğinin göstergesidir. Geçen hafta engelli arkadaşlarımız bu konuyu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde protesto ettiler.” 
200 BİN KAMU PERSONELİ ADAYI ATAMA YAPILMASINI BEKLİYOR
“2020 E-KPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi işe yerleşmek amacıyla tercih yapmış ancak sadece 1.961 engelli kişi kamuda işe yerleşebilmiştir.
2018 ve 2020 yıllarında yapılan E-Kpss'de sınavlara giren yaklaşık olarak 200 bin engelli kamu personeli adayı atanmayı ve bir iş bulmayı beklemektedir.
Sadece kamu alanında 8 bin kontenjan açığının olduğu gerçeğine karşın engelliler için açılan 2.005 kişilik kadro tüm atama bekleyen engelliler için bir hayal kırıklığına yol açmıştır. Bu kadroların acilen doldurulması gerekmektedir. 2020 yılının ilk altı ayında kamuya çok sayıda atama yapılmıştır. Sadece Sağlık Bakanlığı KPSS puanıyla farklı statülerde 50 bin personel almış ancak E-Kpss puanıyla hiç engelli alımı yapmamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, engelli öğretmen atamalarını daha fazla gecikmeden derhal yapmalıdır.
Tüm engellilerin ve ailelerinin ortak talebi en kısa sürede engelli kamu personeli atamalarının yapılması ve kamudaki engelli kotasının artırılarak yaşama geçirilmesidir. Bunun sağlanması engellilerin istihdam ve yoksulluk sorununu kısmen hafifletecektir.
SORU ÖNERGESİ 
Girgin verdiği soru önergesinde şu soruları sordu: 
1)    Kamudaki yüzde 3'lük engelli kotasını, yüzde 6'ya çıkarmayı düşünüyor musunuz?
2)    Bu yıl içinde, en az 10 bin ilave engelli ataması yapmayı düşünüyor musunuz?
3)    Covid 19 salgını boyunca işini kaybeden on binlerce engelli birey için özel bir istihdam politikası oluşturmayı düşünüyor musunuz?

Teşekkürler Sayın Başkan,
Engelliler acilen atama bekliyor. 
Türkiye’de 10 milyona yakın olan engelli vatandaşımız var. İstihdam oranı yüzde 2’yi bile bulmuyor. 
Engelliler için de engelsiz ve bağımsız yaşamın en önemli şartlarından birisi çalışma ve istihdam hakkıdır. 
2018 ve 2020 yıllarında E-KPSS’ye giren 200 bin engelli kamu personeli adayı, atanmayı bekliyor. 
Sadece kamu alanında 8.000 kontenjan açığı olmasına rağmen, engelliler için açılan 2.005 kişilik kadro hayal kırıklığı yaratmıştır. 
Bu kadroların acilen doldurulması gerekmektedir.
2020 ‘de Sağlık Bakanlığı KPSS puanıyla 50 bin personel almış ancak EKPSS puanıyla hiç engelli alımı yapmamıştır. 
Milli Eğitim Bakanlığı engelli öğretmen atamaları derhal yapmalıdır.
En az 10 bin ilave atama derhal yapılmalı ve istihdam kotası yüzde 6’ya çıkarılmalıdır.
Engelli istihdamından tasarruf edilemez. 

Bakmadan Geçme