Girgin'den TCDD Atamasına Tepki

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 3 Eylül 2021 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Abdülkerim Murat Atik'in atanmasını, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu. Girgin tepkisini 'Artık ihaleyi alanlar ihaleyi dağıtsın mantığına geçtiler' sözleriyle dile getirdiler.

  • 839
Girgin'den TCDD Atamasına Tepki
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İKTİDAR NE KANUN TANIYOR NE ETİK İLKE
Girgin “ Basında yer alan haberlerden Abdülkerim Murat Atik, 28 Aralık 2020’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan demiryolları için ilk özel yolcu taşıma lisansı alan Sun Group şirketinin halen daha yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı öğrenilmiştir. Bu nedenle kamuoyunda, Abdülkerim Murat Atik’in bu göreve getirilmesi bazı soru işaretleri doğurmuştur. Bu atama işlemi kamu etik kuralları çerçevesinde açık bir çıkar çatışması oluşturmaktadır.
AKP iktidarı artık o kadar gemi azıya alarak hareket ediyor ki, ne kanun tanıyor, ne kural tanıyor, ne de etik değer tanıyor. Hesap verme yok, şeffaflık yok, sanırsınız ki babalarının çiftliğini yönetiyorlar. Anlaşılan, artık aracı kullanarak yandaşlara ihale dağıtmaktan yoruldular bundan böyle ihaleyi alanlar, ihaleyi dağıtsın mantığı ile hareket etmeye başladılar.
Sen, ben, bizim oğlan, kendi aramızda hallederiz ile devlet yönetilmez” dedi. 

ATAMA KANUNLARA AYKIRIDIR
Girgin Atik’in atamasının hem 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’na hem de 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında KHK’ya aykırı olduğunu söyledi. Girgin şöyle devam etti: 
“4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılamayacak olanlar” başlıklı 11. maddesinde; İhaleyi yapan idarenin ihale yetkilisi kişileri ile bu yetkiye sahip kurullarda görevli kişiler ile ihaleyi yapan idarenin ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olanlar ve bunların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın  hısımları ile evlatlıkları ve evlat edinenleri ile bunların ortakları ve şirketlerinin kamu ihalelerine katılamayacakları net bir şekilde hükme bağlanmıştır.
O zaman şunu soracağız: Abdülkerim Murat ATİK’in TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanması sonrasında, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu gereği, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketin/ şirketlerinin kazandığı  ihalelerin seyri ne olacaktır?”
Buna ek olarak; 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında KHK’nın 7’inci maddesinin 2’inci fıkrası diyor ki: “Teşebbüs yönetim kurulu başkan ve üyeleri; başka bir teşebbüste yönetim kurulu üyesi olamaz ve rakip kuruluşlar ile menfaat ilişkisi içinde bulunamazlar.” Hukuksuzluk açık ve net!
Bütün bunlar, freni patlamış kamyon misali yasaları, kuralları çiğneyerek yol alırız anlayışı ile devlet yönetmeye çalıştıklarını gösteriyor. 

SORU ÖNERGESİ
Girgin’in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı: 
1-TCDD Genel Müdürlüğüne atanan Abdülkerim Murat ATİK’in sahibi ve ortağı bulunduğu şirketler geçmiş tarihlerde TCDD tarafından herhangi bir mal veya hizmet satın alımına ilişkin ihalelere iştirak etmiş veya ihale kazanmışlar mıdır? İştirak etmiş veya kazanmışlarsa bunlar hangi ihalelerdir?
2-Abdülkerim Murat ATİK’in TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğüne ve Yönetim Kurulu Başkanlığına atanması sonrasında, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu gereği, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu şirketin/ şirketlerinin kazandığı  ihalelerin seyri ne olacaktır?
3-Abdülkerim Murat ATİK’in sahibi olduğu şirketler, daha önce TCDD için sinyalizasyon ihalesi almış mıdır? Eğer almışlarsa, bunlar hangi ihalelerdir? Atama sonrası bu ihalelerin durumu ne olacaktır? Söz konusu ihaleler iptal edilecek midir? 
4-Abdülkerim Murat ATİK’in sahibi olduğu şirketler, daha önce TCDD için bakım ve onarım ihalesi almış mıdır? Eğer almışlarsa, bunlar hangi ihalelerdir? Atama sonra bu ihaleler iptal edilecek midir? 
5-Bu atama işlemi ileride uygulanacak ihalelerde Abdülkerim Murat ATİK’in sahibi olduğu şirketler açısından nasıl sonuçlar doğuracaktır?
6-Bu atama işlemini kamu yönetiminde uygulanan etik ilkeler açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Girgin'den TCDD Atamasına Tepki

Bakmadan Geçme