Girgin 'Çözüm erken değil, acilen seçim'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bütçe görüşmelerinde CHP Muğla Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyon üyesi Süleyman GİRGİN gündemdeki konularla, seçim bölgesi Muğla İli'ndeki projelere ve yatırımlara dair sorunları dile getirdi.

  • 635

Süleyman Girgin her fırsatta seçim bölgesi ile ilgili sıkıntıları dile getiriyor.Yağtığı açıklamalar ile iktidarı eleştiren Girgin çözün değil acilen seçime gidilmesi gerektiğini ifade etti.Muğla İli genelinde yaşanan sorunları dile getiren Süleyman Girgin son yaptıüı açıklamada “Sayıştay genel uygunluk bildirimine göre 2019 yılından 2020 yılına 114 milyar liralık hazine garantili borç devredildi. Hazine 2020 yılı içerisinde 15 milyar liralık yeni borca garanti verdi ancak hazine garantili borçlar yıl içerisinde 37 milyar lira arttı, artışın 22 milyar lirası kur farkından kaynaklandı. 2020 yılından 2021 yılına devreden hazine garantili borç tutarı miktarı ise 151 milyar lira. Her gün dolar 1 kuruş arttıkça işçi Mehmet ağabeyin, emekli Ahmet amcanın, pazarcı Kadriye teyzesinin lokmasını alıp bu yandaş şirketlerin cebine aktardığınız para da artmakta. Açıkça soralım  Vatandaşlarımız iktidarınızın bir kesimi zengin etme sevdası yüzünden çocuğunun kursağına gidecek lokmasından kesmek zorunda mı? Halkımız işsizlikle boğuşuyor, açlık sınırının altındaki asgari ücretli ekmek kavgası veriyor, Anayasa'sında "sosyal devlet" yazan bir ülkede, iktidar hâl böyle iken elde avuçta olanı da peşkeş çeker mi? Bu projeyi hazırlayanlar ve onaylayanlar geceleri nasıl uyur merak ediyorum Vatandaş her gün döviz kurunun rekor kırmasını, en temel gıda ürünlerine gelen zamları, elektrik ve doğal gaza gelen zamları, akaryakıt zamlarını konuşmaktan bıktı.Ülkeyi tek adam rejimi yönettiği sürece aydınlık bir güne uyanmakta mümkün değil. Çözüm erken değil, acilen seçim; tek kurtuluş bu” dedi.


HANİ GÖCEK TÜNELİ ÜCRETSİZ OLACAKTI ?
Göcek Tüneli ile ilgili de konuşan Girgin “Muğla'da hizmet veren Göcek Tüneli'nden -tünel yalnızca 960 metre olmasına karşın- 11 lira gibi afaki bir ücret alınmaktadır. Buna karşın il sınırları içerisinden Göcek Tüneli'nin 3 katı büyüklüğüne sahip 119 kilometre uzunluğundaki İzmir-Aydın Otoyolu'ndaki Selattin Tüneli yalnızca 7,5 liradır. Hangi gerekçeyle fiyat politikaları birbirinden farklılık göstermektedir. Ayrıca her seçim zamanında Göcek Tüneli'nin ücretsiz olacağı seçim vaadii olarak kullanılırken neden hiç uygulamaya konulmamıştır?”diye sordu.
KARABEL TÜNELİNİN AKIBETİ NEDİR ?
Yapımı devam eden Karabel Tüneli hakkında da açıklamar yapan Girgin “Muğla'nın Fethiye ve Seydikemer ilçelerini Burdur ve Antalya illerine bağlayan D350 karayolu üzerinde Karabel mevkiinde toplam 6.720 metre uzunluğundaki çift tüp olarak yapımına başlayan Karabel Tüneli'nin bir kısmının yapımı tamamlanmış, kalan kısmın ise yapım süreci durdurulmuştur. 300 milyon liralık yatırımı olan, bahsi geçen tünelin ne kadarının yapımı tamamlanmıştır? 
2019'da tamamlanacağı söylenen tünelin yapım süreci neden durdurulmuştur? 
Tünel yapımından vazgeçilmiş ise bugüne kadar yapılan harcamaların miktarı nedir ve bu kamu zararının bedelini kim ödeyecektir?”dedi.
SAYIŞTAYIN TESPİT ETTİĞİ USULSÜZLÜKLER HAKKINDA HANGİ İŞLEMLERİ YAPTINIZ?
Sayıştay raporlarında tespit edilen usülsüzlükler olduğunu ve bu konuda iktidarın hangi işlemler yaptığını da soran Girgin “Sayın Bakan, Sayıştay raporlarına değinmek istiyorum. Gayrettepe İstanbul yeni havalimanı metro yapımı işinde sözleşme kapsamı dışında işlerin yapılması nedeniyle oluşan bakanlık alacağı mali tablolarda raporlanmadı ve tahsil edilmedi. Limak, Cengiz, Mapa, Kolin, Kalyon'dan oluşan şirketlerden bu para yani 7,9 milyon avro ne zaman tahsil edilecek Sayın Bakan?
 Bakanlık, Avrasya Tüneli'nden kaçak geçişlerin önlenmesi ve bu geçişlerden doğan cezaların daha hızlı tahsil edilmesi için protokolüyle üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği için 2016 yılından itibaren ücreti tahsil edilemeyen kaçak geçişler nedeniyle görevli şirkete 26 milyon 804 bin lira garanti ödemesi yapılmıştır. Bu konudaki kurum zararı kimden, nasıl tahsil edilecektir? 2020 yılında Avrasya Tüneli'ndeki araç garantisi olarak döviz kurlarındaki artışı da yansıtacak şekilde belirlenen ücret üzerinden toplam 494 milyon lira garanti ödemesi yapıldı.Sayıştay'ın tespitine göre, yıl boyu uygulanan üç ayrı dönemdeki geçiş ücretleri üzerinden ödeme yapılsaydı garanti ödemesi 456 milyon lirada kalacaktı. Bu durumda fazladan yapılan garanti ödemesinin tutarı 37,9 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Bu konudaki zarar hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır?Son olarak, Sayın Bakan, Bakanlığınız bünyesindeki kamu-özel iş birliği garantisi ödemelerinde yılbaşından bu yana kurdan kaynaklı artış ne kadardır?”dedi.

Bakmadan Geçme