Girgin: 'Bunca ay ne yaptınız?'

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin TBMM Genel Kurulu'ndaki Ek Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Saray kendi şatafatı için uçak filosu kurarken geçen yıldan beri bunca felakete rağmen bu ülkenin ormanları için ihtiyaca cevap verecek bir yangın filosu kurulmamasını eleştirdi ve 'bunca ay ne yaptınız' dedi.

  • 927
Girgin: 'Bunca ay ne yaptınız?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Girgin, Muğla Büyükşehir Belediyesinin 2.ncisini yaptığı Yangın Çalıştaylarına da değindi ve şöyle devam etti;
İKTİDARIN YAPMASI GEREKENİ MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPTI
“Ormanlar bizim ortak varlığımız. Bakın, Muğla Büyükşehir Belediyesi ilki 2019'da, ikincisi geçen sene olmak üzere, 2 orman yangınları için çalıştay yaptı. Esasında, bu çalıştayı yapıp bilim insanlarını, uygulamacıları dinleyip ona göre politika üretmek iktidarın işi ancak bunu belediyemiz üstlendi, sonuçlarını herkesle de paylaştı. 
Çalıştaylarımızda yangınların nedenlerini de yangınla mücadele için çözüm önerilerini de ortaya koyduk. Peki, iktidar ne yaptı? Dinlemedi bile. 
Şayet dinleseler, Marmaris yangınındaki hazırlıksızlığa şahit olur muyduk? Hayır. 5.891 futbol sahası alan kül olup ormandaki kurdu, kuşu, ağacı yani canlarımızı yitirir miydik? Hayır. 
TÜM KURUMLAR CANLA BAŞLA ÇALIŞTI
Marmaris orman yangınlarında Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediyemize ait 328 personel, 156 araç ve talep hâlinde müdahalede kullanılmak üzere hazır bekletilen 550 personel ve 200 araçla görev yapıldı. 
Başta Marmaris Belediyemiz olmak üzere, 13 ilçe belediyemiz -ayrımsız söylüyorum- seferber oldu, Büyükşehir itfaiye ekiplerimiz sahada orman ekiplerimize su takviyesinden fiili müdahaleye, ormanlık alanda seyretmeler yaparak kuşaklar oluşturmaktan soğutma çalışmalarına, sağlık hizmetinden veteriner ekiplerin yabani ve evcil hayvanların müdahalelerine, tüm kurumların iaşesinin sağlanmasından yangın bölgesindeki araçların arızalarının onarılmasına ve makine ekipmanının transferine kadar canla başla hizmet etti.
BU NASIL BİR SORUMSUZLUKTUR? 
Orman yangınlarına karşı hazırlıkların en geç nisan sonunda bitmiş olması gerekirdi. Peki, zamanında hazırlık yapıldı mı? Hayır. Tarım ve Orman Bakanına göre gece görüşü olan helikopter 4 Temmuzda gelecek. Yangın haziranda çıkıyor, yangın uçağı ve gece görüşlü helikopter temmuzda geliyor. Bu nasıl bir sorumsuzluktur? Türk Hava Kurumunun kayyum heyeti başkanı da sarayın geçen sene "hurda" dediği yangın söndürme uçaklarını 4 milyon dolar harcayarak göreve hazır hâle getirdiklerini açıkladı ama bu uçaklar ancak temmuz ayından itibaren yangın bölgelerine gönderilebilecekmiş, demek ki bu uçaklar hâlâ göreve hazır değillermiş. Bunca ay ne yaptınız? Saray kendi şatafatı için uçak filosu kurarken bunca felakete rağmen bu ülkenin ormanları için ihtiyaca cevap verecek bir yangın filosu kuramamışsa bu nasıl kifayetsizliktir?
KENDİMİZE AİT FİLOMUZU KURACAĞIZ 
Ülkemiz nasıl bu kadar aciz duruma düşürülebilir? 
Biz Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında artan çevresel ve iklimsel riskleri dikkate alarak ulusal orman yangınlarını önleme ve söndürme master planını hemen yapacağız. Orman yangınlarında kullanılacak uçan araç envanterini kamucu bir yaklaşımla oluşturacağız. Kendimize ait filomuzu da kuracağız.
 

Bakmadan Geçme