Gerçek Gündem'in konuğu, DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz

Her hafta FRT TV'de yayınlanan Gerçek Gündem'in bu haftaki konuğu, DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz'du. Program sunucusu Emrullah Gök'ün sorularını yanıtlayan Başkan Topuz, DEVA partisi içindeki gençlik kollarının çalışmalarından ve gençlerin sorunlarından bahsederek gündemi değerlendirdi.

  • 2218

DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz, FRT TV’de Emrullah Gök’ün sunuculuğunu yaptığı Gerçek Gündem programına katıldı. Başkan Mehmet Topuz, DEVA Partisinin gençlere verdiği önemden bahsederek, gençler için yapılan çalışmaları anlatıp, DEVA Partisi hakkında bilgiler verdi. İlk olarak kendini tanıtan DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz “25 Ekim 1997 yılında Denizli’de doğdum. Emekli annem babam var. 24 yıldır Fethiye'de yaşıyorum. Fethiyeli oldum diyebiliriz. İlkokul ve liseyi de Fethiye’de okudum. Lisede tekne ve yat bölümünü bitirdim. Şuan muhasebe bölümü ve sosyal hizmetler bölümünde öğrenciliğim devam ediyor” dedi.

DEVA PARTİSİ GENÇLERE ÖNEM VERİYOR
Deva Partisi’nde siyaset yapmaya karar verdiğini belirten Topuz, “ Bunun en büyük sebebini hepimiz biliyoruz. Sayın Genel Başkanımız Ali Babacan’ın yaptığı kongrelerden de biliyoruz ki, Demokrasi ve Atılım Partisi Gençlere çok büyük önem veriyor. Her Kongresi’nden sonra gençlerin sorunlarını ve onların çözüm önerilerini dinlemek için belirli bir zaman ayırıyor. Bunları gördüm. Biz gençler olarak anlaşılmaya ve dinlenmeye ihtiyacımız vardı. DEVA Partisi’nin gençlerle iletişimi çok iyi ve gençlerle ortak noktayı bulmayı başardığını gördüm.  Beni etkileyen en büyük etken budur. Bu yüzden DEVA Partisinde siyaset yapmaya karar verdim” diye konuştu. 

HER GENCİN DÜŞÜNCESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ
DEVA Partisinin gençlere yönelik çalışmalarından bahseden Başkan Mehmet Topuz, “Biz yeni kurulan bir partiyiz. Bizim için ilk kurulum aşaması çok zorlayıcı oldu. Benim bu partide görev almamda beni çok sevindirdi. Aynı zamanda Fethiye İlçe Teşkilatının Kurucular Kurulu üyesiyim. Kurulum aşamasında çok yoğun çalıştık. Bütün çalışmalarımızı tamamladık. Her şeyi eksiksiz ve güzel bir şekilde tamamlamanın mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz. İlçe binamızı yeni açtık. Fethiye'de birinci kongremizi yeni tamamladık. Üye kayıtlarımız yeni başladı. Bütün çalışmalarımız zamanında ve olumlu bir şekilde ilerliyor.  Aldığımız geri dönüşler bizleri mutlu ediyor. Bizim sadece Fethiye olarak değil ülke olarak gençler için yaptığımız çok fazla çalışmalar var. Çalışmalarımızı sizlerle oturup saatlerce konuşabiliriz. Biz gençlere çok fazla değer veriyoruz. Aynı zamanda biz gençlerin sorunlarını dinlerken onların da çözüm önerilerini merak edip soruyoruz. Gençlerle yapmış olduğum görüşmelerde not defteri mi alırım ve onların söylemiş olduğu sorunları, dile getirdiği çözümleri not ederim. Çünkü biz her gencin düşüncesini çok önemsiyoruz.  Bizim için çalışan, çalışmayan, üniversite okuyan, lise okuyan bunların hiçbirisi fark etmiyor. Özellikle Genel Başkanımız Sayın Ali Babacan'ın bizim arkamızda olduğunu hissetmek, gençlere bu denli değer verdiğini görmek, bizi gerçekten mutlu ediyor. Benimde DEVA Partisine katılma ve siyasete başlama sebeplerimden en büyüğü aslında buydu. Gençlerin anlanmaya ve dinlenmeye çok ihtiyacı var. Biz gençlerin gelecek kaygısını, bitmek bilmeyen sorunlarını bitirmek istiyoruz. Gençlerin yüzde 80’i bu zorlukları, korkuları yaşayarak büyüyor. Sayın Ali Babacan gençleri ve kadınları siyasetin içinde aktif olarak görmek istediğini dile getiriyor. Bu da aynı zamanda gençlere ve kadınlara ne kadar çok güvendiğini, onların neleri başarabileceğinin farkında olduğunu gösteriyor. Bizi mutlu eden şeyler gençlerin yönetimde bulunması ve gençlerin söz sahibi olması. Particilik takım elbiseyi giyip parti binasında oturup çay ikram etmekle olmamalı. Bizler Deva partisi olarak bu konuda çok şanslıyız” ifadelerini kullandı.

KADINLAR VE GENÇLER EL ÜSTÜNDE TUTULUYOR
DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz, “Kadınlarda ve gençlerde aile baskısı olabilir. Zaman zaman yaşanan kadın cinayetlerini hep beraber utançla izliyoruz. Kadınların ve gençlerin üzerlerinde çok büyük bir baskı var. Bizler bu baskıyı siyasete taşımak istemedik. Biz de gençlik kolları ve kadın kolları diye bir ayrım yok. Gençler, kadınlar veya tecrübeli siyasetçiler olarak hepimiz aynı masada oturuyoruz. Hepimiz bir baskı hissediyoruz. Bir de bu baskıyı siyasete taşımak istemedik. Gençlik kolları ve kadın kolları dalları yok biz bir bütünüz ve aileyiz, hepimiz aynı amaca hizmet ediyoruz. Bir fikir verdiğimiz zaman bize bu çalışmayı yapamazsınız ya da böyle yapmanız yanlış gibi cümleler söyleyen bir yönetimimiz yok. Gençler olarak ne yapmak istediğimizi, sorunlarımızı ve çözümlerimizi kendimiz üretebiliyoruz. Yukarılardan bir yerlerden emir almamak bizi çok daha rahatlatıp, mutlu ediyor. Diğer partilere göre gençler ve kadınlar olarak söz hakkımız biraz daha fazla oluyor diyebilirim. Şuan kadın üyemiz 10 tane var, 6 tane de yönetimde görevli kadınımız var. 15 genç üyemiz var. Aktif olarak genç üyelerimizin 4’ü yine bizim ilçe yönetimimiz de görev alıyor” dedi.

Z KUŞAĞININ SORUNLARI ÇOK FAZLA
Başkan Topuz, “Z kuşağı dediğimiz süreç 1997 ve 2012 yıllarını kapsıyor bunun için teknoloji çağı ya da teknoloji kuşağı diyorlar. Z kuşağı için bir takım çalışmalar var. Duyuyor, görüyor ve araştırıyoruz.1997 doğumluyum ve bu Z kuşağının içindeyim. Bu çalışmalar olmadan önce hayatım nasıldı? Eğitimim nasıldı? Bir de çalışmalar sürerken ya da tamamlandıktan sonrasına bakarım. Şahsen kendi hayatımda değişen bir şey olmadı. Tabi çalışmalar yapılıyor ama bu çalışmalar gençlere ne kadar faydalı? Bu konuyu gençlerden dinlemek lazım…  Gençlerin problemlerine, sorunlarına çözüm olabildi mi? Gençlerin hayat standartları yüksele bildi mi? Bunları değerlendirmek bunları düşünmek lazım. Maalesef ben gençlerle yaptığım görüşmelerde çok da olumlu sonuçlar alamıyorum. Hepimiz isteriz çok daha güzel şartlarda yaşayalım. Kendi hayatıma baktığımda bile ben değişim göremiyorum. Yine üstüne basa basa tekrar şunu söyleyelim. Deva partisi hep söylediğimiz gibi gençlere çok fazla önem veriyor. Z kuşağı olarak adlandırdığımız genç bireyler adına çok fazla çalışmamız var. Gençlerin problemlerinin notlarını alıyorum ve bunları merkeze gönderiyorum. Her yeni bir sorun veya problem öğrendiğimizde genel merkezimiz bunun üstüne tekrar bir çalışma yapıyor. Örnek veriyorum; bugün işsizlik konumuz, yarın gelecek kaygısı diğer gün eğitim öğrendiğimizi varsayalım. Genel merkezimiz sürekli bu konu hakkında çalışmaya devam ediyor” diye konuştu. 

GENÇLERİMİZİN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİRİSİ İŞSİZLİK
Başkan Mehmet Topuz, “Bu konunun çalışmalarını genel merkezimiz yapar ve iktidara iletir. İktidar tarafından onaylanır ya da onaylanmaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve onun kabinesinin değerlendirip karar verebileceği bir karardır. 15 yaşında bir gencimiz bile eğitim sisteminden şikayetçi ve diyor ki ben üniversitemi yurtdışında okumak istiyorum. Diğer bir yandan kendi yakın çevremde de baktığım zaman şu an gençlerimizin yüzde yetmişe yakın bir kısmı işsiz ya da iş arıyor. Her geçen gün umutlarını kaybediyorlar. Eğitim sistemi tam olarak gençlerin istediği ve kendini geliştirebileceği düzeyde olmadığını, gençlerimiz okumuş ya da okumamış fark etmeksizin işsiz kaldığı biliyoruz. Gelecek kaygısı da onların beraberinde gelen bir sorundur. İşsizliğin azalması için ülkeye yatırım gelmesi lazım. Milli ya da dışarıdan gelen bir yatırım hiç fark etmez. Mesela TOGG yerli otomobilimiz üretilecek ve bunun fabrikasında bile yüzlerce insan iş bulacak. Bizim bu gibi projeleri daha çok hayata geçirmemiz gerekiyor. Tarım bizim ülkemiz için çok önemli. Bizim atalarımız dedelerimiz her zaman çiftçilik ile geçinmişler. Tarım azaldıkça iş gücüde düşüyor. Tarım dediğimiz gidip pazardan ıspanağı alıp yememiz veya oradaki patatesin kilosunun ne kadar olduğu değildir. Orada ne kadar insanın ekmek bulduğu ne kadar emek olduğu önemlidir. Bunun dışında milli projelerde zaten bizim ülkemiz insanları yine orada istihdam edilip işsizlik sorunu atlatacaktır. Problemlerin aslında pek çoğunu düzeltebiliriz. Ekonomiyi düzeltebilirsek alım gücümüz yükselir daha mutlu ve refah bir hayat yaşarız” ifadelerini kullandı.

GENÇLERİN ÖNÜNÜ AÇACAĞIZ
DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz, “Bizim gençlere yönelik çalışmalarımızı ben size şu şekilde sıralayabilirim. Biliyorsunuz günümüz gençlerinin ufku çok geniş, dünyayı ve farklı kültürleri görmeye istekliler. Dünyayı tanımak hepimizin isteyebileceği bir erdem... Ülkemizin seyahat ve değişim programımız bunun için biraz yetersiz kalıyor. Seyahat ve gelişim programını daha da geliştirmeye gençlerimizin bu dünyayı ve farklı kültürleri görmesinin daha kolay olabilmesi gibi bir hedefimiz var.
Diğer bir hedefimiz biliyorsunuz beyin göçü. Ülkemizin en büyük sorunlarından birisi...  Az önce de bahsettiğiniz gibi aslında bizim gençlerimiz çok başarılı ama bazıları fark edilmiyor. Ülke olarak beyin göçünün önüne geçmemiz lazım. Ülke olarak kalkınabilmemiz ve ekonomimizi ve eğitimimizi yükseltebilmek için beyin göçünün önüne geçmemiz lazım.  Beyin göçü ile ilgili de çalışmalarımız var. Türkiye Cumhuriyeti'nin dışarıdan beyin göçü alacak konuma getirecek değişikler yapmayı hedefliyor ve planlıyoruz. Bunun çalışması bizim genel merkezimizde var. Biz bunun için de şöyle bir çalışma yürütüyoruz kültür ve sanat alanları gençlerimiz için tamamen ücretsiz hale gelecek. 25 yaşına kadar ki tüm gençlerimize ücretsiz kültür kartları dağıtacağız ve bu kültür kartları sayesinde bu alanlardan ücretsiz bir şekilde faydalanıp gezebilecek. Müzeler, farklı sanat alanları, ülkemize ait tarihi yerleri ve tiyatroları gençlerimizin ücretsiz kullanması gerekiyor” dedi.

FETHİYE’NİN SORUNLARI VAR
Fethiye Belediyesi’nin çalışmalarını yorumlayan Başkan Mehmet Topuz, “Fethiye Belediyesi’nin yönetimi Cumhuriyet Halk Partisi'nde. Halkımız Sayın Alim Karaca'yı Belediye Başkanı olarak seçti. Bize sadece saygı duymak düşer. Fethiye Belediyemizin güzel çalışmaları var. Fethiye’miz için olan her şeyi destekliyoruz. Sorunlarından kısaca bahsetmek gerekirse, Fethiye’mizin trafik ve otopark sorunu çok fazla büyüyor. Fethiye çok fazla göç alan bir yer. Özellikle yaz aylarında turizmin de etkisiyle bu trafik sorunu artık dayanılmayacak hale geliyor. İnsanlar çoğu zaman arabalarını koyacak yer bulamayıp, kilometrelerce uzağa koyup şehir merkezine yürümek durumunda kalıyorlar. Körfez sorununu da biliyorsunuz. Bununla ilgili çalışmalar yürütülüyordu ama şu anda nasıl bir durumda açıkçası bilmiyorum. Bir diğer sorunda Fethiye’mizin tanıtılması olabilir. Fethiye’miz gerçekten çok güzel bir şehir. Gerek doğal güzellikleri, denizimiz, koylarımız çok fazla turist çekmemizi sağlıyor. Fethiye’miz ulusal olarak daha fazla tanıtılabilirse, gerek yabancı turist gerekse yerli turist Fethiye’mize daha çok gelecektir. Buda Fethiye’miz için büyük bir gelir kaynağı demektir” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ DÖNEMİ İYİ YÖNETİLMİYOR
DEVA Partisi Gençlik Çalışmaları Başkanı Mehmet Topuz, “Öncelikle hükümetin yaptığı çok güzel adımlar oldu. Bunları da göz ardı etmemiz lazım. Türk doktorlarından ve Türk insanlarından oluşan bir bilim kurulumuz var. Bunun kurulması pandemi sürecinde bize büyük bir katkı sağladı. Zamanla kısıtlamalar oldu ve hala bu kısıtlamalar devam ediyor. Aşı konusunda biraz geç kaldığımızı düşünüyorum. Bu konularda biraz daha hızlı çalışmalar olsaydı daha güzel noktalara varabilirdik. Bunun dışında DEVA Partisi olsaydı, 15 günlük tam kapanma uygulardı. Ekonomik olarak bütün dünya gibi biz de sıkıntıya girdik. Belki bu ekonomik zararımız daha az olabilirdi. Bunun dışında bir de esnafımızın özellikle restoran ve kafe işletmecileri durumu çok kötü. Genel olarak bütün esnafımızın zor durumda. Pandemi bizim ekonomimizi çok etkiledi. İşsizlik problemimiz vardı. Pandemi sürecinde maalesef daha da büyüdü. Özellikle pandemi sürecinde Fethiye’yi örnek almamız gerekirse, sahil bandında bir restoranın veya bir kafenin aylık kira giderinin 15000-20000 lira bandında olduğunu biliyoruz. Giderler kapalı olan bir işletme için çığ gibi büyüyor. Ülkemizin vermiş olduğu destek zayıf kalmış olabilir. DEVA yönetimde olsaydı, vatandaşın yarasını saracak adımlar atardı” diye konuştu.

 

Bakmadan Geçme