• Haberler
  • Güncel
  • Gelecek Kuşaklara Tarım Ve Çevre Bilinci Aşılanıyor

Gelecek Kuşaklara Tarım Ve Çevre Bilinci Aşılanıyor

Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte insanların tarım ve gıda ürünlerini tüketme, doğal ve sağlıklı gıdaya ulaşabilme imkanı da bir o kadar azalıyor. Sürdürülebilir tarım ve çevre bilincini arttırıcı projeler arasında yerini alan 'Sağlığım İçin Doğayı Seçtim' Proje eğitimleri Seydikemer'de hız kesmeden devam ediyor.

  • 1712
Gelecek Kuşaklara Tarım Ve Çevre Bilinci Aşılanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü “Sağlığım İçin Doğayı Seçtim” Projesi kapsamında ilçedeki özel bir okulun öğrencilerine muz seralarında gıda güvenliği ve kalitesinin sağlanması amacıyla uygulanan iyi tarım uygulamaları eğitimi verdi.

Çalışma hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Müdürü Engin Maraşlı; Dünya nüfusundaki artışla birlikte, artan tarım ve gıda ürünleri ihtiyacının karşılanmasında, yoğun girdili tarımsal uygulamalar önem kazanmıştır. Bu durum, konvansiyonel tarım olarak adlandırılan üretim şeklinin yaygınlaşmasını hızlandırmıştır. Tarımda yoğun girdi kullanımına dayanan hızlı değişim, tarımsal üretimin daha az işgücüyle yapılabilmesine olanak sağlamış, ancak konvansiyonel tarımdan kaynaklanan önemli çevresel maliyetlerin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Yoğun kimyasal girdi kullanımının yol açtığı çevresel sorunlar, doğal kaynakların hızla kirlenmesine ve yok olmasına neden olmuştur.
Çevresel sorunların uzun vadede öngörülen etkileri küresel nitelikte olup, bu durum sosyal ve ekonomik sorunları beraberinde getirmektedir. Doğal kaynakların tahrip olmasıyla birlikte, tarımsal ürünlerde dışa bağımlılık, kırsal alandan kentlere göç, kırsal toplum özelliğinin yok olması, kırsal ve kentsel nüfus dengesizliğinin artması gibi başlıca sorunlar ortaya çıkmaktadır. Konvansiyonel tarımla gündeme gelen bu sorunlar, gelecek nesiller için doğal kaynakları koruyan ve çevreye zarar vermeyen tarımsal üretim tekniklerinin kullanıldığı sürdürülebilir tarım anlayışını ortaya çıkarmıştır. Tarım ve çevre arasında dengeli bir ilişkinin varlığını açıklayan sürdürülebilir tarım, doğal kaynakların gelecekte de yarar sağlayacak şekilde yönetilmesini zorunlu kılmaktadır. Projemiz kapsamında bizlerde yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımıza sürdürülebilir tarım ve çevre bilinci aşılamaya çalışıyoruz” dedi.

Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü birim personeli de teknolojinin  çocuklar üzerindeki etkisinden bahsederek şunları söyledi:
 “Teknoloji her yaştan insan ve özellikle çocuklar için oldukça cezp edici ve hayatı kolaylaştırıcı bir alandır, oldukça faydası bulunmaktadır. Fakat fazlası insanlarda ve özellikle çocuklarda teknoloji bağımlılığına neden olabilmektedir. Okul çağı çocuklarımızla yaptığımız etkinliklerin esas amacı, doğadan ve topraktan gittikçe uzaklaşan teknolojiye bağımlı hale gelen çocuklarımıza tekrar doğayı sevdirmek, toprağa dokunmalarını sağlamak, tarımı tanıtmak, doğa bilinci oluşturmak, tarladan sofraya gıda güvenliğini anlatarak daha duyarlı olmalarını sağlamaktır. Bu düşünceyle başladığımız projemiz kapsamında bugün öğrencilerimizle birlikte İlçemize bağlı Demirler Mahallemizde bulunan muz seralarını gezdik. Gezi esnasında verdiğimiz eğitimlerde; Güvenilir gıda, Tarımda iyi tarım uygulamaları, Tarım kaynaklı çevre ve torak kirlilikleri, alternatif ürün nedir, Tarımda iş gücü, girdi, iş sağlığı ve güvenliği nedir gibi konuları işledik.
Üzüm üzüme baka baka kararır atasözüyle muz üretimini birleştirmelerini istedik, muzların yeşil hasat edilip sarartılması konusunda çocukların gözlem ve araştırma yapabilmeleri için işletmeden deneysel yeşil muzlar aldık. Merak eden, araştıran bireyler olmaları konusunda eğitimimizi ilginç kılacak bilgilerle donattık. Eğitimimizin sonunda öğrencilere dağıttığımız ve doldurmalarını istediğimiz formlarla gezi inceleme ve değerlendirmelerimizi yaptık.”
 

Bakmadan Geçme