FTSO'nun EKO Turizm Projesi GEKA'dan hibe almaya hak kazandı
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından hazırlanan, 'Echo-Turizmin Farkındayız Eğitim ve Danışmanlık' projesi, Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın (GEKA) '2020 Teknik Destek Programı'ndan hibe destek almaya hak kazandı. Proje kapsamında bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıyan rotalar belirlenerek, faaliyet yürütmeyi hedefleyen katılımcılara, 5 günlük eğitim ve 60 günlük danışmanlık desteği sağlanacak.
Fethiye ve Seydikemer’de çevreci turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan projenin ilk bölümü olan eğitimde; FTSO üye işletmelerine, yatırımcılara, girişimcilere ve kamu kurumu çalışanlarına, 5 gün sürecek toplamda 25 saatlik eko turizm ve farkındalık eğitimi verilecek. Eğitim kapsamında katılımcılar, sürdürülebilir turizm, turizm-çevre ve ekoloji ilişkisi, eko turizmin tanımı, anlamı ve önemi, eko turizm faaliyetlerinin içeriği, dünyada ve Türkiye’de eko turizm, bölgemizde gerçekleştirilebilecek eko turizm aktiviteleri, eko turizmde devlet destekleri ve yasal mevzuatlar hakkında bilgilendirilecek.
‘Başvuruları FTSO toplayacak’
Eğitimin özellikle Seydikemer bölgesinin geçim kaynağı olan tarım sektörünü de içine alan tarımsal (agro) turizm, yayla turizmi, kamp karavan turizmi, dağ ve doğa yürüyüşü (trekking), su altı dalışı ve su sporları ağırlıklı olmak üzere, bölgemizde gerçekleştirilebilecek eko turizm faaliyetlerine yönelik yol gösterici nitelikte olması hedefleniyor. Eğitime, Fethiye ve Seydikemer’den turizm sektöründe seyahat, konaklama ve yeme-içme alanlarında faaliyet gösteren FTSO üyeleri başta olmak üzere, bölgemizde eko turizm alanında yatırım yapmak isteyen girişimciler ile yatırımcılar ve ilgili kamu kurumu çalışanlarından oluşan 30 kişi katılabilecek. Eğitime katılmak isteyenlerin başvurusu FTSO tarafından toplanacak.
‘Eko turizm rotaları oluşturulacak’
Eğitimin ardından, Fethiye ve Seydikemer’de eko turizm potansiyeli taşıdığı belirlenen; Faralya, Yeşilüzümlü, Yanıklar ve Saklıkent hattı olmak üzere 4 noktanın eko turizm rotalarının oluşturulması ve bu noktalarda gerçekleştirilecek eko turizm faaliyetlerinin yol haritasının belirlenmesi hususunda kurumsal kapasitenin artırılmasına yönelik danışmanlık desteğine başlanacak. Danışmanlık desteği, Fethiye Eko Turizm Destinasyon Yönetim Komisyonu ve Fethiye Turizm Konseyi’ne dahil olan kurumlar başta olmak üzere; FTSO çalışanları, Fethiye ve Seydikemer Belediyeleri, Fethiye ve Seydikemer Kaymakamlıkları, FETAV, FETOB, TÜRSAB, Fethiye Turizm Danışma Bürosu, IMEAK DTO Fethiye Şubesi ve ilgili kurum-kuruluş çalışanlarına yönelik gerçekleştirilecek.
‘Eko turizm destinasyonları turizm pazarına entegre edilecek’
Danışmanlık desteğiyle, bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıdığı düşünülen noktalarda eko turizm değerlerinin ön plana çıkarılmasına yönelik odaklanacak noktalar belirlenecek. Eko turizm destinasyonun belirlenebilmesinin ardından her yıl tanıtım faaliyetleri kapsamında bütünleşik faaliyet planı ve kapsayıcı bir yol haritası oluşturulacak. Tematik alanlarda yerli ve yabancı tanıtım pazarlama faaliyetlerinin belirlenmesi ve planlanması, yörede ihtiyaç olan ev pansiyonculuğu, organik tarım, yürüyüş liderliği gibi eğitimlerin niteliklerinin ve hedef kitlesinin belirlenmesi gibi konularda bilgilerin ortaya çıkarılması sağlanacak.
Fethiye ve Seydikemer’deki eko turizm destinasyonlarının yerli ve yabancı turizm pazarına entegre edebilmek için gerekli faaliyetlerin bütününün oluşturulacağı proje kapsamında ortaya çıkacak eko turizm yol haritası, FTSO bünyesinde toplanan Turizm Konseyi ve FTSO Konaklama Sektörü Meslek Komitesi üyelerine ve çalışmalarına rehberlik edecek.