• Haberler
  • Güncel
  • FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı

FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından gerçekleştirilen FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı'nda pandemi döneminde Odanın yaptığı çalışmalar, yürütülen lobi faaliyetleri ve projeler ele alındı. Toplantıda konuşan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, FTSO üyelerinin yaşadıkları sıkıntıları meslek komiteleri aracılığıyla yakından takip ettiklerini belirterek meslek komiteleri üyelerine teşekkür etti.

  • 727
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her yıl iki kez düzenlenen ve bu yıl ilki 24 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen FTSO’nun Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın ikincisi 29 Eylül Çarşamba günü Likya Toplantı Salonu’nda yapıldı. Online katılımlı da olan toplantının açılış konuşmasını yapan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, özelikle pandemi döneminde Odanın yaptığı çalışmalar, yürütülen lobi faaliyetleri ve projeler hakkında katılımcılara bilgi verdi. 2020 yılı mart ayından itibaren etkili olan küresel salgın nedeniyle bölge ekonomisinin her anlamda zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Osman Çıralı, “Yaklaşık 1.5 yıldır devam eden salgının önlenmesi için alınan yoğun tedbirler ve kapanmalar döneminde bölgemizdeki ticari hayat neredeyse durma noktasına geldi. 1 Haziran’da başlayan normalleşme dönemi ve aşı ile birlikte yeni bir döneme girdik. Turizm sezonu da bu gelişmelere bağlı olarak geç başladı. Turizmde hareketlenme beklerken, İngiltere’nin, ülkemizi kırmızı listeden çıkarmaması nedeniyle 2021 yaz sezonu bölgemiz için tam bir hayal kırıklığı oldu. Yaz aylarında İngiltere pazarından beklenen yaklaşık 1.5 milyon turist bölgemize gelemedi. İç pazara yöneldik, bu kez de bölgemizde üst üste çıkan yangınlar turizmi olumsuz etkiledi. Neyse ki Fethiye ve Seydikemer’de çıkan yangınlara halkımızın da desteğiyle acil müdahale edildi ve yangınlar çok büyümeden söndürüldü. Ancak tüm girişimlerimize rağmen bölgemiz afet bölgesi dışında kaldı. 
Üst üste yaşanan bu gelişmeler nedeniyle, 2021 sezonu kısıtlamalardan etkilenmeyen birkaç sektör hariç turizm başta olmak üzere tüm üyelerimiz için kayıp bir yıl oldu derken, 17 Eylül Cuma akşamı İngiltere’den gelen haberle bir nebze de olsa rahatladık. İngiltere, ülkemizi kırmızı listeden çıkardı. Bu sezonun Kasım ayı sonuna kadar uzayacağı anlamına geliyor ki bu bölgemiz için yaz sezonu kadar olmasa da iş ve hareketlilik demek.” diye konuştu 

ÇIRALI, MESLEK KOMİTESİ ÜYELERİNE TEŞEKKÜR ETTİ
Pandeminin başından itibaren FTSO’nun üyeleri adına alınan tedbirleri an ve an takip ederek bilgilendirme yaptığını ve yaşadıkları sıkıntıları meslek komiteleri aracılığıyla yakından takip ederek, çözümü için ilgili makamlara ulaştırdığını anlatan Osman Çıralı, “Bu noktada siz meslek komitesi üyelerimize katkılarınız ve destekleriniz için teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. 
Konuşmasına 24 Mart’ta yapılan ilk toplantının ardından Oda tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri anlatarak devam eden Çıralı, şunları söyledi: 
“Müşterek toplantımızın hemen ardından Ankara’ya gittim ve 13 meslek grubumuzla yaptığımız toplantılar sonucu ortaya çıkan ortak sorun, talep ve çözüm önerilerin yer aldığı raporumuzu; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’a, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na bizzat ilettim. Raporu ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Gürün ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ile de paylaştık. Yine Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında 30 Nisan’da çevrimiçi gerçekleştirilen Marmara ve Ege Bölge Toplantısı’nda tam kapanma nedeniyle mağdur olan işletmelere hibe desteği istedik. Muğla Odaları ve Borsası ile birlikte Mayıs ayı içinde iki kez ortak açıklama yaparak üye işletmelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir açıklama yayımladık. Yine kademeli normalleşme tedbirleri kapsamında kapalı kalan yeme-içme işletmelerinin 1 Haziran’ı beklemeksizin açılması için, İçişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Muğla Valiliği bünyesinde girişimde bulunduk.
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın katılımıyla 30 Haziran Çarşamba günü Ankara’da gerçekleşen TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'nda üyelerimizin sorunlarını aktardık. Toplantıda yaptığım konuşmada; Turizm sektöründe Alacak Sigortası uygulanması, SGK ve vergi muafiyeti, turizm sektöründe KDV indiriminin devam etmesi, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması, 1.5 yıl kapalı kalan eğlence sektöründeki işletmelerde müzik yayını saatinin kısıtlamasının kaldırılması, işveren üzerindeki istihdam yükünün azaltılması, ayrıca, işten ayrılan personelin açacağı tazminat, yıllık izin alacağı vs. gibi davalarda zaman aşımı süresinin indirilmesi için gerekli çalışmalar yapılması ve ekmek azami fiyat tarifesi ile ilgili üyelerimizin talepleri dile getirdim. 
Salgın döneminde üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini ilgili mercilere iletmek amacıyla video konferans ve yüz yüze gerçekleştirilen 15 toplantıya katılım sağlayarak toplam 70 sorun ve talep ilettik.
Salgın sürecinde Oda olarak üyelerimize kesintisiz bağlantıda olmak için dijitalleşmeye önem verdik ve başta web setimiz olmak üzere sosyal medya, SMS, mail tüm dijital alanları kullanarak üyelerimizi 7/24 bilgilendirdik. Sorun, talep ve önerilerini aldık. Üyelerimize daha kaliteli ve hızlı hizmet anlayışıyla Odamızın web sitesini yeniledik. Kolay erişim için Android ve İOS uyumlu cep telefonları için mobil uygularımız hizmete girdi.

428 ÜYEYE 33 MİLYON TL KREDİ
Küresel salgın nedeniyle üyelerimizin finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına, TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yoğun girişimleriyle Nefes Kredisi yeniden hayata geçirildi. FTSO olarak, TOBB ile birlikte, tüm kaynaklarımızı üyelerimiz için seferber ettik. Üyelerimize nefes olması amacıyla 6 ay tamamen ödemesiz, 12 taksit ödeme imkanı olan TOBB Nefes Kredisi 1 Haziran’da başlatıldı.  Pandemi sürecinde üyelerimizin en önemli talebi olan ve finansman ihtiyacına çözüm bulma girişimimiz doğrultusunda 2020 ve 2021 yıllarında 2 kez TOBB Nefes Kredisi ve onun yanında da KGF destekli krediler devreye alındı. 2020 ve 2021 yıllarında toplam 428 üyemize, 33 milyon 64 bin 500 lira kredi kullandırıldı.
Yine bu süreçte üyelerimize kaliteli ve sağlıklı hizmet verebilmek için; Hijyen belgesi aldık, akreditasyon belgemizi yeniledik.
Babadağ Teleferik 
Küresel salgına rağmen devam eden Odamızın prestij projesi Babadağ Teleferik Projesi tamamlanarak, Haziran ayı itibariyle hizmete açıldı. Babadağ Teleferik bölgemize yeni bir değer daha kattı. Fethiye’nin 25 yıllık rüyası Babadağ Teleferik ile bölgemize gelen misafirlerimiz, Ölüdeniz manzarası eşliğinde 15 dakikada 1900 rakımlı Babadağ’a çıkabiliyor. Babadağ Teleferik’in gerçekleşmesi için bugüne kadar yanımızda olan, emek veren, hizmetine girmesi için çalışan bizlere inanarak destek veren; üyelerimiz başta olmak üzere, geçmiş Oda meclis üyelerimize, mülki amirlerimiz kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza, merkezi ve yereldeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza, paydaşlarımıza, Bakanlarımıza, hükümetimize Odamız Yönetim Kurulu ve Meclisimiz adına şükranlarımızı sunuyorum. 
Babadağ teleferik, Fethiye’de turizmi 12 aya çıkarma hedefine ulaşılmasına da önemli katkı yapacak. Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen, adrenalin tutkunu yerli ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapan Babadağ, 2018 ve 2019 yıllarında her yıl uçuş rakamlarını artırarak bölge ekonomisine de önemli katkı sağladı. 

2021’DE 119 BİN 446 KİŞİ BABADAĞ’DAN YAMAÇ PARAŞÜTÜYLE UÇTU 
2020 Mart ayından itibaren ülkemizde etkili olan Covid-19 salgını nedeniyle bir dönem uluslararası sınırların kapanmasına rağmen Babadağ, 2020 yılında da macera severlerin gözdesi olmaya devam etti. Yamaç paraşütü severleri bölgemizde Babadağ’da ağırlamaktan mutluluk duyduk. 
Türkiye’de yamaç paraşütü denince ilk akla gelen Babadağ’dan COVID-19 salgınına rağmen, 2020 yılında 63 bin 174’ü tandem, 10 bin 749’u single olmak üzere toplam 73 bin 923 kişi yamaç paraşütü ile uçuş yaptı.  Bu yıl ise 28 Eylül itibarıyla 104 bin 805’i tandem 14 bin 641’i single olmak üzere toplam 119 bin 446 kişi Babadağ’dan yamaç paraşütü atlayış yaptı.” 

“BÖLGEMİZİN 5 COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNÜ VAR“
FTSO’nun girişimleriyle bölgenin ilk coğrafi işaretli değeri Seydiler Kilimi’nin ardından bölgenin değerlerine sahip çıkmak amacıyla coğrafi işaret çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Çıralı, “Seydiler Kilimi’ni, Odamızın da desteği ile Fethiye Belediyesi tarafından alınan Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ile Odamızın girişimleriyle alınan Çifte Kavrulmuş Fethiye Tahini ve Kaya İnciri takip etti. Odamızın öncülüğünde yürütülen çalışmalarla bugün bölgemizin 5 coğrafi işaretli ürünü var.” şeklinde konuştu.  

3 YILDA 8 PROJE 
FTSO olarak üyelerin ihtiyaçlarına cevap vermek ve bölgenin gelişimi amacıyla 3 yılda toplam 8 proje hazırlandığını ifade eden Osman Çıralı, yürütülen projeler ve gelinen aşamaları hakkında Meslek Komitesi üyelerine şu bilgileri aktardı:
“2018 yılında GEKA’ya başvuruda bulunduğumuz ‘Hedef Dış Ticaret’ projesi kapsamında 13-17 Mayıs 2019 tarihlerinde Odamızda eğitim verildi. 21 katılımcı, 40 saat süren 5 günlük eğitim sonunda katılım sertifikası aldı. 
'Hedef Dış Ticaret' projesinin ardından GEKA 2019 Teknik Destek Programı kapsamında, ‘Fethiye Dış Ticaret ile Büyüyor’ projemiz de GEKA’dan hibe aldı. Proje ile ihracatçı firmalarımız ve ihracat potansiyeli olan firmalarımızın çalışanlarını kapsayan, ihracatta pazarlama ile satış stratejilerine ilişkin 8 saat eğitim verildi. Danışmanlık desteği kapsamında ise firmaların ihtiyaçlarına, eksikliklerine ve ihracat hedeflerine yönelik birebir danışmanlık sağlandı. 
GEKA 2019 Fizibilite Destek Programı kapsamında Odamızın “Fethiye ve Seydikemer Küçük Sanayi Sitesi Fizibilite Etüdü” projesi,  Ocak 2020’de hibe almaya hak kazandı. Toplam proje bedeli 153.454 TL ve %100’ü GEKA destekli. 
Odamız öncülüğünde yürütülen Seydikemer Tarıma Dayalı İhtisas Süt Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar, girişimlerimizle hız kazandı. Çobanisa Mahallesi’nde yaklaşık 1200 dönümlük arazi, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygun bulundu. 400 milyon TL yatırımla hayata geçirilecek projenin ilk aşamada 2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak.  
Odamızın “Eko-Turizmin Farkındayız” Eğitim ve Danışmanlık Projesi de GEKA’dan yaklaşık 50 bin TL hibe almaya hak kazandı. Proje kapsamında bölgemizde eko turizm potansiyeli taşıyan noktalar belirlenerek eko turizm rotaları oluşturulacak. 
Başta üyelerimiz olmak üzere Fethiye ve Seydikemer’de faaliyet gösteren firmaların dijital pazarda yer almaları hedefiyle hazırladığımız ‘Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Yönetimi’ Projesi de GEKA’dan 2020 yılında 25 bin TL hibe desteği aldığımız proje kapsamındaki eğitim faaliyetlerini gerçekleştirdik. 
GEKA’dan onay alan bir başka projemiz “Fethiye Sualtı Tarih Parkı” projemiz de devam ediyor. Projemizle, Fethiyemizin dalış turizminde Türkiye'de ve dünyada bir çekim noktası olması hedefliyoruz. 
Yine GEKA’dan 2020 fizibilite desteği kapsamında hibe almaya hak kazanan 'Fethiye Fuar Alanı ve Kongre Merkezi Fizibilite Raporu’ projemizin toplam bütçesi yaklaşık 180 bin TL. Proje bütçesinin %90’ı GEKA’dan sağlanan mali destekle karşılanıyor.

MESLEKİ YETERLİLİK BELGELENDİRME SINAVLARI
FTSO olarak Mesleki Yeterlilik Belgesi gerektiren mesleklerde sınav düzenledik ve başarılı olanları belgelendirdik. 3 yılda 4 ayrı meslek kolu için düzenlediğimiz mesleki yeterlilik sınavlarına toplam 643 kişi katıldı.  
Oda olarak ayrıca mesleki eğitime de destek veriyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB arasında 2019 yılında imzalanan Mesleki Eğitim Protokolü kapmasında Oda olarak, Fethiye Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile protokol imzalayarak, meslek lisesini proje okulu yapacağız.  Proje okulunun, sınıf, ekipman gibi ihtiyaçları tespit edilerek Odamızca karşılanacak. Böylece öğrenciler daha donanımlı sınıflarda ve daha kaliteli eğitim alacaklar.
Burada amacımız ve hedefimiz Üyelerimizin nitelikli eleman ihtiyaçlarının karşılanması. Konuyla ilgili İlçe ve il Milli Eğitim Müdürlükleri ile Bakanlık arasındaki yazışma ve onay sürecinin tamamlanmasını bekliyoruz.

FTSO’NUN FAALİYET KÂRI ARTTI
Tüm bu hizmetleri gerçekleştirirken şeffaf, hesap verebilen ve paylaşımcı olduk. Son 3 yılda gerek Odamızın gerekse FGB’nin faaliyet kârı arttı. Odamızın 2017 yılı sonundan bugüne kadar 3 yılda faaliyet kârı 4 -5 misli artarken, iştirakimiz FGB’nin kasasındaki para 10 ila 12 misli arttı. Üyelerimizden aldığımız güç ve güvenle hizmet üretiyor, bölgemiz için çalışıyoruz.” 
Başkan Çıralı’nın konuşmasının ardından FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı, dilek ve temennilerin alınması ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 

FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı
FTSO Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı Yapıldı

Bakmadan Geçme