• Haberler
  • Güncel
  • FTSO Başkanı Çıralı, güçlü bir ulusal ekonomi için Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesine katıldı

FTSO Başkanı Çıralı, güçlü bir ulusal ekonomi için Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesine katıldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, İstanbul'da Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen, 'Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi'ne katıldı.

  • 580
FTSO Başkanı Çıralı, güçlü bir ulusal ekonomi için Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesine katıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi tarafından organize edilen, ‘Güçlü Bir Ulusal Ekonomi İçin Fikri Mülkiyetin Rolü Zirvesi’ İstanbul Hilton Bomonti Otel ve Konferans Merkezi’nde yapıldı. Zirvenin açış konuşmalarını TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ICC Genel Sekreteri John Denton, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Fatih Kacır ve Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş gerçekleştirdi.
TOBB Başkanı ve ICC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, ICC'nin dünyada ticaretin ve yatırımların artması için çalışan, en büyük iş dünyası kuruluşu olduğunu söyledi. Bu yıl 100'üncü yılını kutlayan ICC'nin, hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde faaliyet gösteren ve Birleşmiş Milletler'de "Gözlemci" statüsünü kazanmış, tek iş dünyası organizasyonu olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, TOBB çatısı altında faaliyet gösteren ICC Türkiye Milli Komitesi'nin de 1934 yılından bu yana, ICC'nin Türkiye temsilciliğini üstlendiğini aktardı.
“Fikri mülkiyet hakları ihlalinin hırsızlıktan farkı yok”
“TOBB ve ICC Türkiye olarak Türkiye'de fikri mülkiyet hakları bilincinin gelişmesi konusunda önemli bir mesai harcıyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: 
“Fikri mülkiyet haklarının ihlalinin aslında hırsızlıktan hiçbir farkı yok. Kul hakkı nasıl haramsa, fikri mülkiyet hırsızlığının da, bunun sonucunda oluşan haksız rekabetin de vicdanen hiçbir savunulacak yönü yok. Bu bilinci tüm topluma ve özel sektöre yaymamız gerekiyor.
Günümüz dünyasında, icat çıkarmak, yeni fikirler üretmek bu ülkeye yapabileceğiniz en büyük hizmet. Bir yandan fikir üretenleri desteklerken öte yandan da o fikirleri koruyacak politikalar üretmek zorundayız. “
Bilgi, 21. yüzyılın petrolüdür
Hisarcıklıoğlu, dijitalleşme ile telif haklarının da farklı boyut kazandığını belirterek, bunun gerisinde kalınmaması gerektiğine işaret ederek, “Yaptığımız inovasyonu, ürettiğimiz teknolojiyi, çıkardığımız markayı koruyacak altyapıyı ve düzenlemeleri ortaya koyamazsak, Türkiye'yi ileri teknoloji ihracatçısı, küresel markaları olan bir ülke haline getiremeyiz. Türkiye'den de Google, Uber, Apple gibi markaların çıkması için, marka, patent, teknoloji, bilgi ve veriye sahip çıkılması gerekiyor. 
Bilgi, 21. yüzyılın petrolüdür. Aynı petrolde olduğu gibi, bulacaksın, çıkaracaksın, işleyeceksin, kullanacaksın, satacaksın.
Teknolojik değişimi dikkate almayan ekonomiler ayakta kalamayacak. Eski olanda direnip, yeniye adapte olamazsanız yok oluyorsun. Bu bağlamda KOBİ'lerin desteklenmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması ve üniversite sanayi iş birliği çok önemli.” diye konuştu.
 

Bakmadan Geçme