FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, dünyaca ünlü Babadağ'da yetişen endemik bitkileri kayıt altına alarak, kitap haline getirdi.

  • 883
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yamaç paraşütü merkezi olarak dünya markası haline gelen Babadağ barındırdığı bitki çeşitliliği ile de dikkatleri çekiyor. Yüz yıllarca eczacıların şifa kaynağı olan Babadağ’da yetişen bitkiler kayıt altına alındı. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) tarafından Babadağ’daki bitki çeşitliliğinin belirlenmesi hedefi ile başlatılan ve 3 yıl süren bilimsel çalışma sonunda 72'si endemik yaklaşık 500 bitki türü tespit edilerek Babadağ Bitkileri Fethiye adıyla kitaplaştırıldı. 

FTSO’nun finanse ettiği geniş kapsamlı çalışmada Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım başkanlığındaki Emekli Öğretmeni ve Eczacı Rıfat Özdemir ile Emekli Öğretmen Bülent Elmas’ın yer aldığı ekip, 3 yıl süren detaylı araştırma ile 1965 rakımlı Babadağ'daki bitki çeşitliliğini belirledi, bitki türlerini fotoğraflayarak kayıt altına aldı. Rıfat Özdemir ve Bülent Elmas, Babadağ’da yetişen farklı familya ve özellikteki bitkileri tek tek fotoğrafladı. Doç. Dr. Hasan Yıldırım’ın başkanlığındaki Ege Üniversitesi araştırma ekibi tarafından da bu bitki ve çiçeklerin, bilimsel ve yöresel adları tespit edildi. Geniş kapsamlı ve titizlikle yürütülen çalışma sonunda Babadağ’da 72'si endemik olmak üzere yaklaşık 500 türü içeren çalışma Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası tarafından kitap haline getirildi. 

Başkan Çıralı: “Babadağ’da biyoçeşitliliğin korunmasını önemsiyoruz”

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Babadağ’ın Fethiye için özel bir anlamı olduğunu belirterek, Babadağ'daki endemik bitki türlerinin kaybolmaması, biyoçeşitliliğin korunması için büyük özen gösterdiklerini söyledi. Osman Çıralı, “Babadağ Teleferik Projemizi gerçekleştirirken de Babadağ'daki doğal hayatın ve bitki türlerinin korunması önceliğimizdir. Teleferik projemizin inşaatı sırasında Babadağ’daki hiçbir türün yok olmasına izin vermedik, bundan sonra da buna izin vermeyeceğiz. Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası olarak Babadağ'ın endemik türlerinin belirlenmesi, varsa yenilerinin keşfedilmesi ve tabi ki korunması için Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Emekli Öğretmen-Eczacı Rıfat Özdemir ve Emekli Öğretmen Bülent Elmas ile özel bir çalışma yaptık. Bu çalışma kapsamında, detaylı saha çalışmaları yaparak Babadağ'ın bitkilerini fotoğraflayan ve teşhislerini gerçekleştiren bu değerli ekip, tespit ettikleri tüm bitkiler içerisinde karşılaşması muhtemel olan ve endemik türler başta olmak üzere özenle seçtikleri Babadağ bitkilerini kayıt altına aldılar, biz de bu değerli çalışmayı kitaplaştırdık. Hocalarımızın çalışmaları sonunda flora ve fauna açısından çok zengin olan Babadağ'daki 72'i endemik olmak üzere toplam 500 farklı tür bitki bu kitapta yer alıyor.  Özellikle endemik bitkilerimizin tespit edilerek, sahip çıkılması ve tanıtılmasının bu yöndeki alternatif turizme de destek verileceğine inanıyorum. Yamaç paraşütü sporu ile öne çıkan Babadağ'ın, bu kitap ile biyolojik olarak da öneminin ortaya çıkarılmasından mutluluk duyuyoruz." diye konuştu. 

Babadağ endemik türler açısından sıcak nokta
Babadağ’ın gerek üzerinde barındırdığı bitki sayısı açısından, gerekse endemik tür bakımından 'sıcak nokta' tabiriyle bilinen önemli doğa alanlarından biri olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, Çakal nergizi (Sternbergia candida), Fethiye sümbülü (Scilla forbesii), Babadağ çiğdemi (Crocus babadaghensis), Baba boğadikeni (Eryngium babadaghensis), Babadağ civanperçemi (Achillea adenii), Babadeğneği (Asyneuma babadaghensis), Baba çançiçeği (Campanula koyuncui) ve Kaya feracesinin (Petrorhagia lycica) dünyada sadece Babadağ'da yetişen bitkiler olduğuna dikkati çekerek, kitapta yer alan ve bölgede yetişen birçok bitkinin yöresel olarak şifa için kullanıldığını dile getirdi.
Yıldırım, “Çalışma sırasında ilk kez karşılaştığımız türler de oldu. Bunların içerisinde en sürpriz olanı ise Kaya Belumotu (Asperula serotina). Esas yayılış alanı Antalya ve Konya'da birkaç alanda genelde lokal yayılış göstermesine karşın Babadağ'da ilk kez tespit edildi. Alanda yaklaşık 500 civarında bitki türünü tespit ettik. Bunlardan 72'si endemik olarak karşımıza çıktı.” dedi. 
Kitaba yöresel çalışma ve fotoğraflarıyla destek veren Rıfat Özdemir ve Bülent Elmas da bilimsel çalışmalara kaynak olacak bu eseri Fethiye’ye kazandırmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. 

FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı
FTSO Babadağ'ın endemik bitkilerini kayıt altına aldı

Bakmadan Geçme