FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE

Avrupa Birliği (AB) destekli Roman Diyalog Ağı'nın (RODA) Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Fethiye'deki Romanlarla toplantı gerçekleşti. Projeyle ilk kez Roman kadınlar, Roman toplumun sorunlarının çözümünde öncü bir rol üstlenecek. Fethiye Muhacirler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Salih Kocatepe 'Bu projede dernek olarak biz de varız. Toplantıda, Romanların hayatlarının nasıl düzene konulması konuları ele alındı' ifadelerini kullandı.

  • 3100
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye Muhacirler Sosyal Dayanışma Derneği, AB destekli projede yer alacak. Roman Diyalog Ağı’nın (RODA) güçlendirilmesi projesi kapsamında Fethiye’deki Romanlarla toplantı gerçekleştirildi. Fethiye Belediyesi Halk Evi’nde yapılan toplantıya Fethiye Muhacirler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Salih Kocatepe, Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman, Sıfır Ayrımcılık Derneği Kapasite Geliştirme Sorumlusu Sertaç Işık ile dernek üyeleri katıldı. Proje hakkında bilgilerin verildiği toplantıda katılımcılar, çeşitli formlar doldurdu. 
FARKLI ALANLARDA EĞİTİM VERİLECEK
Sıfır Ayrımcılık Derneği Kapasite Geliştirme Sorumlusu Sertaç Işık yaptığı açıklamada “Bu toplantıda Roda isimli bir ağ geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye genelinde farklı alanlarda, farklı illerde faaliyet gösteren 22 Roman Sivil Toplum Kuruluşu ve 3 aktivisti Roda diye bir ağ çatısı altında birleştirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili de AB Türkiye Delegasyonu tarafından finanse edilen bir projeyi yönetiyoruz. İlleri birebir ziyaret ederek derneklerle görüşmeler yapıyoruz, onların temel kapasitelerini tespit ediyoruz. İlçelerde veya illerdeki sorunlarla ilgili politikalar üreteceğiz. Yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla ilgili yaşadıkları sorunları yerinde tespit etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda bu proje kapsamında 27 farklı alanda eğitimler düzenlenecek. Roman sivil toplumunun ihtiyaç duyduğu bazı eğitimleri uygulamalı olarak sahada veya atölye ortamında anlatmaya ve bunları uygulamaya çalışacağız. Projemizin devam eden zamanlarında özellikle Roman sivil toplumun görünürlüğüne yönelik çalışmalarımız var. Sosyal medya çalışmalarını güçlendireceğiz. Web sitesinde faaliyetlerin düzenli olarak yayınlanmasını sağlayacağız. Roman STK’lara, derneklere bir de küçük fonlarımız olacak. Bu fonlarla da derneklerimiz hayal ettikleri bazı projeleri hayata geçirme imkanına sahip olacaklar” dedi.
KADIN KATILIMCILARI FAZLALAŞTIRACAĞIZ
Fethiye Muhacirler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Salih Kocatepe ise “Roda projesi kapsamında Romanların sosyal ihtiyaçları, eğitim, barınma ve genel sorunlarıyla ilgili bir toplantı oldu. Fethiye’de ne gibi zorluklarla karşılaştığımızı ve burada yaşayan Romanların hayatlarının nasıl düzene konulması konuları ele alındı ve onunla ilgili çalışmalar yapılmasına karar verildi. Bu Türkiye genelindeki 22 derneğin katılımıyla 3 yıl sürecek bir proje. Bu proje içinde biz de varız. Amaç STK’lardaki kadın katılımcıların fazlalaşması, onların istihdama, eğitime daha fazla katkıda bulunması ve içlerinden yeni idealist kadın gruplarını çıkararak STK’larda çalışmalarının sağlanması bakımından bir toplantı yapıldı. Toplantı verimli geçti. Bundan sonraki faaliyet olarak sahaya inip çalışmalara başlayacağız. Fethiye’de iki tane Roman Derneği var. Bizim derneğimizin üye sayısı 285. En önemli konu eğitim çünkü Fethiye’de Roman çocukları okumuyorlar, eğitime karşı güvensizler. Üniversite okuyan çocukları çoğaltmamız gerekiyor. Okullarda gerek öğretmenlerle gerek idarecilerle çocukları bir araya getirerek farkındalık seminerleri düzenlenmesi gerekiyor. Roman çocuklarının eğitime karşı güven duygusunu tazelemek gerekiyor. Roman kadınları sosyal faaliyetlerde hemen hemen hiç yoklar. Asosyal yaşıyorlar ve STK’lara katılmıyorlar, zorlanıyorlar. O yüzden Roman kadınlarına böyle bir çalışma yapılıyor. İnşallah başarırız. Amacımız zaten derneklere dernek yönetimine kadın Roman kardeşlerimizi kazandırmak, onları dahil etmek. Bu konuyla ilgili çalışmalar da var, inşallah gerçekleşir” diye konuştu.
ROMANLAR BİZİM PARÇAMIZDIR
Gelecek Partisi Muğla İl Başkanı Selahattin Kayaman da “Bu toplantıya davet üzerine katıldım. Burada arkadaşlar Roman sorunlarını anlattılar. 2010 yılında ilk defa Roman açılımını hükümet başlattı. 2016’da tekrar bir açılım projesi genelgesi yayınlandı. 2019’da tekrar yapıldı ancak bugüne kadar da elle tutulan bir şey yapılmadı. Romanların en büyük sorunları eğitim, barınma ve işsizlik. Romanlar bizim bir parçamızdır. Et ve tırnak olmuşuzdur. Fethiyemiz’de de 4-5 bin civarı Roman vatandaşımız yaşamaktadır. Biz Gelecek Partisi olarak Romanlarla ilgili projelerimiz var. Parti programımızda bunlara geniş yerler verdik. Sırası geldiği zaman bunları açıklayacağız. Genel başkanımız da geçtiğimiz günlerde bunlarla ilgili ciddi açıklamalar yaptı. Her şey Fethiye için, Romanlar için, ülkemiz için iyi olur diye düşünüyorum. Biz bir bütünüz. Günü birlik çalışan insanlar ihtiyaçlarını günü birlik kazanmaktadır ama muhakkak öncelikle barınma ve eğitim sorunlarının çözümü için bu projenin çok faydalı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
RODA NEDİR?
Rom, Dom, Lom ve Abdal olmak üzere dört Roman grubunun temsil edildiği tek ağ olan RODA’nın, 22 STK üyesi bulunuyor. 2012’de kurulan ve Kamu- STK Diyalog Grubu adını taşıyan ağ, 2015 yılından bu yana Roman Diyalog Ağı (RODA) adıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Üç yıl sürecek olan RODA Projesi; Sıfır Ayrımcılık Derneği ile Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayi Destekleme Vakfı (MEKSA) tarafından uygulanıyor. Projede 22 STK’dan bir erkek bir kadın olmak üzere 44 temsilciyle yer alıyor. 

FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE
FETHİYELİ ROMANLAR AB PROJESİNDE

Bakmadan Geçme