FETHİYE'DE KUŞ CENNETİ ÖKSÜZ KALDI

Fethiye'de çevrecilerin talepleriyle yıllar önce koruma altına alınan kuş cennetinin çeşitli sorunları nedeniyle gerek göçmen kuşlarının gerekse diğer kuş türlerinin uğramaması nedeniyle kuşların öksüz kaldığı ileri sürüldü . Teknolojinin sürekli doğaya zarar vermesi özellikle de telefonların manyetik alanlarına takılan kuşların farklı yönlere yöneldiği bu nedenle daha önce Fethiye'de ki kuş cennetine uğrayan flamingo ve kuğuların artık fazla uğramadığı ifade edildi. Çevreci Ali İhsan Emre Fethiyede'ki kuş cennetinin hemen her taraftan tellerinin kesildiğini koruma diye bir şeyin kalmadığını ,teknolojinin yanı sıra insan unsurlarının da kuş cennetini tahrip ettiğini söyledi.

  • 6507

Fethiye kuş cennetinde ki türlerin giderek azaldığı kaydedildi. Fethiye kuş cennetinde 222 tür kuş sayıldığı 242 ye kadar yükselebildiği bildirilirken eskiden gelen flamingo ve kuğuların iyice azaldığı ifade edildi. Kuş cennetinde sorunların önemli olduğunu koruma altında bulunan Fethiye Kuş Cennetinin tellerinin hemen her tarafından kesildiğini içeriye teknelerin alındığını her birinin yanlış olduğu belirtildi. Çevreci Ali İhsan Emre Kuş cennetinin kuşlarının çeşitli nedenlerle gelmediğini kuş cennetinin ilgi istediğini belirterek “kuş cenneti öksüz kaldı” diye konuştu.

KUŞ CENNETİ DERBEDER OLDU

Emre “ Elbette ki dünyanın iklimi değişiyor ve buna bağlı olarakta göç yolları ve hayvanların algıları değişiyor. Telefonların manyetik alanlarına takılan kuşlar farklı yönlere gidebiliyor. Teknoloji sürekli doğaya zarar veriyor. Şimdi kuş cennetimiz biraz derbeder oldu. Yani etrafında ki tel örgünün her yeri delik deşik içinde.  Tekneler ve tekne barınağımız var kimse oraya gitmiyor kuş cennetine giriyor. Herkes kuş cennetinin telini kesip kendine kapı yapıyor. Buranın denetim altına alınması gerekiyor. Orası korunması gereken bir alan kimsenin dokunmaması gerekiyor. Ama içine bir restoran yapıldı jeneratörler çalışıyor havai fişek atılıyor. Kuş cennetinde böyle şeyler yapılır mı? Ama ne yaptılar Encümen’de toplanıp Kuş cenneti alanı doğal alan değildir diye yazı yazıp özel izin aldılar. Artık Fethiye büyüdü ve Fethiye’de nefes alacak yeşil alan kalmadı. Dolayısıyla buranın kuşlarla beraber insanlara da çok büyük faydası olacak. Her yıl kuş türü azalıyor. Guguk kuşu gelmeye başladı son zamanlarda ama flamingolar ve kuğular azaldı. Buranın daha iyi korunması ve araştırma yapan biyologlar ve bekçiler konulması lazım. Ayrıca yeni yapılan parkın da ben botanik parkı olmasını istemiştim. Fakat gücümüz yetmez dediler. Oysa bir Üniversite ile beraber orası botanik park haline getirilip kuş cenneti ile desteklenebilirdi. Parka kuşların yiyebileceği bitkiler dikilerek buna yine yardımcı olunabilir. Örneği böğürtlen her yerde bulundurulmalıdır. Parka plastik dolduracağımıza kuşlar için böğürtlen gibi doyurucu bitkiler dikilmelidir. Bunu yapabilirsek kuş cennetini daha genişletmiş ve korumuş oluruz.” Diye konuştu.

Bakmadan Geçme