Fethiye'de İlk Doku Nakli
Fethiye'de ilk kez sevimli bir hayvana doku nakli yapıldı. Özel bir Veteriner kliniğinde gerçekleştirilen operasyon, yaklaşık beş saat sürdü. Ön ayaklarından biri tamamen sıyrılan yaban tavşanına yapılan deri nakli çok başarılı geçti. Şaşkın ismi verilen tavşanın iyileştikten sonra sahiplenen kişiye verileceğini söyleyen Fethiye Veteriner Kliniği Sahibi Osman Aydın Kara 'Gayet başarılı şekilde gerçekleştirdiğimiz bu nakilin ardından tüm deri nakillerine talibiz. Klinik olarak zor olan her şeyi yapabiliriz' ifadelerini kullandı.
Muğla’nın Seydikemer ilçesinde Hayvan Severler Derneği Başkanı Sevda Bozkurt’a sağ ön ayağında hiç deri kalmamış vaziyette ulaştırılan ve oldukça acı çeken yaban tavşanına Özel Fethiye Bölge Veteriner Kliniği’nde deri nakli gerçekleştirildi. Yaklaşık beş saat süren operasyona Veteriner Hekim Osman Aydın Kara ile birlikte Veteriner Hekimler Didem Polat ve Hasret İrgin katıldılar. Ayağındaki yaklaşık on santim boyunca tamamen sıyrılan yüzeye, tavşanın kendi derisi nakledildi. Titiz şekilde yapılan anestezi işlemlerinin ardından çok ince vaziyetteki deri çekilerek tahrip olmuş ayağa eklendi.
Riskli Bir Ameliyattı
Veteriner Hekim Osman Aydın Kara, “3 gün önce Seydikemer Hayvan Severler Derneği tarafından tarafıma telefon açıldı. Tavşan bulduk. Ön bacağında hiç deri yok. Çok acı çekiyor, buna bir şey yapabilir miyiz deyip fotoğraflarını gönderdiler. O anda ilk aklıma biraz uçuk bir şey geldi. Arkadaşlarla değerlendirip deri nakli yapılabileceğine karar verdik. Deri nakillerinde bazı handikaplar vardı. Ekip olarak hazırlanıp operasyona başladık. Tavşanın derisi çok ince bir deriydi. Zarar vermemek lazımdı. Biz de hiç zarar vermeden birbirine iki ucu yaklaştırmak hem de başka yerden kaydırarak yama yaparak operasyonu gerçekleştirdik. Burada tavşan anestezisi kolay değildi. Anestezi işlemlerini yaptıktan sonra nakil uyumu sağlandı. Gayet de başarılı oldu. Bundan sonra tüm deri nakillerine talibiz ve rahatlıkla yaparız” dedi. Tavşana dernek başkanı Sevda hanımın “Şaşkın” ismini koyduğunu da söyleyen Kara, “Görüyorsunuz, bakışları oldukça şaşkın. Kendisi de tavşanı sahiplendi. Taburcu ettikten sonra Sevda Hanım bakacak. Daha önce İstanbul Üniversitesi’nde hocalarımızla benzer çalışmalarımız olmuştu. Didem Polat da başka ekiple benzer çalışmayı yapmıştı. Fethiye’de ilk kez kliniğimizde bu operasyonu yaptık”dedi.
Bir Yere Sıkışmış Olabilir
Tavşanın ayağındaki sıyrığın saldırıya uğramış ya da bir yere sıkışmasından olabileceğini kaydeden Veteriner Hekim Osman Aydın Kara, ‘’Patisi sağlamdı. Aradaki boşlukta hiç deri kalmamıştı. Bir şekilde yırtılıp sıyrılmıştı. Kurulan olası bir tuzağa yakalanıp kendini kurtarmaya çalışmış da olabilir. Çünkü bütünüyle derisi kalmamıştı. Klinik olarak zor olan her şeye talibiz. Yapılamayacak hiçbir şey yoktur. Bu konuda da sınırları zorladık, oldu. Üç dört gün bizimle kalacak. Normal hayatına devam edecek” ifadelerini kullandı.
Hayvan Dostuyuz
Operasyona katılan Veteriner Hekim Didem Polat ise “Operasyon zor olduğu kadar keyifliydi. Çoğu insanın yediği yaban tavşanı biz hayvan dostu olarak baktığımızdan amacımız iyileştirmek oldu. Böyle iyi bir sonuç almaktan mutlu olduk” dedi.
Veteriner Hekim Hasret İrgin ise “Yeni mezun olarak bu operasyonda yer almaktan mutluluk duydum. Güzel bir deneyim oldu” diye konuştu.