Fethiye'de Çevre Kazandı

Fethiye'nin Ölüdeniz ve Kayaköy'de yapılması planlanan ve tepki toplayan jeotermal sondaj kuyularına bakanlıktan izin çıkmadığı öğrenildi. Kararı, Chp Milletvekili Süleyman Girgin açıkladı.

  • 4806
Fethiye'de Çevre Kazandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Muğla'nın Fethiye İlçesi Kayaköy ve Ölüdeniz bölgesinde her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 jeotermal sondaj kuyusu açılmasına ilişkin faaliyete olumsuz görüş bildirdiği kaydedildi.
Muğla’nın Fethiye ilçesinde, Arkeolojik Sit ve 1'inci Derece Doğal Sit içerisinde bulunan Ölüdeniz Plajı Lagünü'nde iki tane, Kayaköy Mahallesi Soğuksu Plajı, Delikliburun/Gemiler Sahili içerisinde birer adet ve Darboğaz Plajı kuzeyindeki Oyukbaşı Tepesi mevkiinde iki tane olmak üzere her biri en az 10 bin metrekarelik alanı kaplayan 6 adet jeotermal sondaj kuyusu açılması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Samsunlu iş adamı Abdulvahap Çelik’e izin ve ruhsat vermişti.
BAKANLIK GERİ ADIM ATTI
Fethiye’deki çevrecilerin yanı sıra yöre halkının sert tepki gösterdiği kararı, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Meclis gündemine taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi. Yaşanan gelişmelerin ardından bakanlığın geri adım atmak zorunda kaldığı belirtilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, 6 jeotermal sondaj kuyusu açılmasına ilişkin faaliyete olumsuz görüş bildirdiği öğrenildi.
Bakanlığın olumsuz görüş kararına gerekçe olarak sondaj kuyularının, "mutlak koruma" gerektiren alandaki flora, fauna, ekosistem ile endemik bitkilerin bütünlüğüne zarar verecek olması gösterildi. Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda, talep edilen alanın, ÖÇKB sınırları içerisinde ve 1. derece doğal sit alanında olduğu belirtildi. Ayrıca bölgenin "orman", "kamping alanları" ve "hassas zon" tanımlı alanlarda kaldığı ifade edildi.
Fethiye-Göcek ÖÇKB Karasal Biyolojik Çeşitliliğin Tespiti Projesi sonuçlarına göre, talep alanlarında, endemik bitki birliklerinin yayılım gösterdiği habitatların bulunduğu da kaydedildi. Bu kapsamda yapılması planlanan faaliyetin, mutlak koruma gerektiren "hassas zon" tanımlı alanda kalması, mevcut flora, fauna, ekosistem ile endemik bitkilerin bütünlüğüne zarar verecek olması nedeniyle Bakanlıkça uygun bulunmadığı bildirildi.
“SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ”
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ile görüştüğünü belirterek “ Birpınar bana, 'Arama ruhsatını Muğla Valiliği verdi. ÇED süreci başladı. Valilik bize görüş sordu. ‘Bakanlık olarak olumsuz sonuç verdik' dedi. Biz de Ölüdeniz ve Kayaköy bölgesine jeotermal kaynak sondajı vurulmaması için süreci takip edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Girgin, "Türkiye’nin çevre sorunları ile ilgili en temel açmazı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı faaliyetlerinin ekonomik büyüme hedeflerinin etkisi ve gölgesinde kalmasıdır.  Türkiye’nin giderek artan çevresel baskılarla başa çıkabilmesi için sürdürülebilir kalkınma ve yeşil büyümeye geçiş sürecini hızlandırması gerekmektedir. 1993 ile 2016 yılları arasında gerçekleştirilen 55.000’i aşkın ÇED’in sadece yüzde 1.5’i, ÇED gerektirecek bir kararla sonuçlanmıştır. Yine aynı dönemde hazırlanan 4500 ÇED’in sadece yüzde 1’i olumsuz bir kararla sonuçlanmıştır. Çevreyi ve insan sağlığını önemsemeyen vahşi büyüme politikaları ile mücadele etmeliyiz... Unutmayın bu virüs de bu politikalar sonucu ortaya çıktı. Çin’de doğanın ortasına kurulan yabani hayvan pazarında doğdu virüs. O bölgeler ormansızlaştırılıp kontrolsüz üretime açılmasaydı bu salgını da yaşamazdık. Ölüdeniz ve Kayaköy bölgesi doğal ve arkeolojik sit bölgesidir. Aynı zamanda korunacak hassas alandır” diye konuştu.
Ne olmuştu? 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca; 2.182,5 hektarlık alan “Sondaj Yöntemi İle Jeotermal Kaynaklar Arama Faaliyeti” adı altında ihale ile edilmiş, ihaleyi alan yatırımcıya izin ve ruhsatlar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca verilmişti. Yatırımcının söz konusu faaliyete başlamak amacı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na vermiş olduğu proje tanıtım dosyası, ilgili bakanlıkça uygun görülerek ÇED yapım süreci 30.03.2020 tarihinde başlatılmıştı. 
Bölgede Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği, Fethiye Kent Konseyi, CHP ilçe örgütü ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca ihaleye tepki göstermiş, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Chp İlçe Başkanı Mehmet Demir’in de katıldığı basın açıklamalı eylem gerçekleştirilmiş, konu 27 Nisan tarihinde yazılı bir soru önergesi ile Meclis'e taşınmıştı. 
Bakanlığın cuma günü aldığı kararın açıklamasında “Bu kapsamda yapılması planlanan faaliyetin, mutlak koruma gerektiren "hassas zon" tanımlı alanda kalması, mevcut flora, fauna, ekosistem ile endemik bitkilerin bütünlüğüne zarar verecek olması nedeniyle, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından uygun mütalaa edilmemektedir” denildi.

Fethiye'de Çevre Kazandı
Fethiye'de Çevre Kazandı
Fethiye'de Çevre Kazandı
Fethiye'de Çevre Kazandı
Fethiye'de Çevre Kazandı

Bakmadan Geçme