• Haberler
  • Güncel
  • Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Fethiye, 5 Ekim 2024 – Türkiye'nin 81 ilinde eş zamanlı olarak düzenlenen 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' etkinliği, Fethiye'de Şehit Fethi Bey Parkı'nda gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Gazze'deki çocukların yaşadığı dramı dile getirerek, Türkiye'nin bu zulme karşı duruşunun önemine vurgu yaptı.

  • 12

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Filistin’deki Durum ve Etkinliğin Anlamı

Yetim Vakfı tarafından yapılan basın açıklamasında, 1917 Balfour Bildirgesi ile başlayan Yahudi göçleri ve sonrasında İsrail’in işgal ve saldırılarıyla Filistin’in yaşadığı trajedi özetlendi. Açıklamada, “7 Ekim’den bu yana tarihin gördüğü en ağır soykırımı yaşamaktadır” ifadesi kullanıldı. Filistin’deki çocuklar, yaşanan çatışmalar ve işgal nedeniyle en ağır bedeli ödeyen grupların başında geliyor. Açıklamada, yüzde 70’ten fazlasını kadın ve çocukların oluşturduğu, 50 bine yakın kişinin şehit olduğu ve 2 milyon insanın yerlerinden edildiği belirtildi.

Yetim Vakfı, “Soykırım Sözleşmesi, Cenevre Sözleşmeleri, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi metinler, sadece kâğıt üzerinde kalmış ve bu süre boyunca defalarca yok sayılmıştır” diyerek uluslararası toplumun sessizliğine dikkat çekti. Bu durumun, Filistinli çocukların yaşamlarını nasıl etkilediği ve onların haklarından nasıl mahrum kaldıkları açıkça ifade edildi.

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Çocuk Hakları ve Filistinli Çocuklar

Açıklamada, çocukların fiziksel ve duygusal sömürüden azat olması gerektiği vurgulanarak, “Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre bütün bunlar, bir çocuğun en doğal hakkıdır” ifadesi kullanıldı. Ancak Filistinli çocukların bu haklarından mahrum olduğu belirtildi. Gazze’deki çocukların, bitmek bilmeyen bombalamalar ve saldırılar karşısında sürekli bir ölüm ve yaralanma tehlikesiyle yaşadıkları dile getirildi.
Filistin’de, tahminlere göre 30 bini aşkın çocuğun yetim, 20 bine yakın çocuğun ise refakatçisiz kaldığı bilgisi paylaşıldı. Yetim Vakfı, bu çocukların hastanelere gidecek imkânlarının kalmadığını ve sağlık hizmetlerinden mahrum olduklarını belirtti. Hastanelerin dahi dokunulmazlığına saldırıldığını ifade eden yetkililer, “İsrail, bu dokunulmazlığı da çiğnemiş ve bütün hastaneleri ve ambulansları dünyanın gözleri önünde vurmuştur” diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Zulme Karşı Ses Olma Çabası

Yetim Vakfı'nın basın açıklamasında, “Bu saldırılara ve hak ihlallerine karşı asla susmayacağız” ifadeleri öne çıktı. Peygamber Efendimiz’in (sav) sözlerine atıfta bulunarak, kötülüklere karşı durmanın önemini vurgulayan vakıf, “Ekranlarda gösterilen kolsuz bacaksız çocukları, çaresiz yaşlı insanları izleyip durmak yerine, zalim İsrail ve yandaşlarına karşı, elimizle, dilimizle ve kalbimizle çalışmalıyız” çağrısında bulundu.

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Etkinliğin Amacı ve Katılım

Fethiye’deki etkinlikte, Filistinli çocukların, annelerin ve zulüm altındaki tüm kardeşlerin seslerini duyurmak amacıyla bir araya gelindi. Yetim Vakfı, “Bu etkinlik, ülkemizden onlara vereceğimiz bir selamdır, fiili bir duadır” diyerek etkinliğin manevi boyutunu da ön plana çıkardı.

Etkinliğe katılanların, çocukların ve gençlerin dualarını tuvallerine resmederek, zalimlere karşı duruşlarını gösterdikleri ifade edildi. Yetim Vakfı, “Rabbimizden niyazımız bu zulüm ve işgalin en kısa sürede son bulmasıdır” dedi.

Fethiye Yetim Vakfı'ndan 'Filistinli Çocuklar İçin Çiz' Etkinliğinde Haykırış

Uluslararası Destek ve İletişim

Yetim Vakfı, Filistin’deki zulme dikkat çekmek için uluslararası destek çağrısında bulunarak, “Sadece Filistin’deki çocukların değil; Doğu Türkistan, Afganistan, Keşmir, Arakan, Ukrayna, Sudan, Yemen ve dünyada zulüm gören bütün çocukların özgürce oyun oynayacakları, kendilerini güven içerisinde hissedecekleri güzel günler için elimizden geleni yapıyoruz” mesajını verdi. Bu anlamlı etkinliğe katılan tüm sivil toplum kuruluşlarına ve gönüllülere teşekkür eden Yetim Vakfı, Fethiye’deki “Filistinli Çocuklar İçin Çiz” etkinliğinin bereketli olmasını diledi.

Bakmadan Geçme