Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor

Fethiye ve çevresindeki turfanda domates üreticileri ile komisyoncular Rusya'nın Türkiye için belirlediği 150 bin tonluk domates ihracatı kotası dolunca, bu ülkeye ihracat gerçekleştiremiyor. Üreticiler, Rusya'dan yeni kota açıklamasını beklerken Balkan ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerine ihracat yapılabiliyor. Rusya'nın kotası nedeniyle ürün bolluğu yaşanınca iç piyasa hareketlendi. Büyükşehirlerde daha önce 8-10 TL olan domatesin 4 TL civarında satıldığı bildirildi. Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün, 'Kotanın dolmasından dolayı iç piyasa hareketlendi. İhracatçılar olarak yeni kotanın açıklanmasını bekliyoruz' dedi.

  • 2197
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye ve çevresindeki yüzlerce üretici Rusya’nın domatese uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması nedeniyle ürününü değerlendirememe ile karşı karşıya kaldı. Üreticiler ve komisyoncular kotanın bir an önce yeniden açılmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl Rusya ve 20 ülkeye Fethiye’den toplam 97 bin ton domates ihracatı gerçekleştirilirken, şu günlerde üreticiler ürününü Orta Doğu ve Balkan ülkelerine gönderebiliyor. Bu ülkeler Rusya’ya göre daha az domates alınca iç piyasa hareketlendi. Üreticiler ürün bolluğu ve Rusya’nın kotayı açmaması üzerine fiyatın düşmesinden tedirgin olurken, hemen her gün Muğla Büyükşehir Belediyesi Karaçulha Toptancı Hali’nden iç piyasaya mal sevkiyatı yapılıyor. 

KOTANIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR
Türkiye Haller Federasyonu Başkan Vekili Atabey Akgün, Fethiye’de turfanda domates üreticisinin Rusya’nın yeni kota açıklamasını beklediğini ifade etti. Türkiye’nin domates için verilen 150 bin tonluk kotasının dolduğunu anlatan Akgün, “Bu yüzden Rusya’ya ihracat durdu. Şu mevsimde ürün bolluğu var. Balkan ülkeleri Ukrayna, Romanya, Moldova ile bazı Orta Doğu ülkelerine domates sevkiyatı yapıyoruz. İhracat ürün 3,5 TL, iç piyasa ürün ise kilosu toptan 1-1,5 TL’ye düştü. Fethiye’den iç piyasaya önemli miktarda sevkiyat yapılıyor. Ancak üreticiler ve biz ihracatçılar öncelikle Rusya’nın yeni kota belirlemesini bekliyoruz. Üretici ancak o zaman yine fiyattan memnun kalacak” dedi. 

İÇ PİYASA HAREKETLİ
Komisyoncu Ali Karakuş FRT televizyonuna yaptığı açıklamada, “50 yıldır komisyonculuk yapıyorum. Şu anda halde domatesin fiyatı 2,5-3 TL, ikinci ise 1,8-2 TL arasında değişiyor. Şu anda iç piyasaya mal yapıyoruz. Şu anda ihracat yapılmıyor. 1 ay daha iç piyasaya çalışırız daha sonra ihracatın tekrar başlayacağı kanaatindeyim. Şu an biz iç piyasada Ankara’ya çalışıyoruz. İstanbul ve İzmir’e mal gönderen arkadaşlarımız var. Şu anda ihracat Kumluova ve Karadere’de mahallelerinde yapılıyor. Rusya ve Orta Doğu başta olmak üzere diğer ülkelere domates gönderiliyor” ifadelerini kullandı. 

MAL VAR PAZAR YOK
Komisyoncu Meser Baydur, “Bugün piyasa diğer günlere nazaran durgundu. Fiyatlar 3-3,5 TL arasında değişti. İhracatta da bir duraklama söz konusu… Bir haftadan bu yana ihracat yapılmıyor, kotanın dolduğu ifade ediliyor. Malum iç piyasa da bu kadar malı kaldıramaz. Mal var ama pazar yok. İç piyasada İstanbul’a domates gönderiyoruz. İzmir ve Ankara’ya gönderen arkadaşlarımız da var. İstanbul’da şu anda en iyi domates 4 TL’den satılıyor. Burada işçilik ve nakliye gibi giderlerimiz var. İkinci ise 1,5-2 TL’den satıldı” şeklinde konuştu. 


 

Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor
Fethiye üreticisi yeni kotayı bekliyor

Bakmadan Geçme