Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Fethiye tarhanasına coğrafi işaret aldı. FTSO'nun Seydiler Kilimi, Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İncirini coğrafi işaretle tescil ettirerek ekonomiye kazandırdığını hatırlatan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, 'Son olarak da atalarımızdan bize kalan değerlerimizden şifa deposu Fethiye Tarhanasını coğrafi işaretle tescil ettirdik. Fethiye Belediyemizin coğrafi işaret tescillerini aldığı Fethiye Kaya Halısı ve Yeşil Üzümlü Dastarı ile birlikte coğrafi işaretli ürünlerimizin sayısı 6'ya ulaştı. Şimdi sırada Nif Kirazı var.' dedi. 

  • 904

FTSO’nun Fethiye Tarhanası için 30 Aralık 2022 tarihinde yaptığı başvuru ve ardından yürüttüğü çalışmalar olumlu sonuçlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi. FTSO tarafından hazırlanan, Fethiye tarhanasının kendine has yapılışı, tarihi geçmişi, coğrafi sınırı, ayırt edici özellikleriyle üretim metoduna ilişkin detaylı başvuru dosyası, Türk Patent ve Marka Kurumu’nca incelendi ve kabul edilerek coğrafi işaret tescili almaya hak kazandı. 

Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 

Halk arasında göceli tarhana olarak da bilinen Fethiye tarhanası, domates, biber, soğan, nane, atalık tohum bakliyatları; sarı buğday, nohut, fasulye, börülce, darı, taze inek sütünden evde mayalanmış yoğurt, çörekotu, kaya tuzu ve ekşi maya ile odun ateşinde pişirerek geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. Fethiye tarhanasını diğer tarhanalardan ayıran özelliği, yöreye özgü sebzelerin ve birden fazla bakliyatın kullanılması ile tarhana kekiği denilen Fethiye ve Seydikemer’in yaylalarında yetişen aromatik kekiğin tarhana yapımında kullanılması. 

Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 
Fethiye’nin mahalleleri ve yaylaları ile Seydikemer’in mahalleleri ve yaylalarında yapılan yöreye özgü tekniklerle yapılan Fethiye Tarhanası, bağışıklık sistemini güçlendirici probiyotik özelliği ile de öne çıkıyor.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın Fethiye ve Seydikemer’in tarımsal, sosyal ve kültürel değerlerine sahip çıkarak korunması ve yaygınlaştırılmasına özel önem verdiğini vurgulayan FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, “Yöremize özgü ürünlerin ‘Coğrafi İşaret’ tescili alması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. İlk olarak Seydiler Kilimi için coğrafi işaret aldık. Ardından Fethiye Tahini ve Fethiye Kaya İnciri’ni tescil ettirdik. Son olarak da atalarımızdan bize kalan değerlerimizden Fethiye Tarhanasını coğrafi işaretle tescil ettirdik. Bölgemizin domatesinden, atalık bakliyatları nohut, buğday, fasulye, darısı ile dağ kekiğinden yapılan şifa kaynağı Fethiye Tarhanasının coğrafi işaret tescili bölgemize hayırlı olsun. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 
Böylece Fethiye Belediyemizin coğrafi işaret aldığı Fethiye Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ile Fethiye-Seydikemer bölgesindeki coğrafi işaretli ürün sayımız 6’ya çıktı. Şimdi sırada Nif Kirazımız var. Yöremizin özel ürünlerine sahip çıkarak, coğrafi işaretle tescil ettirmekle kalmıyor, üretiminin artması ve markalaşmaları için çalışıyoruz. 

Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 
Üst kuruluşumuz TOBB’un yaptığı farkındalık çalışmalarının da etkisiyle son yıllarda coğrafi işaretli ürünlere ilgi çok arttı. Tüketiciler coğrafi ürünleri tercih ediyor, zincir mağazalar coğrafi işaretli ürünlere özel stantlar yapıyor, online alışveriş siteleri de portallar oluşturuyor. 

Fethiye Tarhanası, Coğrafi İşaretle Tescillendi 
Biz de bölgemizin değerlerini öne çıkararak ekonomiye kazandırmak hedefiyle coğrafi işaretli ürünlerimizi çoğaltacağız.” diye konuştu. 


 

Bakmadan Geçme