Fethiye'nin raylı sistem projesine Çin şirketi talip
China Road and Bridge Corporation (Çin Yol ve Köprü Şirketi-CRBC) otoyollar, demiryolları, köprüler, limanlar ve tüneller gibi küresel inşaat mühendisliği ve inşaat projelerine odaklanıyor. 1979 yılında Pekin'de kurulan şirket, dünyanın her yerinde ulaşım hizmeti çalışmalarını gerçekleştirdi.
Çin Yol ve Köprü Şirketi Türkiye Şubesi Genel Müdürü Li Juguang ve Genel Müdür Yardımcısı Zhang Yong, Fethiye Belediyesi’nde ilçeye kurulması hedeflenen hafif raylı sistem hakkında bilgilendirme toplantısı yaptılar. Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Belediye Başkan Yardımcıları Oğuz Bolelli ve Güzide Özkaya ile birim müdürlerinin katıldığı toplantıda firmanın çalışmaları hakkında bilgiler aktarıldı. Birçok ülkede otoban, köprü ve benzer işlere imza attıklarına değinen Genel Müdür Li Juguang; tamamladıkları projeler hakkında da bilgiler aktardılar.
Fethiye’ye ilk kez geldiklerini ve çok etkilendiklerini belirten Çin Yol ve Köprü Şirketi Türkiye Şubesi Genel Müdürü Li Juguang, “Pandemi öncesi Çin’den, Fethiye’ye çok turist geldiğini biliyoruz. Burada bir Çin restoranı bile gördük. Fethiye Belediyesi’nin kurmak istediği raylı sistemin fizibilitesini yapmak isteriz. Planlama ve finans durumunu öğrenmek için buradayız. Çin bankaları ile finans konusunda yardımcı olabiliriz. Uluslararası firma olmamızdan dolayı pek çok çalışmamız var. Pandeminin önümüzdeki yıl bitmesi bekleniyor. Çin’deki merkezimize yaptığımız çalışmaları sizlere gösterebiliriz. Sizi Çin’e davet ediyoruz” dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da sunumunun ardından Çin’i ziyaret etmek istediklerini belirterek, “Maliyet bedeli çıkarıp ya da yap-işlet-devret ile de raylı sistemi hayata geçirebiliriz” dedi. Sunumların ardından gazetecilere açıklamada bulunan Çin Yol ve Köprü Şirketi Türkiye Şubesi Genel Müdürü Li Juguang, “Pandemi öncesinde burada çok fazla Çinli turistin olduğunu biliyoruz. Buraya bir takım alt yapı çalışmaları için geldik. Raylı sistem konusunu Fethiye Belediyesi ile konuşmaktan oldukça mutluluk duyuyoruz, fizibilite ve finans çalışmaları da yapmak isteriz” şeklinde ifadeler kullandı.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca da açıklamasında, “Göreve geldiğim süreç boyunca uzman arkadaşlarımızın görüşlerini almaya devam ediyoruz. Deprem konusunda da Japonya’dan bir uzman sunum için gelmişti. Seçim sürecinde halkımıza bir projemizi aktarmıştık. Finans ve uygun koşulların oluştuğu zaman hafif raylı sistem projesini hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında yatırımları olan firmanın temsilcileri ile toplantı gerçekleştirdik. Bu yönde ülkemizde yaptıkları çalışmalar da var… Önümüzdeki günlerde de bilgi alışverişine devam edeceğiz. Bölgemizde fizibilite çalışmaları yapılacak. Pandemiden dolayı ciddi bir gelir kaybımız oldu. Yap-işlet-devret modeli ile yapılırsa hem UKOME hem de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı işbirliğinde bu hizmeti ilçemize kazandırmak istiyoruz. Finans konusunda anlaşabilirsek, en kısa zamanda çalışmaya başlamayı düşünebiliriz” dedi.