FETHİYE'NİN KENT KONSEYİ VİTRİNİ SEÇİMLE BELİRLENDİ
Fethiye'nin Kent Konseyi BaşkanlığınaFethiye Ali Sıtkı Koçman Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Gülbahar Edik Kayhan85 oy ile seçilirken, 13 kişilik Kent Konseyi yönetim kurulu üyeleri de belirlendi.
Fethiye'de uzun yıllardan sonra ilk kez toplanan Fethiye Kent Konseyi seçimli olağan genel kurulunda başkanlığa 6 adayın katılması dikkat çekti. Başkan adaylarının artması olağan genel kurula ilgiyi de arttırdı. Kaymakam Muzaffer Şahiner, Belediye Başkanı Alim Karaca'nın yanı sıra siyasi partilerin başkan ve temsilcileri ile STK'ların başkan ve temsilcilerinin katıldığı olağan genel kurulda Fethiye Ali Sıtkı Koçman Meslek Yüksek okulu Öğretim Görevlisi Gülbahar Edik Kayhan, 85 oy ile Kent Konseyi başkanlığına seçildi. Işık Taban'ın 17, Ali Yörük'ün 16, Haydar Murat Topçu'nun 11, Tuğrul Yılmaz'ın 6 ve Mine Sarmış'ın da 2 oy aldığı olağan genel kurulda ayrıca Selçuk Arda'ya 1 oy verilirken, 8 oy da geçersiz çıktı.Işık Taban'ıntepki göstererek ayrıldığı genel kurulda Fethiye’nin Kent Konseyi yönetim kurulu üyelerinin seçimi yapıldı. Çiğdem Özel, Bora Sarıca, Mete Ay, Birol Keski, Emre Karabacak, Mustafa Argın, Onur Ugan, Özkan Torunoğulları, Çağatay Aras, Cihan Ünal, Engin Erçetin, Okşan Palabıyıkoğlu ve Kerem Özdemir de kent konseyi yönetim kuruluna giren isimler oldular. Fethiye Kent Konseyi Başkanı seçilen Fethiye Ali Sıtkı Koçman Meslek Yüksek okuluöğretim görevlisi Gülbahar Edik Kayhan, 17 yıldır Fethiye'de yaşadığını belirtip; birçok faaliyetlerde yer alıp çevreye yönelik aktivitelerin içerisinde olduğunu kaydetti.
KADIN VE GENÇLİK MECLİSİ OLMAZSA OLMAZ
Kayhan, ''Geldiğim birkaç aydan beri başladığım birçok faaliyet ve çevreye yönelik aktivitelerim oldu. Bunu zaman zaman sivil inisiyatifolarak, zaman zaman bir takım STK’ların içinde yürütmeye çalıştım. Buraya aday olmamın sebebi de bireysel ya da küçük çapta giden faaliyetleri yürütebilmek. Kent konseyine ilişkin yaptığım bir takım araştırmalar ve çalışmalar da var; kent konseyleri Türkiye’nin her yerinde faaliyet gösteriyor,çok farklı işleyiş yöntemleri var, bunların içerisinde çok eleştirilen,başarısız olan ama bunun aksine başarı gösterenler de var. Kaldı ki Türkiye 2002 yılında bu konudaki çalışmalarıyla en iyi ülke olarak lanse edildi.Fakat sivil toplum kuruluşlarının bu konuya ne kadar önem verdiği veya güvendiğiyle ilgili olarakçeşitli görüşler var. Konseyin kentteki karar alma sürecini yavaşlatan ve yokuşa süren bir platform olduğunu düşünenler, yerel yönetimin icraatlarına meşruluk kazandırmak için icat edilen bir yapı olarak bakanlar, toplumdaki gerçek çelişkilerin göz ardı edilmesine yol açan yapay bir yöntem olduğunu düşünenler. Bir de küresel sermayenin kente nüfus etmek için kullandığı bir araç olarak görenler var. Tamamen bunların dışında bir oluşumun meydana çıkmasını arzuluyoruz. Burada yürütme kurulu 13 kişiden oluşacak, başkan, kadın meclisi ve gençlik meclisiyle birlikte 17 kişilik bir başlangıç ekibi olacak. Sonrasında burada bulunan STK’ların kendi uzmanlık ve yola çıkış sebepleriyle güç ve birikimlerini ortaya koymalarını sağlayacak yeni meclisler oluşturulmasını arzuluyorum. Buna ilişkin de birkaç önerim var. Zaten kadın ve gençlik meclisi olmazsa olmaz, onun dışında; engelli meclisi, çocuk meclisi, herkes için spor merkezi, mahalle meclisi, kültür sanat ve turizm meclisi LGBTİ+ meclisi, kent kimliği ya da estetik kent meclisi vb. meclisler çeşitlendirilebilir. Dolayısıyla hep birlikte karar alıp, hep birlikte yol alacağız diye düşünüyorum ve teşekkür ediyorum'' ifadelerini kullandı.
TEPKİSİNİ SOSYAL MEDYADAN GÖSTERDİ
Başkan adaylarından Gazeteci Yazar Işık Taban, oylamanın ardından tepki göstererek salondan ayrılırken, uygulamanın yanlışlıklarını sosyal medyadan gösterdi. Taban, paylaşımında özetle şu ifadeleri kullandı: ''Tamam...Kent Konseyi Başkanlığına Aday olmaya karar vermişsiniz...Demokratik hakkınız elbette kullanacaksınız.Gurubunuzla da Kültür Merkezine geldiniz o da güzel....Sonra Fethiye Belediyesi Meclis Üyelerinden biri kolunuza giriyor....Kültür Merkeziçevresinde koyu bir "ikna" konuşması geçiyor ve adaylıktan çekiliyorsunuz.Yanımdaki arkadaş: Çekildiyseniz Işık Hanımı destekleyin diyor....Cevaben: BELEDİYE KENDİNE SORUN ÇIKARACAK BİRİSİNİ İSTEMİYOR....diyorsunuz...Sonra beni görüp: Işık Hanım da duydu zaten....Diyorsunuz.Gidip belediyenin SORUN ÇIKARMAYACAK Adayına topluca oy veriyorsunuz;Ben, çıkardığım sorunları tekrar hatırlatayım...
- Kaya Köyü dahil kaçak inşaatlarla katledilen şehre sahip çıkmaya çalışıyorum.
- Belediyenin miras gibi paylaşılan mallarını yine kamuya kazandırın diyorum.
- Yeşil alan üzerinde "İmar Barışı" olmaz göz yummayın diyorum.
- Yani; Bu şehrin gerçeklerini dillendiriyorum''