• Haberler
  • Güncel
  • Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya Arı Gününü Kutladı

Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya Arı Gününü Kutladı

20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü arı ve arı ürünlerinin önemine dikkat çekti. 

  • 1375

Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, 20 Mayıs Dünya Arı Gününde arı ve arı ürünlerinin önemine dikkat çekmek için vatandaşlara bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yaptı.

"Dünya Arı Günü” ve yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Fethiye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü “Arı Teknik Ekibi” şunları kaydetti; “Dünya Arı Günü Tüm dünyada 20 Mayıs olarak kutlanıyor. Bu günün amacı Ekolojik dengeye ve biyo çeşitliliğe katkıda bulunan arıların önemi hakkında halkın bilinçlendirilmesidir.  2010 yılından itibaren Dünya genelinde 28-29 Mayıs tarihlerinde kutlanan bu özel ve anlamlı gün, 2017 yılı itibariyle her yıl 20 Mayıs tarihinde kutlanmaya başlamıştır.18.yüzyılda Slovenya'da yaşayan ve modern arıcılık tekniklerine öncülük eden Anton Janša'nın doğum günü olan 20 Mayıs tarihinin, 20 Aralık 2017 tarihinde ülkemizin de içinde bulunduğu 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, "Dünya Arı Günü" olarak ilan edilmesi oybirliğiyle kabul edilmiş ve resmi bir gün olarak kayıtlara geçmiştir.
Bizde bu güne ve Arıların ekolojik denge ve biyoçeşitliliğimiz için önemine dikkat çekmek için çalışmalar yaptık. Arıcılarımızı kovanlıklarında ziyaret ettik. Onların karşılaştıkları problemleri dinledik, teknik destek verdik. Fethiye’mizde 467 arıcımız ve 38 bin arı kolonimiz var. Üretimimiz ve doğaya katkılarımız yadsınamayacak düzeyde. Halkımızın gözünde arıcılık genelde emeklilerin ve yaşlıların yaptığı ek iş olarak görülmekte. Biz eğitimlerimizle çocuklarımıza ve gençlerimize arıcılığın bilinçli yapılması gereken başlı başına bir meslek olduğunu anlatıyoruz.
Gençlerle ve çocuklarla yaptığımız eğitimlerde; Arıların ekosistemde bu kadar önemli olmasının sebebi çiçeklerin nektarları ile beslenirken bitkilerde tozlaşmaya yardım etmeleridir. Tüm bitkiler hayat döngüsünde tozlaşma yapar ve bu tozlaşma sırasında polenlerini yumurtalara taşıyacak canlılara ihtiyaç duyarlar. İşte bu noktada arılar ortaya çıkar.  Çiçekler renkli taç yaprakları, mis gibi kokuları ve lezzetli nektarlarıyla arıları kendilerine çeker. Arı lezzetli nektarları yerken çiçekte polenlerini arının kıllı vücuduna bırakır. Böylece arı bir çiçekten diğerine gidip karnını doyururken tozlaşmayı da yapmış olur. Yani eğer arılar olmazsa bitkiler, bitkiler olmazsa insanlar ve diğer canlılar için besin olmaz, hayatın devamlılığı için arılar şarttır.
Çiftçilerimizle yaptığımız eğitimlerde; Arıların tarım alanları için ne kadar önemli olduğunu, Arı ölümlerinin önüne geçmek ve doğaya zarar vermemek için zirai ilaç kullanımını bilinçli bir şekilde yapmaları gerektiğini anlatıyoruz
Arı ürünleri de sağlığımız açısından vazgeçilmezdir. Bilim insanları balın faydalarını 1930’larda kanıtlamışlardır. Balın anti-mikrobiyal ve anti-fungal etkisi sayesinde yaraları dezenfekte ettiği, bakteri ve mantar gelişimini önlediği biliniyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, yara ve iltihapların iyileşmesine yardımcı olduğu kanıtlandı. İçeriğindeki tokoferol, askorbikasit, flavonoidler ve diğer fenolik maddeler, anti-oksidatif etkiye sahiptir. Araştırmalarda gastrit ve mide ülserinin nedeni olan ‘helicobacter pylori’nin gelişmesini önlediği, mideyi kaplayarak spazmları rahatlattığı, kolit çözücü ve gastrointestinal sistem üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirtilmiştir. Kansızlık sorunu olanların bu tip balları (çam, kestane, püren) tüketmeleri önerilmektedir. Düzenli tüketiminin hemoglobin düzeyini yükselttiği çeşitli çalışmalarla belirlenmiştir. Kutsal Kitabımız Kuranı Kerimde  bal "insanlara şifa" olma özelliği ile vurgulanmaktadır" diye konuştu.
 

Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya Arı Gününü Kutladı
Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya Arı Gününü Kutladı
Fethiye İlçe Tarım Müdürlüğü Dünya Arı Gününü Kutladı

Bakmadan Geçme