'Fethiye il olmaya hazır mı?'

Cumhuriyetimizin 100. yılda 100 il projesi kapsamında 19 ilçenin daha İl olabileceği açıklandı. İl olabilecek 19 ilçe arasında Fethiye'nin de yer aldığı belirtildi. FRTTV ailesi olarak mikrofonları Oda başkanlarına uzattık ve 'Fethiye İl olmaya hazır mı?' sorusunu sorduk. 

  • 4062
'Fethiye il olmaya hazır mı?'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

BAŞKAN ÇIRALI, “FETHİYE BİRÇOK İLDEN ÇOK DAHA BÜYÜK BİR EKONOMİYE SAHİP”
Fethiye’nin bir çok ilden daha büyük bir ekonomiye sahip olduğunu belirten Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, “Fethiye’miz gerek ülke ekonomisine yaptığı katma değer, gerekse sanayi, tarım, ticaret ve turizm kapasitesi ile birçok ilden çok daha büyük bir ekonomiye sahip. Belde sayısı kriterlerine göre değerlendirme yapıldığında Fethiye’nin il olması gereken ilçeler içerisinde 3. Sırada yer almaktadır ki kent kültürünü tarihinden alan Fethiye’miz il olmayı uzun yıllardan beri hak eden bir şehirdir. Coğrafi konumu itibariyle de Muğla’ya 135 kilometre uzakta olan Fethiye’den zorunlu işlemler ve hizmetler için il merkezine gidip gelinmesi 1 gün alıyor bu da ciddi anlamda zaman ve emek kaybına yol açıyor. Yüz ölçümü olarak değerlendirildiğinde diğer ilçeler arasında 3.059 kilometrekare ile en büyük yüz ölçüme sahip Fethiye’de son yıllardaki hızlı nüfus artışına paralel olarak turizm, tarım ve ticaret dinamikleri de değişti ve ekonomisinin hacmi arttı. Dolayısıyla sadece Türk turizminin değil dünya turizminde çekim merkezi olan Fethiye’mizin il olmasıyla ilgili süreç bir turizm kenti olduğu unutulmadan hassasiyetle yürütülmeli. Fethiye’mizin bir seçim yatırımı anlayışı ile gerekli alt yapı tamamlanmadan il olması, sorunlarımızın daha da büyümesini beraberinde getirebilir. Bu nedenle Fethiye iş dünyasının temsilcileri olarak gerek yerel halkımız ve üyelerimizin gerekse bölgemize gelen ziyaretçilerimizin mağdur olmasına izin vermeyecek şekilde, her yönüyle değerlendirilerek gerçekçi karar verilerek, adım atılması gerektiğine inanıyoruz. Biz hem il olmak hem de Fethiye üniversitesini şehrimize kazandırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

BAŞKAN SOYDEMİR, “ESNAFA EKONOMİSİ CAN SUYU GİBİ OLACAK”
Fethiye’nin il olmasının esnafa büyük katkısı olacağına dikkat çeken Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, “Cumhuriyetimizin 100. Yıldönümünde 100 tane il olması hedefleniyor. 19 tane ilçe il olacak. Tabi bütün siyasetçiler eskiden beri Fethiye halkına çok söz verdi ama il olma sözünü yerine getirmedi. Muğla’nın Fethiye’ye uzaklığı 140 km. Coğrafi bölge diye hesap edersek Fethiye il olmayı hak etti geçti bile. Alt yapısı tamamlandı. Sayın Cumhurbaşkanımızdan önümüzdeki yıllarda Fethiye’nin il olma müjdesini Fethiye halkına vereceğini tahmin ediyorum ve kendilerine sevgiler, saygılar sunuyorum. Bütün kurumlar buraya gelecek. Fethiye’nin nüfusu şu anda aşağı yukarı 700-800 bin… Bu yaz mevsiminde olan nüfusu. Normal nüfusu Fethiye’nin 250-300 bin yani bundan 50-100 bin daha insan burada esnaftan alışveriş yapacak. Esnafa ekonomisi can suyu gibi olacak. Onun için kurumların buraya gelmesi tabi ki bir artı. Biz eskiden de imza verdik ama bütün siyasetçiler bizi, Fethiye halkını uyuttu. Ben bu sefer Sayın Cumhurbaşkanımızdan özellikle rica ediyoruz. Kendileri ‘’Fethiye İl’dir’’  sözü verdi mi bizim yapacak bir şeyimiz yok. İl olsun diyorum” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN KARAYİĞİT, “FETHİYE’NİN İL OLMASI GECİKMİŞ BİR DURUM”
Fethiye’nin il olma kararının gecikmiş bir karar olduğunu ve il olursa tarıma büyük katkısı olacağına vurgu yapan Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Fethiye’nin il olması gecikmiş bir durum. Fethiye şimdiye kadar il olmalıydı. Rahmetli Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı iken bu sözü vermişti bize.  O zamandan bu yana olması gereken bir şeydi geç kalmıştık ama 8 sene önce gördük ki Seydikemer’in bölünmesiyle ‘’ Biz İl olmayız herhalde’’ diye düşünüyorduk ama bu durum şimdi gündeme düştü.  Fethiye’nin il olması bizi mutlu eder yani bütün kesimi mutlu eder ama yeterli miyiz, değiliz tabi… Valilik gelecek, merkez kaymakamlık olacak, Alay Komutanlığı olacak. Yerleşim açısından çok sıkıntılıyız şu günlerde kiralarda yüksek olduğu için o sıkıntılarda var ama il olduğu zaman, zamanla bunlar aşılır diye düşünüyorum. Biz Fethiye Ziraat Odası olaraktan tarımdaki durumunu düşünürsek mutlaka çok iyi olur çünkü biz Fethiye ilçesi olaraktan Türkiye genelinde ihracatta Antalya ilkken, ilçe olarak biz ikinci isek o zaman biz Antalya’yı sollayabiliriz. Bu durum tarıma da büyük destek olur. Kaş’tan berisini alacağız. Seydikemer ilçe olunca Kınık, Kaş ihracatı ve seralar orda kaldı. Böylelikle biz % 60 turizm, % 40 tarım olduk. Bir de biliyorsunuz ki villa, bungalov furyası var. İmar’a açılması bazı alanların, tarım alanlarının tarım alanları olarak kalması, ihracatta uçak krizinde biz 200 bin tohum ihracatı yapıyorduk.  Hala o günden beri biz o rakamı yakalayamadık. 90 bin, 80 binde kalıyoruz. İl olduğumuz zaman bunu ikiye katlayacağız demektir. Hem tarım hem de çiftçilerimiz açısından iyi olacağını düşünüyorum ama zaman ve zemin olaraktan, fiziki ve coğrafi olaraktan hazır değiliz ama il olursak bunlar çözülmeyecek şeyler değil. Rahatlıkla aşılacağını düşünüyorum. Fethiye’nin iyi olması Fethiye’ye yakışır. Bizlerin ihtiyaç duyduğu haberdi. Bu bizim için bir özlemdir işte biliyorsunuz ki Muğla 140 km, Antalya 220 km ve bu ikisinin arasında en uzak noktada biz varız yani bunun için il olur diye düşünüyorum. İnşallah olur. Bizlere ve Fethiyelilere de hayırlı olur diye düşünüyorum. Faydalı olacaktır” dedi.

BAŞKAN TAŞAR, “İYİ BİR PLANLAMA İSTER”
Fethiye’nin il olması dahilinde iyi bir şehir planlamasına ihtiyaç olduğunu belirten Fethiye Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şaban Taşar, “Bizde basından takip ettiğimiz kadarıyla 100. Yılda 100 il çalışması olduğunu biliyoruz hükümetimizin, duyuyoruz çalışmaları… 19 aday ilçe içerisinde Fethiye’mizin var olduğu söyleniyor. Resmi bir açıklama olmasa bile öğrendiğimiz kadarıyla Fethiye’nin içinde olduğu söyleniyor. Tabi geçmişten beri Fethiye’de böyle bir il olma özelliği, il olma hayali ve merakı var. Bu saklanamaz bir gerçek. Bundan önceki yıllarda da böyle bir şey gündeme geldiği zaman ciddi bir heyecan yaratmıştı. Yine aynı heyecanı görüyoruz vatandaşımızda. Yerinde hizmet anlayışı ile daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. İnşallah bekliyoruz, hayırlısı olsun. Hazır olma konusunda çokta hazır olduğu söylenemez. Yapılaşması tamamlanmış bir şehir burası. Fethiye’nin ilçe merkezi zaten çok yüksek oranda yapılaşmasını tamamlamış… Bu saatten sonra çokta kamulaştırabilmek ya da yüzlerce il binası yüklemenin ne kadar doğru olduğunu yetkililer biraz daha düşünecektir. Bizim bu konuda bir şey söylememiz doğru olmayabilir ama aday ilçeler arasında Fethiye’mizin olduğunu biliyoruz. Sorulursa da bunun alt yapısının hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğini düşünüyoruz.  Hazırlanmadan oldu bittiye getirmek belki ilçemizde daha büyük bir kaos yaratabilir. Yaşanılabilirliğimiz eksilebilir. Onun için il olmanın alt yapısını hazırlamamız lazım diye düşünüyorum. Şu anda mevcut şehir merkezimiz veya yapılaşmış, imara açılmış yerler, ikamet ettiğimiz yerler gelişimini çok büyük oranda tamamlamış durumda. Yeni araziler olması lazım yani ilçe merkezini n taşınması gerekir buradan. Bu da ciddi bir yatırım ve emek ister. İyi bir planlama ister. Şehri biraz dışarı taşımakla olabilir ancak şu anda bulunduğumuz şehri biraz daha yükleme yapmak gerçekten yanlış olur diye düşünüyorum. Daha yaşanması çok zor bir şehir haline geliriz. İl olmamız söz konusu ise bu şehrin belli kurumlarını dışarıya taşımamız lazım. Yeni bir alan üzerinde yeni bir şehir yapılanması lazım. İyi bir şehir planı ile” şeklinde konuştu. 

BAŞKAN SAĞIR, “GÖNLÜMÜZ BURADAN BİR İL ÇIKMASI YÖNÜNDE”
Fethiye’nin il olma ihtimali değerlendiren ve Seydikemer’inde il olabileceğine dikkat çeken Seydikemer Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Harun Sağır, “Gönlümüz tabi ki buradan bir ilin çıkması. Beşkaza adında bir il olabilir. İki ilçeyi de kapsar bir isim olması hem de yüzyıllardır bu bölgenin adıyla anılmak üzere bir isim konulması benim temennim ancak bizde Seydikemer olarak Fethiye’den ayrılmış bir ilçeyiz. Tabi ki biz Fethiye’de doğduk. Fethiye’nin olmasından da gurur duyarız ama buna gerek coğrafik gerek asgari olarak il yapılırken bir sürü kriter var. Bunlar mutlaka göz önüne alınarak hükümetimiz ve devletimiz tarafından bir karar verilecektir ve Seydikemer olursa da şaşırmayın. Seydikemer’in Muğla’ya uzaklığı 150 km. 10-12 milyon insanın yaşadığı bir şehir olan İstanbul’un bir ucundan bir ucu sanırım 100 km falandır. Bizim buradan Muğla’ya 150 km ilçe merkezinden örneğin Bekçiler mahallemizden 180 km Muğla… Gerçekten uzak bir coğrafya… İl’deki bütün işlerimizi biz resmi kurum olarak da bunun zorluğunu yaşıyoruz. Bir il kurulması bence elzem… Coğrafik açıdan da bu önemlidir. Muğla’nın yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Seydikemer ilçesidir. 62 bin nüfusumuz var ancak çok dağlık ve dağınık bir coğrafyaya sahibiz. Haliyle hizmetlerin gitmesinde sıkıntılar yaşıyoruz. Bugün özellikle AYDEM, Telekom en elzem konular… Elektrik özellikle. İl olursak yatırımı daha fazla alırız diye düşünüyorum. Seydikemer ilçe oldu, Seydikemer’e ayrı yatırım geliyor. Fethiye’den ayrıldığında belki o dönem bunu eleştiri konusu yapanlar oldu yani Beşkazayı karpuz gibi ikiye yardılar dediler ama ben şimdi düşünüyorum; yani Fethiye bir Bekçiler’e, Dere’ye, Çökek’e, Çatak’a, Söğütlüdere’ye, Karadere’ye nasıl hizmet verebilirdi? Seydikemer olarak bile zorlanıyoruz bu coğrafyaya’da bağlı olarak… Onun için bir ilçe olarak, Seydikemer olarak bizlerde Fethiye’nin ve Beşkaza ismiyle ortak bir İl’in buradan çıkmasını can-ı gönülden isteriz. Buna karar verecek olan devlet büyüklerimiz. Nasıl Seydikemer ilçe oldu, hükümetimiz tarafından yapıldı. İlçe olduktan sonra imece usulüyle nasıl Seydikemer’i emek emek, ilmek ilmek işleyerek bir noktaya getirdiysek buradan da bir il çıkarsa İl’ i de en kısa sürede oluşturmak için elimizden gelen bütün gayreti gösteririz. Bunun en güzel örneğini Seydikemer’de yaşadık. Bizler esnaflar olarak odamızı kendi imkanlarımızla, kendi emeklerimizle kurduk. Bir oda var ettik. Tabi İl olursa da yine esnaflar olarak biz elimizden geleni yaparız” dedi. 


 

Bakmadan Geçme