Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı

Türk denizciliğine hizmet etmiş tarihi tekneleri ve deniz araçlarını gün yüzüne çıkaran çalışmaları ile tanınan Hakkı Yücel Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezinde 'Türk gemi modeli sergisini' açtı. Serginin açılışı Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca tarafından gerçekleştirildi.

  • 1232
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Uzun yıllardır Fethiye’de yaşayan Hakkı Yücel, unutulmuş Türk ve Osmanlı teknelerinin modellerini bire bir ölçülerde aslına uygun bir şekilde yaparak açtığı sergide beğeniye sundu. Toplam 25 eserin bulunduğu sergide tarihi Fethiye kayığı ile Fethiye sandalı da ilgi çekti. Hakkı Yücel geçmiş yıllarda açtığı sergilerden farklı olarak Fethiye’ye ismi verilen Şehit Yüzbaşı Tayyareci Fethi beyin kullandığı uçağında bire bir ölçülerde yaptığı uçak modeli de ilgi çeken eserler arasında.  Sanatçı Hakkı Yücel’in tekne modelleri sergisi 10 gün kadar açık kalacak. Serginin açılışını gerçekleştiren Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Fethiye’nin kültürünü ve tarihine ışık tutacak olan denizcilik müzesinin açılacağı müjdesini verdi. 

“KENT VE DENİZCİLİK MÜZESİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca konuşmasında “Fethiye’de gerçekten çok değerli insanlar mevcut ama onları keşfetmek lazım. Biz sanatı yansıtan, sanatı tarihle buluşturan değerli Hakkı hocamızla birlikteyiz. Hocamızla yeni tanışma fırsatımız oldu ve hemen bu serginin açılma noktasında karar vermiştik. Önümüzdeki günlerde bizde Fethiye’mizde bir denizcilik müzesi açmak istiyoruz. Bu denizcilik müzesinde hocamızın değerli birikimlerinden de yararlanmak ve orada bu birikimleri denizcilik müzesinde yansıtalım istiyoruz. Bu Fethiye’nin ciddi bir açığı... Hem denizcilik müzesi ile ilgili bir çalışmamız olacak hem edebiyat müzesi ile ilgili hem de kent müzesiyle ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Bunlarla ilgili proje çalışmaları bitti. Özellikle kent müzesiyle ilgili Anıtlar Kurulu’nun vereceği kararı bekliyoruz. O çıktıktan sonra deppoy bölgesinde güzel bir kent müzesi yapmak istiyoruz. Aynı zamanda Şehit Fethi Bey’in olduğu bölgede de hocamızla birlikte denizcilik müzesi yapmak istiyoruz. Fethiye’miz bunları gerçekten hak ediyor. Fethiye’miz her gün trendi yükselen bir ilçe. Nereye gidersek gidelim; geçenlerde Ayvalık’ta bir ödül törenindeydik. İnanın oradaki bütün devlet protokolünden tutunda, yerel yönetimler dahil herkes Fethiye’yi konuşuyor. Fethiye’miz önümüzdeki yıllarda hak ettiği yerlere gerçekten gelecek. Alt ve üst yapısıyla örnek bir şehir olacak. Aynı zamanda sanatsal etkinlikleriyle de Fethiye öncü bir şehir olsun istiyorum. Çalışmalarımız bu yönde. Bize burada katkı sunan Fethiye’mizde yaşayan, gönüllü olup hiçbir beklentisi olmayan, sanatsal konularda bize destek olan bütün dostlarımız çok teşekkür ediyorum. Onlarla birlikte Fethiye daha güzel, onlarla birlikte Fethiye’mizde çok daha güzel hizmetleri hep beraber şahit olacağız. Biz Fethiye’nin teknelerini biliyoruz ama tarihçesini inanınki Fethiye Belediye Başkanı olarak ben bilmiyordum. Hocamız geçen hafta bilgilendirdi. Bizde bu teknelerimizi Fethiye’ye kazandırmak istiyoruz. Hocamız da bize destek olacak. Fethiye Belediyesi olarak tarihte var olan bu 2 tekneyi Fethiye’mizde hocamızla ve ustalarımızla birlikte yaparak Fethiye’mize kazandıracağız” dedi. 

 SERGİMİZ 10 GÜN SÜRECEK
Hakkı Yücel’da konuşmasında “ Aslen Karadenizliyim ama sorduklarında Fethiyeliyim diyorum. 20 yıldan fazla bir süredir Fethiye’de yaşıyorum. Fethiye’yi o kadar çok seviyorum. Şu an sergide 25 tekne sergileniyor. Sergimiz 10 gün sürecek. Ama çalışmalarımız bununla kısıtlı değil. Araştırmalarımız kapsamında Türkiye çapında şu an 60’a yakın teknemiz var. Bunların 25’ini bitirdik. 7-8 tanesi birkaç ay içerisinde bitecek. Diğer çalışmalarımız sürüyor. Bu çalışma aynı zamanda arkasında 10’a yakın akademisyeni olan bir çalışma. Yurt dışındaki bazı merkezlerle görüşüyoruz. Örneğin Rus Bilimleri Akademisi’nde bu konuda onların elinde bizimde teknelerimizin olduğu oldukça fazla veri ve modeller var. Orada çalışan akademisyen arkadaşlarımızdan yararlanıyoruz. Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürüyoruz” dedi.  Konuşmasına devam eden Yücel, “Şimdi burada 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar olan tekneler var. Konseptimiz zaten yelken -kürek dönemini kapsıyor. Yani motorlar çıktıktan ve teknelere konmaya başlandıktan sonra bu teknelerin formları değişti. Yelken donanımları ortadan kalktı. Onun için orijinalini bulamıyoruz. Orijinalini yakalamak için bizde yelken kürek olarak bir konsept oluşturduk. Tamamıyla yelken kürek dönemini kapsıyor. Çalışmalarımızda, araştırmalarımızda eski dergilerden, ansiklopedilerden, internetten çeşitli yazılardan, el yazmalarından, eski fotoğraflardan yararlanıyoruz. Bunları bir araya topluyoruz. Sonunda bunların planları çiziliyor ve modellemeye başlıyoruz” dedi. 
 

Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı
Fethiye Gemi Modeli Sergisi Açıldı

Bakmadan Geçme