- Haberler
- Turizm
- Fethiye Geleceğinde Turizm konulu panel yapıldı: Turizm Müdürü Dündar, 'Fethiye'ye 2,5 milyon misafir geldi'
Fethiye Geleceğinde Turizm konulu panel yapıldı: Turizm Müdürü Dündar, 'Fethiye'ye 2,5 milyon misafir geldi'
Bu yıl ikincisi düzenlenen Fethiye Uluslararası Gastronomi Kültür ve Dostluk Festivali tamamlandı. Festival programı kapsamında ise 'Fethiye Geleceğinde Turizm' konulu panel yapıldı. Düzenlenen panelde Fethiye'nin turizmine dair konular yer aldı. Programın konuşmacıları ise Özgen Uysal, Orçun Sungur, Saffet Dündar, Atilla Sayınman ve Işık Arıkan Saltuk oldu.
Bir destinasyonda bulunması gereken tarihi, turistik ve kültürel değerlerin yanı sıra, doğal güzelliklerimiz de oldukça ünlü. Bunları harmanlayarak "Fethiye için neler yapabiliriz?" sorusunu birlikte tartışıyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden kişiler ve kurumlar, bize "Siz nasıl bir araya gelip de bir bardak çay içebiliyorsunuz?" diye soruyor. Aslında burada, birlikte yönetebildiğimiz ve sürdürülebilir hale getirebildiğimiz bir Fethiye hikayesi başlıyor.
En kıymetli varlığımız, veri tabanımızdır bu aslında. Herkes üzerine düşen alanda çalıştığında, ortaya güzel bir sonuç çıkıyor. Fethiye, yaklaşık 45 bin yatak kapasitesine sahip butik bir şehir. Özellikle pandemiden sonra insanlar "Kıyı köşe kaçayım, insanlardan uzak durayım, doğayla baş başa kalayım" dedikleri için Fethiye, bu taleplere yanıt veren bir destinasyon haline geldi. Tüm konaklama sektörü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetimine, kontrolüne ve belgelendirmesini geçti. Bu sayede, seyahat aşamasından sonra konaklama aşaması da güvence altına alındı. İnsanlarımız güvenli bir şekilde turizmin yapıldığı alanlara doğru girebiliyorlar. Ayrıca, sürdürülebilir turizm sertifikası uygulaması da başladı. Belirli kriterleri sağlamanız gerekiyor. Birinci aşama tamamlandı; şu anda ikinci aşamaya geçtik. Temel oteller için bu sürecin 2025 yılının sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Üçüncü aşama ise 2030’a kadar tamamlanacak. Ancak birçok tesis, daha önce bahsettiğim gibi, üçüncü aşamadan da başlayarak bu konuda ne kadar duyarlı olduklarını göstermeye başladı. Zorunluluktan ziyade, istekli olan işletmecilerimiz oldukça fazla. Fethiye’de tesis sayısının çok fazla olması ve küçük tesislerin bulunması, özellikle turizm gibi yoğun kitlelere hizmet eden şehirlerde siz mutlak suretle gelir paylaşmanız lazım. Yerel halkın mutlaka bu süreçte gelir paylaşımına dahil olması gerekiyor ki, yerel halk burayı benimseyebilsin.