Fethiye DTO Başkanı Kirliliği Değerlendirdi

Fethiye'nin Çalış Plajı'ndaki kanalda aşırı şekildeki ağır koku vatandaşları hayatlarından bezdirirken DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, ''Açık denize deşarj olmadığı müddetçe bu koku devam eder. Körfezdeki ve plajdaki yosunlaşma artarak sürecektir'' ifadelerini kullandı.

  • 4390

Fethiye'nin Çalış Plajı'ndaki kanalda aşırı şekildeki ağır koku vatandaşları hayatlarından bezdirirken; DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan, ''Açık denize deşarj olmadığı müddetçe bu koku devam eder. Körfezdeki ve plajdaki yosunlaşma artarak sürecektir'' ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Kurban Bayramında ortaya çıkan Çalış Plajı'naakan kanaldaki ağır koku devam ederken; başta Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner olmak üzere Çalış Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ve çevredeki turizmciler sorunun çözümü için Muğla Valisi Esengül Civelek ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile görüşmüşlerdi. Muğla Büyükşehir Belediyesine ait arıtma ve kanalizasyon ünitesinden Mut deresine ve DSİ kanalına verilen kapasite üstü atıklardan kaynaklandığı ileri sürülen ağır koku hala devam ederken;İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan da ''Arıtma ve kanalizasyonun açık denize deşarj olmadığı müddet bu ve benzer durumlar görülmeye devam edecektir'' dedi.

''LİMANIN İÇİNE VERİLİYOR''

Şaban Arıkan gazetecilerin sorusu üzerine; ''Bu konunun uzmanı değilim fakat içinde yaşadığımız için biliyorum. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin almış olduğu öncelikli bir karar var. Arıtılmış dahi olsa denize bir şey bırakamayız. Böyle bir karar var ve bu karar bizde uygulanmıyor. Gemilerde uygulanıyor. Buradaki en büyük kötülük şu. Bunu kimseyi yadırgamak ve suçlamak adına söylemiyorum. Fethiye kanalizasyonunun yetersiz olduğunu hepimiz biliyoruz. Bakıma alındığı zaman limanın içerisine verildiğini biliyoruz. Bunun tek bir yolu var. Ne kadar biyolojik arıtma yaparsanız yapın, denizin kirlenmesine devam edilir. Arıtma yapıldıktan sonra bunun deniz dibi akıntısı hesap edilerek açık denize bırakılması gerekir. Bunu yapmadığımız sürece arıtmayı geliştirsek ya da daha büyüğünü yapsak bile bizim denizlerimiz kirlenmeye devam edecek. En azından yosunlaşmaya devam edecek. Biliyorsunuz, biyolojik arıtmamız var. Bu biyolojik arıtmalar azot ve fosfor miktarını düşürmüyor. Bunu nereye veriyoruz, limanın içerisine veriyoruz. Bu da limanın içerisinde bir türlü sebeple yeşillenmeye ve yosunlaşmaya devam edecek. Dolayısıyla kestirme yolu açık denizlere deşarj edilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Bakmadan Geçme