Fethiye'den Makedonya'ya kardeşlik köprüsü

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Makedonya Türkiye Ticaret Odası (MATTO) arasında kardeş oda ve işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında Fethiye ve Üsküp şehirleri arasında Oda üyeleri öncelikli olmak üzere, ticari ve ekonomik ilişkiler geliştirilecek. Ayrıca sosyo-kültürel faaliyetlerde birlikte hareket edilerek diğer odalara rol model olacak uluslararası projelerin hazırlanması hedeflenecek.

  • 1153
Fethiye'den Makedonya'ya kardeşlik köprüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

FTSO ile MATTO arasındaki, ‘Kardeş Oda ve İşbirliği Protokolü’ FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ile MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski arasında online video konferans yöntemiyle imzalandı. Protokol törenine FTSO ve MATTO Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Yönetim kurulu üyelerinin karşılıklı olarak kendini tanıttığı toplantıda, protokolün kapsamı ve detayları hakkında değerlendirmeler yapıldı. Değerlendirmelerin ardından FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı ve MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski, protokole karşılıklı olarak imza attı. 

Başkan Çıralı, “Uluslararası projeler üretmek istiyoruz”

İmzaların ardından katılımcılara seslenen FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, kültürleri ortak iki Odanın bir araya gelmesine destek olduğu için uzun yıllar Fethiye’de yaşayan ve ticaret yapan, MATTO Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Karayalçın’a teşekkür etti. İmzalanan protokolün Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki iletişimi güçlendirerek, ortak proje ve işbirliklerine aracılık edeceğini belirten Başkan Çıralı, yapılacak ortak toplantılar ve çalışma ziyaretleriyle edinilecek bilgi ve tecrübelerin üyelere yönelik hizmet standardı ve kalitesini yükselteceğini kaydetti. Kurulan işbirliği sayesinde kapsamlı ve nitelikli, uluslararası projeler üretmek istediklerini anlatan Başkan Çıralı “Ticari ve ekonomik işbirliğinin gelişmesiyle, gerek Üsküp’te gerekse Fethiye ve Seydikemer’deki üyelerimiz için uygun yatırım ortamı sunmak ve böylece her iki bölgenin de kalkınmasına katkı sağlamak istiyoruz. Sanayi ve ticaretimizi geliştirirken sosyo-kültürel faaliyetlerde de birlikte hareket etmek ve böylece diğer oda borsalara rol model olmayı hedefliyoruz.” dedi. 

Ticari işbirliğinin yanında birbirine çok yakın olan kültürlerin, yöresel ve folklorik değerlerin tanınmasını da sağlamayı umduklarını belirten Başkan Çıralı, “Fethiye ile Üsküp arasında verimli ve etkin bir köprü kuracağımıza inanıyorum. Protokolümüzün ve sonrasındaki işbirliğimizin her iki Oda, toplum ve ülke için hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu. 
“Turizm başta olmak üzere tüm ticari alanlarda işbirliklerine hazırız”
FTSO ile kardeş oda olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirten MATTO Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Ademoski ise turizm başta olmak üzere birçok alanda işbirliklerine hazır olduklarını kaydetti. MATTO Yönetim Kurulu’nun Kuzey Makedonya’nın önde gelen iş insanlarından kurulu olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Ademoski, “Ortak kültürlerimiz ve değerlerimiz var. Bu değerler üzerinden atacağımız ortak adımların Türkiye ve Makedonya ticaretine önemli katkılar verebileceğini düşünüyorum. Serin bahar aylarında ilk olarak bizler sizi ziyaret edelim. Daha sonra sizleri, Makedonya’da ağırlamak istiyoruz. Makedonya ile ticari bağlantı kurmak isteyen tüm üyelerinizle iletişime hazırız.  Protokolün iki oda içinde hayırlı olmasını diliyoruz.” dedi.
Protokolün detayları
Odalar arasında imzalanan protokol kapsamında, mevcut bilgi sistemleri ve veri tabanlarını kullanılarak milli pazarların durumu ve gelişme perspektifleri paylaşılacak. İşletmelerin, kurum ve şirketlerin ithalat gereksinimleri ile ihracat olasılıkları birlikte değerlendirilerek ortak teşebbüse dayalı projelerin hazırlanmasına olanak sağlanacak. Odalar kendi aktivite alanlarında, Makedon ve Türk işletmelerinden uzmanlar ve ticari heyetlerle ilgili organizasyonlar yapacak. Seminer, iş görüşmeleri ve sempozyum gibi organizasyonlar gerçekleştirecek. Odalar, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki devletlerarası anlaşmalara dayalı karşılıklı çıkara dayanan projeleri uygulayarak ve yabancı yatırımları özendirerek, faaliyet bölgelerinde bulunan işletmelere, organizasyonlara, birlik ve şirketlere destek hizmeti sunacak. Odalar, işletmeleri, organizasyonları, birlikleri ve girişimcileri uluslararası, yabancı ve uzmanlaşmış fuarlara, sergilere, ya da Fethiye ve Üsküp’teki diğer aktivitelere katılmaları için teşvik etme yönünde şartların sağlanmasına katkıda bulunacak. Bölgelerdeki tarihi ve kültürel zenginliklerin tanıtımına yönelik ortak etkinlikler ve seminerler düzenlenecek. 

Bakmadan Geçme