Fethiye'de trafik ve otopark sorunu gittikçe artıyor

Turizm cenneti Fethiye'de önceden sadece yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin gelişiyle yaşanan trafik sorunu, kış aylarında da yaşanmaya başlandı. Yazı aratmayan trafik yoğunluğu ve otopark sıkıntısı ile boğuşan sürücüler ve iş yeri sahipleri, yetkililerden bu sorunun bir an evvel çözülmesini istiyor.

  • 4953
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fethiye'de trafik ve otopark sorunu gittikçe artıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Fethiye’de artan araç sayısı, ulaşımda daha çok özel araçların kullanılması ve yetersiz otopark alanlarından dolayı düzensiz araç park edilmesi; trafiğin yoğunlaşmasına neden oluyor. Gittikçe artan bu trafik sorunu da Fethiye merkezdeki trafiğin tıkanmasına, esnafın mağduriyetine ve sürücülerin de çileden çıkmasına sebep oluyor. Sahil bandı, Tuzla Mahallesi, Babataş Mahallesi ve AVM önünde devam eden alt yapı çalışmaları da zaten yaşanan trafik yoğunluğuna ve otopark sorununa tuz biber oluyor. Vatandaşlar, esnaf ve sürücüler, Fethiye’nin nüfus artışıyla birlikte giderek artan trafik ve otopark sorununa karşı yetkililerden çözüm bulunmasını istiyor. Vatandaşların araçlarına park yeri bulamadığı için alışveriş yapamadıklarını ve bu yüzden mağduriyet yaşadıklarını ifade eden iş yeri sahipleri, yetkililerden merkezde bulunan okulların bahçelerinin en azından pandemi döneminde otopark olarak kullanılmasına izin verilmesini talep ediyor. 
OKULUN OTOPARKI AÇILMALI
Atatürk Caddesi üzerinde hizmet veren iş yeri sahibi Cem Özaslan, iş yeri sahiplerinin en büyük sorunlarından birinin pandemi, diğerinin de trafik ve otopark sorunu olduğunu vurgulayarak “Bizim en büyük derdimiz pandemi dönemi ve trafik. Bundan da bir türlü kurtulamıyoruz. Bizim isteğimiz, karşıdaki okulun otoparkının hiç olmazsa bu dönemde açık olması ve gelen giden müşterilerimizin rahat bir şekilde alışveriş edebilmesi. Herhangi bir ürünü almak için bir dakika dahi duramıyorlar. Bu pandemi döneminde esnaf birçok sıkıntı çekerken bir de trafik sorunu üstüne geldiği zaman gerçekten çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Kaymakamımızdan buranın geçici olarak otopark şeklinde kullanılmasına izin verilmesini rica ediyoruz. Bu caddedeki esnaf arkadaşlarımızın hepsi bu konuda son derece muzdarip. Yardımcı olurlarsa çok seviniriz. Bir de ön tarafımızdaki parkın ihaleye çıkarılmasını istiyoruz. Ücretli olduğu zaman insanlar geliyorlar, işlerini görüyorlar, gidiyorlar. Fakat şimdi ücretsiz olduğu için şu anda herkes normal otopark olarak kullanıyor. Dolayısıyla aracını sabahtan bırakan akşama kadar burada duruyor. Bu da bizde büyük bir sıkıntıya neden oluyor. Bir an önce buranın ihaleye çıkıp ücretli otoparka dönüşmesini istiyoruz” dedi.
Ankara’dan Fethiye’ye yerleşen Kadir Yüce “Daha çok bisiklet kullanmayı tercih ediyorum ama soğuk havalarda mecburen araç kullanıyorum. Aracımla geldiğim zaman park yeri bulmakta zorlanıyorum. Benim için büyük bir zaman kaybı oluyor” dedi.
VATANDAŞ ARACINI NEREYE KOYACAK?
İş yeri sahibi Fatih Hacıeminoğlu ise yetkililerden okul bahçesinin otopark olarak ücretli de olsa açılmasını talep ettiklerini dile getirerek “yaklaşık 30 yıldır buradayım. Trafik konusunda bu dönemde en çok mağdur olan biziz, yani esnaflar. Şu gördüğünüz sıra komple, sabahtan gelip aracını bırakan ve akşam alan sürücülerin araçlarıyla dolu. Dolayısıyla bize gelen müşterilerin ücretsiz olduğu için otopark bulma şansı hiç yok. Gerçi ücretli olduğunda da aynı sorunları yaşıyoruz. İkinci sıraya konduğunda da sürekli ekipler kontrol ettiğinden dolayı mecburen trafik sıkışmasın diye fotoğrafını çekip gidiyor. Dolayısıyla ceza geliyor. Vatandaşlarımız da bunun yüzünden ‘artık trafik sorunu yüzünden çarşıya inmiyorum’ diyor. Bu sefer esnaflar da mağdur duruma düşüyor. Bu sorunu geçici olarak çözmek için bir zamanlar karşıdaki okulun otoparkı kullanılıyordu. Şimdi kapatıldı. Kapatılma amacını hala öğrenebilmiş değiliz. Yaklaşık 300-400 araç alabilecek otopark şu an bomboş duruyor. Eğer açılırsa hiç olmazsa şu pandemi döneminde müşterilerimiz otoparka aracını koyar ve alışverişini yapar. Bizim yetkililerden ricamız karşıdaki otoparkın geçici olarak açılması. Salı Pazarı meydanı geniş. Oraya katlı otopark yapılıp şehir içerisine araç girişi yasaklanabilir. Raylı sistem olabilir, tabi bunu belediyemiz çözecek. Yani uzun vadede çözümün katlı otopark olması gerektiğini düşünüyorum. Ama geçici çözümlerinde şu anda yapılması lazım. Karşıdaki müftülük ve okul kapıyı kilitlemiş hiçbir aracı almıyor. Keza tüm bankaların, kaymakamlığın kendi özel otoparkları var. Vatandaş aracını nereye koyacak? Hiç olmazsa kamu kuruluşlarının otoparklarının ücretli de olsa halka açılmasını istiyoruz” diye konuştu.
FETHİYE’NİN KANAYAN YARASI
Aracının arkasına park edildiği için aracıyla park yerinden çıkmakta zorluk çeken Musa Konukçu ise “Buna belediyenin bir çözüm bulması lazım. Esnafın da duyarlı olması lazım. Esnaf kendi işine geliyor, aracını iş yerinin önüne park ediyor. Müşteriler yer bulamıyor. Neticede benim işim Pazar yerindeydi, aracımı Atatürk Caddesi’ne park etmek zorunda kaldım. Yürüyerek gittim ta oraya kadar. Bu Fethiye’nin kanayan bir yarası. Ben Taşyaka’da oturuyorum. Bazen yayan geliyorum, bazen motorla iniyorum çarşıya. Ama esnafların kendi arabalarını en azından müsait park yerlerine koyup şehir içini müşterilere bırakması lazım” dedi. 
YER ALTI OTOPARKLARI YAPILMALI
Fethiye’de yaşayan Emekli Hava Piyade Binbaşı Serdar Şenol da 9 senedir Fethiye’de yaşadığını belirterek, “Fethiye 9 sene öncesine göre aşırı derecede kalabalık. 9 sene önce geldiğimde çarşının herhangi bir yerine arabamı park edebiliyordum. Şimdi artık araba park edemez hale geldik. Hatta bu sebeple evimi falan satıp Köyceğiz’e taşınmayı bile düşünüyorum. İleri derecede araba park sorunu var. İnsan kalabalığı da ileri derecede. Belirli yerlerde Fethiye’ye yer altı otoparkları yapılması gerekiyor. Artık şehir merkezlerine özel araç girişinin yasaklanması lazım... Burayı araç trafiğine kapatsanız yukarıdan yolu genişleterek karagözlere iniş verseniz orada da araç park edebilecek yerler yapabilseniz en azından şehir merkezini kurtarmış olursun. Belediye elinden geleni yapıyor belki ama ben Büyükşehir Belediyesinin yeterli olmadığına inanıyorum” diye konuştu.
EN BÜYÜK SORUN TRAFİK VE OTOPARK
33 yıl önce Fethiye’ye yerleşen İngiliz uyruklu Rack ise “Ben Fethiye’ye 33 sene önce geldim. O zamana göre çok değişti Fethiye. Özellikle kordon ve insanlar çok kalabalıklaştı. Fethiye birçok alanda zenginleşti. Öncelikle tüm Türkiye’deki kuralları uygulamak lazım. Fethiye’de en büyük eksik trafik. Büyük bir otopark yapılması lazım. Yâda özel izin vermek lazım. Mesela kimin dükkânı varsa. Ben Akarca mahallesinde oturuyorum buraya da yürüyerek geldim geriye de yürüyerek gideceğim. Evet, sağlık için şart ama asıl nedeni otopark. Bunun dışında Fethiye Türkiye’de benim için en güzel yer” şeklinde konuştu. (GÜLYÜZ YURDAGÜL SIRT)
 

Bakmadan Geçme