Fethiye'de konut satışları yüzde 40 arttı

TÜİK rakamlarına göre Muğla bölgesinde geçen yıl aynı döneme göre konut satışları yüzde 34 oranında artış gösterirken, Fethiye'de ise bu rakamın yüzde 40 dolaylarında olduğu ifade edildi. Pandemi nedeni ile yabancı uyruklu vatandaşlara konut satışının geçen yıla göre azaldığı belirtilirken, Fethiye'de de azaldığı ancak yine de İngiliz ve Rusların yöreye talebinin devam ettiği kaydedildi. Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, 'TÜİK rakamlarına göre Muğla bölgesinde geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 34 civarında bir artış var, ancak bu rakam bölgemizdeki diğer ilçeler ile mukayese edildiği zaman Fethiye ve Seydikemer olarak biraz daha fazla olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bölgemizdeki satış rakamının yüzde 34'ün üzerinde, tahminen yüzde 40 civarında olduğunu söyleyebiliriz' dedi.

  • 1332
Fethiye'de konut satışları yüzde 40 arttı
TAKİP ET Google News ile Takip Et


Düşük faizli krediler, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerden, pandemiden kaçış nedeni ile Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde yıl içinde, geçen yıla oranla konut ve emlak satışlarının yüzde 40 dolayında arttığı ifade edildi. Özellikle pandeminin etkisi ile büyük şehirlerden kaçmak isteyen vatandaşlar Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde villa ve konutlara yoğun şekilde rağbet ettiler. Son günlerde Kovid-19’un artması nedeni ile yine İstanbul, Ankara ve İzmir ile diğer büyük şehirlerden, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde satılan konut ve emlak taşınmazlarına ilginin yoğun şekilde devam ettiği ifade edildi. Turizm sezonu içerisinde yöreye gelen turistlerin çok beğendikleri Fethiye’den konut almak için adeta yarıştıkları, özellikle İngiliz ve Rusların yatırımlarını konut için yaptıkları öğrenildi.  Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “TÜİK rakamlarına göre Muğla bölgesinde geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 34 civarında bir artış var, ancak bu rakam bölgemizdeki diğer ilçeler ile mukayese edildiği zaman Fethiye ve Seydikemer olarak biraz daha fazla olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bölgemizdeki satış rakamının yüzde 34’ün üzerinde, tahminen yüzde 40 civarında olduğunu söyleyebiliriz” dedi. Oğuz, “Özellikle Fethiye ve Seydikemer bölgesinde pandemi sonrası satışlarda ciddi bir artış oldu. TÜİK rakamlarına göre Muğla bölgesinde geçen yıla oranla konut satışlarında yüzde 34 civarında bir artış var, ancak bu rakam bölgemizdeki diğer ilçeler ile mukayese edildiği zaman Fethiye ve Seydikemer olarak biraz daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Dolayısıyla bölgemizdeki satış rakamının yüzde 34’ün üzerinde, tahminen yüzde 40 civarında olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu rakamlara tarla-arsa satışları dahil değil, sadece konut anlamında veriler üzerine söylüyorum. Vatandaş müstakil ev yapmak için, tarımsal alan olarak kullanmak için arazi veya tarla satın alıyor, özellikle kırsal bölgelerde ciddi bir alışveriş oranı mevcut. Ancak faiz dolayısı ile şu anda biraz yavaşladı, ancak tarla ve konut satışlarında bölgeye olan talep uzun dönemde devam edecektir” dedi. 
KREDİ FAİZLERİNİN DÜŞMESİ ARTTIRDI
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Pandemi süreci boyunca büyük şehirlerden bölgemize doğru taleplerin olduğunu biliyoruz. Bu satışlara ve rakamlara da yansıdı, bölgede ciddi bir alışveriş oldu. Bu konuda faizlerin etkisi mutlaka var. Özellikle konut satışlarında ipotekli satışların arttığını Türkiye genelinde görüyoruz, bu bölgemizdeki satışlara da yansıdı. Ancak faizlerin artması ile son iki ayda biraz yavaşladığını görmekteyiz.  0.74 civarında olan faizler şu anda kamu bankalarında 1.25 ve üstü olarak faiz oranları var. Tabi bu oranlar borçlanmanın süresine göre değişiklik gösteriyor, ancak kamu bankalarında en düşük 0.25 olarak görüyoruz. Bu yüksek bir faiz oranı… Bizim ‘iyi’ olarak nitelendirebileceğimiz rakamlar, 0.74 ile 0.85 oranlar arasında. Böylelikle herkes konut alabilir hale geliyor. Dolayısıyla oranların yükselmesi piyasa ve inşaat sektörü için işleri yavaşlatıyor” şeklinde konuştu.

İNGİLİZ VE RUSLAR RAĞBET EDİYOR
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Yabancıların Fethiye’ye talepleri devam ediyor ancak bu yıl pandemi dolayısı ile gelişler, turizmle ilgili yavaşlama ve sektördeki düşüş yabancılara gayrimenkul satışlarına da yansıdı. Ne kadar çok turist gelirse, o kadar çok alışveriş imkânı oluyor. Ancak bu konu pandemi sürecinin seyrine göre değişecektir.
Fethiye’ye daha çok İngiliz ve Rusların talepleri var. Türkiye geneline baktığımızda ise en fazla gayrimenkul alan; Irak, İran ve Rusya Federasyonu vatandaşları, özellikle İstanbul’da yoğun olarak alışveriş yapıyorlar” ifadelerini kullandı. 
YATIRIM İÇİN EMLAK VE KONUT GÜVENLİ
Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Faizlerin durumu gayrimenkul piyasasını oldukça etkileyen bir süreç… Bunun yanında ekonomik durumda gayrimenkul sektörünü oldukça etkiliyor, ancak önümüzdeki kış pandemi anlamında izlenmesi ve tedbirli olunması gereken bir süreç olacak. İnsanlar yatırım yapma anlamında biraz çekimser davranabilirler, ancak gayrimenkul sektörü yatırım anlamında iyi bir sektördür. İhtiyacınız olmayan parayı yatırabileceğiniz bir sektördür. Tabi insanlar yatırımlarını altında, faizde ve dövizde değerlendirebilir bunların yanında gayrimenkulde bir seçenektir. Bu kışı hep birlikte izleyip göreceğiz” diye konuştu.
FİİLİ TOPLANTILARI ERTELEDİK
“Pandemi sürecinde en hareketli olan sektör emlak sektörü oldu” diyen Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, “Aktif olarak 350 resmi çalışan emlakçı arkadaşımız var. Bunların bir kısmı ticaret odası üyesi, bir kısmı Muğla Emlakçılar Odası üyesi. Sektörün düzeltilmesi, geliştirilmesi, meslek standartlarının yükseltilmesi anlamında, dernek ve oda olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak pandemi sürecinde eğitimlerimizi ve toplantılarımızı azaltmak durumunda kaldık. İletişimlerimizi sosyal ağlar üzerinden yapıyoruz, fiili toplantıları erteledik. Pandemi tüm dünyayı etkiledi, umarız en kısa zamanda işler yoluna girer” dedi.

Bakmadan Geçme