Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Fethiye'de bal üretimi ve satışı, turizm sezonuna bağlı olarak önemli ölçüde dalgalanmalar gösteriyor. Yerel bir bal üreticisi olan Mehmet Kandönmez'in açıklamalarına göre, yaz başında durgun başlayan satışlar, Temmuz ayından itibaren yurt içi ve yurt dışından gelen turistler sayesinde canlanmış. Ancak okulların açılmasıyla turistlerin bölgeden ayrılması, satışlarda yeniden bir düşüşe neden olmuş.

  • 342
Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Fethiye halkı, bala kolay ulaşabildiği için genellikle stok yapmıyor. Köylerdeki üreticilerden, pazarlardan veya yerel dükkânlardan taze bal bulmak mümkün. Bu durum, yerel halkın bal tüketiminin daha çok günlük ihtiyaçlara yönelik olduğunu gösteriyor.

Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Bal Satışları Turistlere Göre Değişiyor

Mehmet Kandönmez, “Yaz sezonu önde durgun başladı ama Temmuz’ dan itibaren canlılık başladı. Yurt dışından gelen yerli ve yabancı turist ile canlanan satışlarımız, okulların açılmasıyla beraber geri dönmeleri sebebi ile tekrar bir durgunluğa girdi. Burada yaşayan Fethiye halkı olarak balı kışlık yatırım için “toptan alayım, kenara koyayım” gibi bir derdi yok. Çünkü bala kolay ulaşabiliyor. Köylerden, pazarlardan ya da bizim gibi dükkânlardan ulaşabildiği için stok yapmasına gerek yok. Ancak buraya gelen yerli ve yabancı turistlerimiz giderken stoklayıp gittiler. Sonuçta 1 sene gelemeyecekleri için bu şekilde yapmaları gerekiyor. 

Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Burada iki çeşit bal var. Fethiye’mizin olmazsa olmazı Çam Balı ve Çiçek Balı elimizde var. Çiçek Balı da kendi arasında 8-10 gruba ayrılıyor. Kekik, Kır Çiçekleri, Papatya, Lavanta gibi çeşitlere ayrılır. Finike’ mizin meşhur Portakal Çiçeği balı yani Narenciye Balı var. Fethiye’ye özel Çam Balı meşhurdur. 
Fiyatlarımız şuan sabittir. Hem Çam Balı, hem de Çiçek Balı 300 TL Den satışı yapılıyor. Petek ballarının fiyatları her zaman yüksektir. Petek Balları da iki çeşittir. Birincisi Kara kovan dediğimiz doğal yollarla olan diğeri de Suni petektir. Kara kovan, renginden dolayı kara denilmiyor. Arı tamamen doğal yollarla kendi petek üretip bal yapıyor. O yüzden çok değerli. Suni petek ise adı üstünde, biz kovanlara suni petek koyuyoruz. Arı balı bunun içine yapıyor. Bunun fiyatı daha uygun oluyor. Yani Kaka Kovan insan eli değmeden doğal petek, diğeri ise insan eli değmiş petektir. 

Fethiye balı, turistlerin alışveriş listesinde

Kara Kovan balını bulmak zordur. Arı, balı doğru iklim şartlarında olursa yapabiliyor. Bu yüzden de fiyatları Çiçek balın Kara Kovanı 600-700 TL, Çam Balının Kara Kovanı 1000-1200 TL civarlarında oluyor. Ama bu bölgede Kara Kovan çok rağbet görmüyor.”

Bakmadan Geçme